Kamyoncular şoför cemiyetlerinden ağabeylik bekliyor!

Kamyoncular şoför cemiyetlerinden ağabeylik bekliyor!

İstanbul Nakliyeciler Sitesi Orhanlı yerleşkesinde yük alabilmek için gözlerini panolardan ayıramayan kamyoncu esnafı en büyük sorunlarının sahipsizlik olduğunu vurguladı.

Birçok derneğe ve odaya üye olan bireysel kamyoncuların en büyük sıkıntısı olan sahipsizlik tüm sorunların ana nedeni olarak görülüyor. K1 belgelerinin fiyatlarının yüksekliği, bireysel nakliyecilere ucuz akaryakıt alımında kolaylık sağlanması, kaçak mazot ve 10 numara yağ denetimlerinin arttırılması, nakliye fiyatlarının bir standarda bağlanması, lojistik firmaları ile haksız rekabetin engellenmesi, belgesiz çalışan kamyoncular ve aşırı tonaj konularında şoförler cemiyetinden ağabeylik yapmasını isteyen kamyoncular artık sabırlarının kalmadığını ifade ettiler. Bireysel kamyoncuların birçoğunun borç batağında ve icralık durumda olduğunu belirten 25 yıllık bireysel kamyoncu Yaşar Bayramoğlu,14 gündür Orhanlı Nakliyeciler Sitesi’nde iş beklediğini belirtti. Ayrıca Bayramoğlu, 25 yıldır bu mesleğe gönül verdiğini ve hiç tatil yapmadan hayatının yollarda geçtiğini vurgulayarak 1997 yılından bu yana bireysel kamyonculuğun gün geçtikçe daha kötüye gittiğini ifade etti. Devletin denetim mekanizmasının dürüst çalışan kamyoncu esnafını korumadığını da sözlerine ekledi. Kamyoncu esnafı patlamaya hazır bomba gibi!
Bireysel olarak çalışan kamyoncu esnafının sayısının küçümsenmeyecek kadar çok olduğunu ifade eden kamyoncu esnafı, üvey evlat muamelesi yapılmasından dolayı sorunlarının görmezlikten gelindiğini vurguladılar. Yurt içi taşımacılık yapan bireysel kamyoncuya yapılan uygulamalar ile yurt dışı çıkışı olan ya da deniz yoluyla taşımacılık yapanlar arasındaki uygulamaların birbirleriyle çeliştiğini vurgulayan bireysel kamyoncu Yaşar Bayramoğlu, nakliye ve mazot fiyatlarının bir standarda bağlanması gerektiğini vurguladı. Lojistik firmaları ile rekabet edemediklerini ifade eden Bayramoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: Lojistik firmalarını büyük paralar ile bu işe giriyor ve çok aracı var. yakıtı da deniz yolu taşımacılık fiyatından alıyor. Ben ise normal karayolu fiyatından alıyorum nasıl rekabet edebilirim. Aynı zamanda ucuz şoför çalıştırıyor. 10 arabası varsa 2 arabasının zarar etmesi onu etkilemiyor, ama bizim gibi bireysel kamyoncunun böyle bir şansı yok. Birde lojistik firmaları, müşterilerine uzun vadeli ödeme imkanı sunabiliyor. İzim böyle bir şansımız yok. Paramızı nakit alamadığımız zaman bir dahaki sefere çıkamıyoruz. O yüzden lojistik firmalarına uygulanan bu şartlardan dolayı ufak esnaf olan kamyoncular bitmiş durumda. “


