İzmir’de yeni otobüslerle birlikte toplu taşımada artış sağlandı

İzmir’de yeni otobüslerle birlikte toplu taşımada artış sağlandı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımadaki kaliteyi konforu ve engellilerinde gönül rahatlığıyla seyahat edebilecekleri otobüsleri devreye sokmasıyla yolcu sayısına bir artış sağlandığı gözlemlendi.

Alçak tabanlı, engelli rampalı yeni otobüslerin hizmete girmesi sayesinde, toplu ulaşımdan yararlanan engelli yolcu sayısında artış sağlandı ve 2006 yılında 32 bin adet olan engelli kartı sayısı da 2013 yılında 100 bini aştı.

Engellinin yaşamı değişti

İzmir, toplu ulaşımda gerçekleştirdiği büyük atılımla “engelli dostu kent” unvanını tam anlamıyla hak etti. Dijital ortamda depolanan Kentkart biniş istatistiklerine göre, 2006 yılında günde 31 bin 410 engelli yolcunun toplu ulaşım araçlarıyla seyahat etiği İzmir’de, 2013 yılı itibariyle engellilerin günlük seyahat ortalaması 72 bin 629’a ulaştı. Yüzde 130 oranındaki bu artışı sağlayan en önemli etkense, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından satın alınan engelli rampalı ve alçak tabanlı otobüslerin hizmete girmesi oldu. ESHOT ve İZULAŞ filosundaki engelli dostu otobüslerin sayısı, son alımlarla 981’e ulaştı. Metro ve İZBAN gibi raylı sistem kuruluşlarının da istasyonlara giriş çıkışı sağlayan asansörler ve engelli rampalarına sahip olması, fiziksel engellilerin seyahat özgürlüğüne kavuşmasını sağladı.

Engelli kartı 100 bini aştı

2004 yılı öncesinde sadece birkaç adet özel yapım otobüsle engellilere ulaşım hizmeti verilebilirken, bugün alçak tabanlı, açılıp kapanan rampalı, yana yatarak alçalma özelliğine sahip ve klimalı 1000’e yakın otobüsün satın alınması kentteki engellilerin yaşam kalitesini artırdı. Artık İzmir’de yaşayan engelliler sosyal etkinliklere daha fazla katılıyor, kimseye bağımlı kalmadan tek başlarına yolculuk yapabiliyor.

Ücretsiz ulaşım imkanı sağlayan engellilere yönelik toplu ulaşım kartı sayısı da aynı dönemde büyük artış gösterdi. 2006 yılında 32 bin adet olan engelli kartı sayısı, 2013 yılı itibariyle 100 bini aştı. 

Deniz ulaşımında da engeller kalkıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ihalesini gerçekleştirdiği ve halen yapım aşamasındaki 15 yeni geminin tamamı da engellilerin kullanımına uygun hale geleceği, İskelelerde yapılacak düzenlemeler ve inşa edilecek yeni iskelelerle deniz ulaşımının önündeki engellerin de tamamen kaldırılacağı da alınan bilgiler arasında. 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.