J10 kasası 2014 yılında değişecek

J10 kasası 2014 yılında değişecek

J10 model araç satışlarının pazar payı açısından gerilediğini belirten Karsan CEO'su Murat Selek, Karsan'ın farklı bir ürün ailesi ile karşımıza çıkacağını ifade etti.

J10 aracı üzerinde de bir takım değişiklikler yapılacağını belirten Selek, Karsan'ın yeni jenerasyon ürünler üzerinde de çalışmalarının bulunduğunu ifade etti. Selek, 2014 yılında devreye girmesi planlanan Euro 6 normlarının uygulanmaya başlanması ile birlikte henüz planlama aşamasında olan yeni jenerasyon araçların da piyasada olacağını ancak şuan bu araçların isminin ne olacağı konusunun netlik kazanmadığını dile getirdi. Karsan'ın J9 modelinin bir üst versiyonu olarak 2010 yılında piyasaya çıkan J10 modeli başta Ege bölgesi olmak üzere, birçok ilde özellikle hatlı minibüs ve servis taşımacılığı yapanların ilgisini çekmiş, ancak J9 modeli kadar satışa ulaşamamıştı. Selek bunun nedenini şöyle açıkladı; "Regülasyonlar ürünleri gelişmeye zorladıkça, beraberinde maliyet yükü getiriyor. Maliyet yükü otomatikman büyük ölçüde fiyata ve adede de yansıyor. Dolayısıyla J10, J9’a göre daha maliyetli ve dolayısıyla daha pahalı bir ürün olduğu için doğal olarak daha az tercih edildi. Çünkü bizim aracımızın en önemli tercih faktörlerinin başında fiyat geliyor. Fiyatta belirgin bir artış olunca adette de azalma kaçınılmaz oldu." J10 satışlarının pazar payı açısından biraz gerilemiş bile olsa, adet açısından tatmin eden adetlere ulaştığını belirten Selek bunu Karsan'ın şansı olarak nitelendirdi.


"İETT bizi belli bir yere getirdi"
İETT’nin “200 Adet Doğalgaz Yakıtlı Solo Tip (12m) Otobüs ve 75 Kalem Yedek Parça Alımı” ihalesi ile “250 Adet Dizel Yakıtlı Körüklü (18m) Tip Otobüs ve 73 Kalem Yedek Parça Alımı” ihalesini kazanan Karsan, İETT’yle karşılıklı olarak sözleşmelere imzaları atmıştı. Selek İETT'ye teslim edilecek otobüslerin üretimine başladıklarını belirterek, İETT ve devamında gelecek siparişler için üretim binalarını büyüttüklerini ifade etti. İETT'ye teslim edilecek araçların yılbaşından itibaren yollarda olacağını belirten Karsan CEO'su İETT'nin Karsan'ı belli bir yere getirdiğini belirterek, şimdi bunu devam ettirmek gerektiğini ve bu nedenle gerekli üretim temposunu yakaladıktan sonra o tempoyu sürdürecek şekilde üretim imkanı yaratmak gerektiğini belirtti. "Firmalar dibe vurdu"
Yaşanan rekabet nedeniyle firmaların dibe vurduğunu ve ister istemez zorlandığını belirten Selek, bazı firmaların zararına iş yaptığını dile getirdi. Kamuya verilen araçların para kazandırıp kazandırmadığını sorduğumuz Selek, bunun ihalelere hangi firmaların katıldığı ve ne fiyat verdiği ile alakalı olarak değiştiğini, kamudan para kazanmak için bazı şartları yerine getirmek gerektiğini belirtti. Bu şartları rekabetçi olmak ve maliyetleri düşürmek olarak sıralayan Selek, Karsan'ın bir taraftan üretime yoğunlaşmışken, bir taraftan da maliyetleri azaltmak için çok ciddi çalışmalar içerisinde olduğunu belirtti. Rekabetin firmaları zorladığının altını çizen Selek, Türkiye'nin satılan otobüs fiyatları açısından Avrupa'dan yüzde 30 daha aşağıda olduğunu ve bu yüzden de Türkiye’de fiyatların aşırı derecede rekabetçi olduğunu ifade ederek firmaların bu rekabet ortamına adapte olmaya çalıştığını dile getirdi. Hedef düşük maliyet, yüksek satış
Karsan'ın şuan iki farklı hedefi olduğunu belirten Selek, "Bunlardan bir tanesi mali açıdan baktığımızda verdiğimiz hedef. Bir tanesi ise satış, yani ticari açıdan baktığımızda verdiğimiz hedef" diyerek düşük hedefte dahil ekonomik fizibilite yakalanması amacıyla, mali açıdan bakılan hedefin her zaman düşük, yüksek hedefe koşulması gerekliliğinden de satış açısından verilen hedefin her zaman yüksek olduğunu belirtti ve belirlenen adetlerin aşılacağına inandığını dile getirdi. Nurcan GÜNEŞ www.tasimacilar.com 12.12.2012 Saat:13:45