Kapıkule'de T1'e Özel Kapı açıldı

Kapıkule'de T1'e Özel Kapı açıldı

Geçtiğimiz günlerde karayolu taşımacılarından gelen şikâyetleri de dikkate alan Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmaları sonuç verdi. Kapıkule sınır kapısında uygulamaya konulan T1 ile yalnızca barkot okutarak geçiş sistemi başladı.

Yıllardır gümrük kapısında yaşanan ve hala da çeşitli sebeplerden kaynaklı yaşanmaya devam edilen ve karayolu taşımacıları tarafından eleştirilen ve sıklıkla gündeme taşınan ‘bekleme çilesinin’ bitmesi için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilk adımı attı ve Kapıkule sınır kapısında uygulamaya konulan T1 ile yalnızca barkot okutarak geçiş sistemi başlatıldı.

Pilot Bölge: Kapıkule Sınır Kapısı
Yeni uygulamadan oldukça memnun olduklarını belirten taşımacılar, sistemin tüm sınır kapılarında uygulanmasını talep ettiler. Şimdilik, Türkiye’de yalnızca pilot bölge olarak belirlenen Kapıkule sınır kapısı 35. Peronda uygulamaya giren sistemde bekleme ve buna bağlı olarak kuyruk çilesi bitiyor.

İşlemler Elektronik Ortamda Yapılıyor

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan yeni T1 Sistemi’nde beklemeyi ortadan kaldıran unsur, tüm belge işlemleri elektronik ortamda yapılıyor olması, elektronik ortama taşınan bilgiler, sınır kapısında T1 Sistemi’nin olduğu perona aktarılması sonucu kapıya ulaşan nakliyeci kuyrukta beklemeden yalnızca TAD çıkışını gösterip, sistem tarafından kendilerine verilen barkodu okutmak suretiyle çıkış yapabiliyor. TIR Karnesi sahipleri işlemlerin bitmesi için kilometrelerce uzun kuyruklarda beklerken, T1 Sistemi’ni kullanan nakliyeci 2 saate kadar zaman tasarrufu sağlayabiliyor.

T1 Sistemi için Gümrük Memurlarına Özel Eğitim

T1 Sistemi’nde görev yapan gümrük memurları diğer gümrük memurlarından farklı olarak, Gümrük Bakanlığı tarafından özel bir eğitime tabii tutuldular. Özellikle işlemlerin elektronik sistem üzerinden yapılması nedeniyle eğitim daha çok bilgi işlem alanında gerçekleşti.

İpsala ve Hamzabeyli’de Çalışmalar Başladı

Avrupa’da Macaristan ve Slovenya olmak üzere iki sınır kapısında uygulanan T1 Sistemi, Türkiye’de Kapıkule Sınır Kapısı’nın dışında İpsala ve Hamzabeyli’de de uygulamaya girmesi için çalışmalar başladı.

www.tasimacilar.com


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.