“Kanunda yer alan iflas erteleme kötüye kullanılıyor”

“Kanunda yer alan iflas erteleme kötüye kullanılıyor”

Treder Sanayicileri Derneği (TREDER)’nin üyeleri haksız yere iflas ertelemeye yönelik illegal yolla yapılan başvurulardan dolayı sıkıntılı olduklarını ifade etti.

TREDER, Treyler ve çekici pazarında da yer alan lojistik sektörünün bazı üyelerinin de 2003 yılında İcra İflas Kanunu’nda yer alan ve iflasın ertelenmesine yönelik hazırlanan 179’uncu maddenin kötüye kullanıldığını iddia ederek “İflas erteleme ekonomiye katkı sağlayan şirketlerin içine düşeceği krizlerde ayakta kalması için tanımlanmış bir hakken bu istismar edilerek adeta mal kaçırma yolu haline getirildi” şeklinde açıklama yaptı. “İflas erteleme konusundaki kanun yeniden gözden geçirilmeli”
Yapılan açıklamada, Haksız yere yapılan iflas erteleme başvuruların ülke ekonomisini de zarara uğrattığı belirtilirken “Haksız iflas erteleme yolunun maliyetsiz bir finansman opsiyonuna, bir ticari enstrümana çevrilmesine şiddetle karşı çıkıyoruz. İflas erteleme konusundaki kanun maddelerinin ivedilikle gözden geçirilerek gerçek alacaklıların ve devletin zarara uğratılmasının önüne geçilmesi gerekmektedir” deniliyor. “Samimi firmalar da zarar görüyor”
İllegal yollarla gerçekleştirilen bu yöntemin gerçek anlamda geçici ekonomik sıkıntı içerisinde olan şirketleri de olumsuz yönde etkilediğini belirten TREDER, “Gerçek anlamda geçici ekonomik sıkıntı içerisinde olan ve söz konusu kriz dönemini atlattıktan sonra ülke ekonomisine fayda sağlamaya devam edecek, samimi şirketlerin kötü niyetli alacaklılardan korunması hedeflenmişti” şeklindeki açıklama ile hukukun istismar edilerek, sistemi mal kaçırma yolu haline getirdiğini iddia etti. İcra İflas Kanunu’nda yer alan ve İflas ertelemede başvurusu kabul edilen şirkete hiçbir icra takibi yapılmadığını belirten TREDER şirketin önceden başlatılmış icra takiplerinin de durdurulduğunu söyledi. TREDER konuyla ilgili sıkıntılarını şu şekilde özetledi: “İflas erteleme ile şirket, vergi ve SSK borçları, banka kredileri ve gerçek alacaklılara olan borcunu ödememe hakkına sahip olmaktadır. İflas erteleme ile borçlu firmalara 4 yıla kadar hak tanınması alacaklıları uzun ve çaresiz bir bekleyişe mahkûm etmektedir. Bununla birlikte iflas erteleme başvurusu kabul gören şirketlerin bekleme süresi dolduğunda büyük bir oranda iflas kararı verilmesi ise bu süreci taksiratlı ve hileli iflas haline dönüştürmektedir. Kanun koyucuların amaçladığı geçici buhran yaşayan şirketleri destekleme amacının işlevsiz kaldığı tespit edilmiştir.” “İflas erteleme yasası biran önce değişmeli”
İflas ertelemede yasal düzenlemenin şart olduğunu özellikle vurgulayan TREDER, haksız iflas ertelemenin 4 yıla kadar uzatılmasının alacaklıları mağdur ettiğini belirtti. Bu sürenin tahsilâtın yapılmasını uzattığına, gerçek alacaklının ekonomik olarak küçülmesine, öz kaynakların azalmasına ve en önemlisi rekabet edenime gücünün zayıflamasına zemin hazırladığını söyleyen TREDER hızlı bir şekilde yasanın değiştirilmesi gerektiğini bir kez daha ifade etti. www.tasimacilar.com 14.11.2012 / 17:31