“Kamyoncular borç batağında”
Birçok kamyoncunun araçlarının icralık olduğunu belirten Bayramoğlu, kredi kartına, sigortaya, akaryakıt istasyonlarına, lastikçilere borçlu bir şekilde yaşadıklarını belirtti. Bayramoğlu, “ Arabam şuanda 70 bin TL ama 30 bin TL’de borcum var. İş alamadığımızdan dolayı borçlar gün geçtikçe artıyor. 14 gündür Orhanlı’da iş bekliyorum. Kontak açmadan günlük maliyetim 40 TL. Bu şartlar altında biz nasıl hayatımızı sürdürelim.” “Nakliye fiyatları 10 numara yağa göre belirleniyor”
Bu güne kadar hiç 10 numara yağ kullanmadığını belirten Bayramoğlu, nakliye fiyatlarının 10 numara yağa göre belirlendiğini ifade ederek 10 numara yağ kullanımına yönlendirildiklerini ifade etti. Bayramoğlu, “10 numara yağın sonuçlarını görüyoruz. Araçlara ciddi zararlar veriyor ve yangın çıkma riski çok yüksek. Ben hiç kullanmadım ve kullanmam da ama uygulanan politikalar kamyonculara ‘10 numara yağ kullanın’ demek istiyor.”dedi. “Bu yakıt ceplerimizi yaktı”
Mitsubishi aracında 3-4 defa mecbur kaldığından dolayı 10 numara yağ kullandığını ifade eden bir diğer esnaf ise aracının yolda kaldığını belirterek “Ben 10 numara yağı 3-4 sefer mazot alamadığım için kullandım ve Eskişehir rampasında da kaldım. Benim aracım 10 numara yağı kaldırmıyor. Ben hiçbir aracın da kaldırdığını sanmıyorum. 10 numara bence fünyesi çekilmiş bir el bombası gibi. Ama benim gibi mecbur kalıp kullananlar var. Bu işe el atmaları için yetkililere sesleniyorum. Bu yakıt ceplerimizi yaktı” dedi.


“Şoför cemiyetleri kamyonculara el uzatmalı”
Derneğimizin ismi var ama içinde bizi savunacak, sorunlarımızı dile getirecek kimse yok diyen nakliyeci esnafı sıkıntılarının katlanarak büyüdüğünü nakliyecinin üzerine bu kadar çok gidilmesinin sebebini ise bireysel nakliyeyi bitirmeye yönelik olduğunu ifade etti. Kamyoncuların sorunlarını ülke gündemine taşımak için şoför cemiyetlerinden bu işe el uzatmalarını isteyen Nakliyeci esnafı, “Dernekler sadece belge vermek ve aidat almakla bu sektörün sorunlarına çözüm bulamazlar. Bizim sorunlarımızı siyasilere aktarmada, çözüm yolları bulmada da yardım etmeliler. Birde şoförler cemiyetinin tesislerine biz giremiyoruz çok pahalı. Gecelik otel masrafı 40 TL birde yemek yeseniz bu rakam daha da katlanıyor. Kamyoncu esnafı olarak o tesislerden faydalanamıyoruz” şeklinde konuştular. “En çok ezilen kamyoncu esnafı”
Gece-gündüz demeden çalışan kamyoncuların en çok ezilen iş grubu olduğunu dile getiren nakliyeci esnafı, çalıştıklarının karşılıklarını alamadıkları da vurguladı. Uluslararası çalışan firmalara ait araçların dönüş yolunda şehiriçi taşımacılığına d el attıklarını söyleyen Esnaf “Özelikle uluslararası C belgeli araçların şehir içinde bizim taşımamız gereken yükleri masrafları olmadığı için, aracı boş döndürmemek için çok cüzi bir miktara taşıması bizlere darbe vuruyor. Büyük firmalar bizi istedikleri gibi yönetiyor ve bizi durdurdukları kadar onları kimse dur demiyor” ifadesini kullandılar.


Trafik sigortasını ödemek için aracını satıyor
Trafik sigortasını ödeyemediği için aracını satışa koyduğunu belirten bir diğer nakliyeci esnafı ise “Ben trafik sigortasına sebep aracımı satıyorum. sigortacılık karaborsa gibi oldu. bu araca sigorta yapılmasının nedeni bir kaza anında karşı tarafında mağduriyetini gidermek. Karşı tarafın mağduriyetini gidermek için bizi mağdur ediyorlar. O zaman trafik sigortasını kaldırsınlar, herkes kendi aracını kendi sigorta ettirsin. Bence trafik sigortasının hiçbir hükmü yok” diyerek sıkıntısını dile getirdi. Abdullah Karlıdağ-Oya Kaya www.tasimacilar.com 15.06.2012/10:42