Kadıköy-Kartal Metrosu 1'inci yılını doldurdu

Kadıköy-Kartal Metrosu 1'inci yılını doldurdu

Cumhuriyet tarihinin en büyük metro yatırımı olarak 17 Ağustos 2012’de açılan M4 Kadıköy-Kartal Metrosu’nun 1'inci yılını doldurdu.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Anadolu Yakası E-5 karayolu aksındaki trafik yoğunluğunu ve şehir içi ulaşımını rahatlatmak amacıyla inşa edip devreye aldığı M4 metrosu, bir yaşını doldurduğu 17 Ağustos itibarıyla günde ortalama 110 bin yolcuya hizmet veriyor.

Başlangıçta Harem-Tuzla hafif raylı sistemi (LRT) olarak planlanan ancak sonrasında Marmaray projesiyle entegre edilerek metro hattı olarak projelendirilen M4 Kadıköy-Kartal metrosunun temel atma töreni 29 Ocak 2005, açılış töreni ise 17 Ağustos 2012 tarihinde yapılmıştı.

Türkiye’nin başka birçok “ilk”ine ve “en”ine imza attı

Anadolu yakasının ilk metrosu olan M4 hattı, aynı zamanda Türkiye’nin başka birçok “ilk”ine ve “en”ine imza attı. 16 istasyondan oluşan M4 hattı, mevcut 21.7 km uzunluğuyla Türkiye’nin en uzun metro hattı olma özelliğini taşıyor. Devam eden Kartal-Kaynarca uzatması tamamlandığında 26.5 km’ye çıkacak M4 hattı, bu unvanını açık ara farkla koruyacak. Yine saatte yön başına 70 bin kişilik yolcu kapasitesi ile Kadıköy-Kartal Metrosu, hâlihazırda Türkiye’nin en yüksek kapasiteli ulaşım sistemi...

Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu

M4 hattının bir başka ilki de, GoA2 otomasyon düzeyi ve otomatik sürüş moduyla Türkiye’nin ilk sürücüsüz metrosu olması. 144 adet metro aracı; araç içi dinamik yolcu bilgilendirme sistemi, enerji tasarruflu sürüş modu gibi birçok son teknolojik uygulamaya sahip. Kent içi raylı sistemlerde en yeni otomasyon teknolojisi olan Celtrac CBTC sinyal sistemi, herhangi bir gecikme durumunda tren hızı ve istasyonlarda bekleme sürelerini optimize ederek trenlerin istasyonlara planlanan zamanda varmasını sağlıyor.

M4 hattını ayrıcalıklı kılan bir yanı ise metrobüs, otobüs, vapur, deniz otobüsü, nostaljik tramvay, minibüs olmak üzere toplamda 6 farklı ulaşım sistemi ile entegrasyon sağlaması…

Yolculuk süreleri çok kısalacak

Yakın dönemde test sürüşlerine başlanan Marmaray ile Yenikapı-Şişhane ve Aksaray-Yenikapı uzatma hatlarının tamamlanmasıyla birlikte Kartal’dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri ise; Kartal’dan - Kadıköy’e: 32 dakika. Üsküdar’a: 35 dakika, Yenikapı’ya: 47 dakika, Taksim’e: 55 dakika, Otogar’a: 66 dakika, Hacıosman’a: 79 dakika, Havalimanı’na: 79 dakika, Atatürk Olimpiyat Stadı’na: 89 dakika şeklinde olacak.

www.tasimacilar.com


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.