İzmir’e Yeni Yolcu Gemileri Geliyor

İzmir’e Yeni Yolcu Gemileri Geliyor

İzmirliler için Körfez’de daha hızlı ve konforlu ulaşım hedefine adım adım yaklaşan Büyükşehir Belediyesi, Yalova’daki tersanelerde üretilen yeni yolcu gemilerini kamuoyuna tanıttı.

İzmir Körfezi 5,5 ay sonra son teknolojiyle üretilmiş hızlı ve konforlu gemilerden ilkine kavuşuyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin deniz ulaşımının geliştirilmesi amacıyla yürüttüğü proje kapsamında üretilen 15 adet gemiden ilkinin gövde imalatı tamamlandı.

Başkan: ‘İzmirliler süratli ve konforlu ulaşım sağlamaktan mutluyuz’

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tersanede düzenlenen tanıtımda, yeni gemiler için karar verme aşamasında yaşadıklarını anlatarak, “Bugün bu gemi imalatıyla Türkiye gemiciliği büyük bir adım attı. Bir sıçrama yaşadı ve yaşayacak” dedi. Başkan Aziz Kocaoğlu, hem 4 milyon İzmirli ve kente gelen konuklarımıza süratli ve konforlu ulaşım hizmeti sağlayacak olmaktan, hem de Türkiye gemi sanayini bir üst aşamaya yükseltecek bir yatırıma imza atmaktan dolayı büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Projenin sadece 15 geminin alınmasından ibaret olmadığını da belirten Başkan Kocaoğlu, “Özata Gemicilik’in mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde çalışarak üreteceği gemilerimizin Körfez’e bir an önce renk katmasını diliyorum. Başta emekleriyle bu gemileri yapan işçi kardeşlerimize, teknik personele, Özata şirketinin yönetimine ve emeği geçen Büyükşehir Belediyesi bürokratlarına sonsuz teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Dünyanın en büyüğü yolcu gemisi

Özata Tersaneleri Yönetim Kurulu Başkanı Özdemir Ataseven ise havacılık ve uzay teknolojisinde kullanılan “karbon kompozit” malzeme ile yapılan dünyadaki en büyük yolcu gemilerinin İzmir için üretildiğini söyledi. Ataseven, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bu yatırımının dünya denizcilik sektörünün de gözünü Yalova’ya çevirmesini sağladığını vurguladı. Ataseven, şöyle devam etti: “İzmir’e yakışan güzellikte, konforda ve beklenen teknik kapasiteye sahip, çevreci gemiler yapmak için ortaklaşa çalışmalar yürütmeye başladık. Yola çıktığımız hedefte, çalışmalarımızın sonucunda, İzmir halkının da büyük memnuniyet sağlayacağına emin olduğum, modern çizgilere sahip güzel bir gemi dizayn ettik.

İzmir’e çok yakışacak

Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, bu gemilerin Türk emeğinin bir başarısı olduğunu söyleyerek, “Türk işçisinin, Türk mühendisinin, Türk tersanelerinin bir ürünü bu. Gurur duydum. Hafif olmasının vermiş olduğu avantajlar çok, yakıt tüketimi de çok az, zaten hızlı olduğunu biliyoruz. İç körfezde ve dış körfezde çok rahat yolculuk yapacağımızı düşünüyorum. Zaten İzmir hep örnektir. İzmir Büyükşehir Belediye başkanımız da örnek bir insan” şeklinde konuştu.

Enginer: ‘Hayırlısı olsun’

Daha önce gemiler ile ilgili bir rapor hazırlayarak Büyükşehir Belediyesi’ne sunduklarını hatırlatan Gemi Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı Emrah Erginer ise şunları söyledi: “Hayırlısı olsun diyoruz. Daha önce bu konuda rapor hazırlayıp sunmuştuk belediyeye, açıklamalarımız da olmuştu. İnşallah bundan sonra da başarıyla tamamlanır ve biter proje. İnşallah başarılı olurlar ve hepsi zamanında teslim edilir' dedi.

Deniz ulaşımında yeni standartlar geliyor

Yakın bir tarihte İzmirlilerin hizmetine girecek olan yeni gemilerin bazı özellikleri ise şöyle, yeni gemiler katamaran gövde tipinde olacak. Yapı ana malzemesi, çelikten daha sağlam, alüminyumdan daha hafif, dayanıklı, daha uzun ömürlü, işletme maliyetleri düşük ‘karbon kompozit’ malzemeden olacak. 13 adet geminin işletme hızı (saatte) 18 deniz mili, 2 adet geminin işleme hızı saatte 30 deniz mili olmak üzere 15 adet gemi inşa edilecek (Mevcut gemilerin hızı saatte 9-10 deniz mili)Gemilerin tam elektronik kontrol sistemi ve manevra yeteneği olacak. Bu sayede gemilerin iskelelere yanaşma ve ayrılmaları çok kısa sürede gerçekleşebilecek. Gemiler iç ve dış körfez taşımacılığında İzmir’in ihtiyaçlarına cevap verecek şekilde planlandı. Konforlu ve ergonomik oturma koltukları ile geniş koltuk arası mesafesi (diz mesafesi) olacak. İç körfez gemileri 420, dış körfez gemileri 400 kişi kapasiteli olacak. Gemilerde ayrıca fiziksel engelliler için araçlarına uygun yer olacak. Gemilerde büfe ve soğuk–sıcak içeceklerin satıldığı otomatik satış büfeleri (snack) bulunacak. Gemilerin ön tarafında yolcuların hızlı iniş-binişlerini sağlayacak genişlikte, engelli vatandaşların yardımsız olarak kullanımına uygun kaptan tarafından otomatik olarak kumanda edilecek rampalar bulunacak. Gemilerde gerekli yerlerde, görme engellilerin okuyabileceği şekilde kabartmalı (Braille Alfabesinde yazılmış) uyarı ve yönlendirme işaretleri olacak. Gemiler iki katlı olacak. Birinci kat kapalı alan, ikinci kat kapalı ve açık alanlı olacak. 


 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.