Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantılarından Sonuç Çıkmadı

Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantılarından Sonuç Çıkmadı

Türkiye – Bulgaristan Ankara’da gerçekleştirildi. Yapılan iki toplantıdan da taraflar protokol imzalamadan masadan kalktılar.

Türkiye ve Bulgaristan arasında uzun zamandır yaşanan sorunların masaya yatırıldığı toplantıdan karar çıkmadı. Özellikle Türk makamlarının talimatıyla kapılarda başlayan kontrol ve denetimlerde 3. Ülke taşımalarında yapılan usulsüzlüklerin ortaya çıkması ve Türk nakliyecilerinin yaşadığı haksız rekabet için masada çözüm arayan Uluslar arası Nakliyeciler Derneği temsilcilerinin gündeme getirdiği bir diğer önemli başlık da Türk taşımacılarından haksız yere talep edilen transit geçiş ücretleriydi.

Ankara’da yapılan toplantıda Türk tarafına Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Yılmaz, Bulgar tarafına ise Yourdan Arabadjiev Başkanlık etmiştir.

Toplantıdan bir sonuç çıkmadı

UND toplantıda yabancı araçların usulsüz 3. ülke taşımalarına ceza öngören 68 numaralı Tebliğ, Bulgar Heyetinin 3. ülke belgelerindeki kota artışının taleplerinin görüşüldüğü bildirdiği açıklamada ‘UND’nin Türk taşımacılarından haksız yere alınan transit geçiş ücretinin kaldırılmasını ve Türk taşımacılarından alınan yüksek ceza ve gıda taşımalarından alınan analiz ücretlerini gündeme getirmiştir. İki gün süren uzun müzakereler sonucunda herhangi bir anlaşmaya varılamamış ve protokol imzalanamamıştır’ değerlendirmesinde bulundu.

Yapılan 2. toplantıda başka bir tarihe ertelendi

Açıklamaya göre, toplantı sonrasında iki ülke Bakanları bir araya geldi ve Türkiye ile Bulgaristan arasındaki taşımacılık sorunları görüşüldü, Bakan Binali Yıldırım’ın da talimatı ile iki ülke heyetleri Sofya’da bir araya gelerek bir Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısı daha gerçekleştirildi. Toplantıya Türk Heyetine Karayolu Düzenleme Genel Müdürü Ali Rıza Yüceulu, Bulgar Heyeti’ne ise Müsteşar Anton Ginev başkanlık etti. Ağırlıklı olarak ilk toplantıdaki konuların görüşüldüğü ikinci toplantıda da herhangi bir karar alınamadığı için protokol imzalanamamış, tarafların konuları tekrar görüşebilmesi için ileri bir tarihte yeniden bir araya gelmeleri hususunda karar alındı.

Gerçekleşen her iki toplantıya da UND temsilcilerinden, Genel Sekreter Ali Çiçekli, İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener ve İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Melike Tümen katıldı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.