Karsan’ın CNG’li otobüsleri artık İstanbul yollarında

Karsan’ın CNG’li otobüsleri artık İstanbul yollarında

İETT ile 490 otobüs üretimi için 128 milyon Euro’luk anlaşma imzalayan Karsan, Bursa’daki fabrikasında ürettiği 147 adet 12m CNG’li otobüsü İETT’ye teslim etti.

Geçtiğimiz yıl 240 adet solo tip 12m CNG’li ve 250 adet körüklü 18m dizel olmak üzere toplam 490 adet otobüs alımı için İETT ile anlaşma imzalayan Karsan, ilk 147 adet BredaMenarinibus marka 12m CNG’li otobüsünün toplu teslimatını 23 Şubat 2013 Cumartesi günü gerçekleştirdi.


Tören Zeytinburnu ve İETT İkitelli Garajı’nda video konferans sistemiyle eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Zeytinburnu Sümer Mahallesinde başlatmış olduğu Kentsel Dönüşüm Projesi kapsamında düzenlenen törene katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, eş zamanlı olarak İETT İkitelli Garajı’na video konferans sistemiyle bağlanarak otobüslerin teslimat törenini de gerçekleştirdi. Başbakan Erdoğan’a video konferans sistemiyle İkitelli Garajı’ndan bağlanan Anayasa Komisyonu Başkanı İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Burhan Kuzu, AKP İBB Meclis Grup Başkan Vekili Mehmet Ergün Turan ve İETT Genel Müdürü Dr.Hayri Baraçlı’nın bulunduğu törende Karsan CEO’su Murat Selek de yer aldı.


Konuşması sırasında; İBB’nin 2011’de başlattığı yenileme çalışması kapsamında toplam 875 milyon TL değerinde 1700 adet yeni otobüs almaya karar verdiğini hatırlatan Başbakan Erdoğan, açılış ile birlikte 437 adet otobüsü hizmete aldıklarını belirtti.

Başbakan Erdoğan konuşmasında CNG’li otobüslere ve İETT Kâğıthane garajında kurulumu yapılan doğalgaz dolum tesisine de dikkat çekti. Başbakan Erdoğan şunları söyledi; “Bu araçlardan bugün 437 tanesini hizmete alıyoruz. 240 tanesinde çevre dostu denilen sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) kullanılıyor. Bu 240 araç için de Kâğıthane’de bir dolum tesisi kuruldu. Türkiye’nin en büyük CNG dolum tesisinde aynı anda 16 araca birden dolum yapılıyor. İhalesi yapılan 1700 otobüsten 637’si İBB’ye teslim edildi. Biz bugün 437 aracı daha filomuza ekliyoruz. Bu 437 otobüsün bedeli 90 milyon Avro’dur. İstanbul’umuza hayırlı olsun.”


CNG’li otobüsler ile İstanbullulara Yüksek Konfor

Tüm yolcular için erişim ve seyahat konforu ön planda tutularak tasarlanmış olan, Karsan üretimi 12 m. Avancity+L CNG otobüslerle; tam alçak taban özelliği, yana yatma ve karoser indirme kaldırma mekanizması sayesinde 250 mm’ye kadar düşürülebilen ilk basamak yüksekliği, tekerlekli sandalye giriş sistemi ve özel güvenlikli alan sayesinde hareket engelli vatandaşların da kaliteli ulaşım ihtiyaçlarının kolaylıkla çözümlendiği belirtildi. Sınıfının en geniş iç koridor alanına da sahip olduğu ifade edilen Karsan üretimi Avancity+L CNG otobüslerin tüm yolcular için ferah ve konforlu bir ulaşım imkânı sağladığının altı çizildi.


İETT için Karsan tarafından üretilen çevre dostu doğalgazlı otobüslerde, yolcular kadar şoförün konforu da ön planda tutuldu. ISO-VDV standartlarına göre geliştirilen sürücü kabini sürücüye konfor ve ekstra geniş görüş alanı sağlarken, gelişmiş elektronik donanım sayesinde sürücü, araç içindeki bütün sistemleri aynı anda izleyebiliyor ve kontrol edebiliyor. Elektronik gösterge ve sürüş sistemleri sayesinde sürücü aracın yağ, yakıt, hız, hararet ve motor devri gibi bilgileri anlık olarak en detaylı şekilde alabiliyor. Aracın motor yerleşimi, arka - ön tamponlar ve far çerçeveleri ergonomik yerleşim ve manuel kumanda ile kolayca açılıp kapanabildiğinden günlük bakımlar rahatlıkla yapılabiliyor. Motor odası yangınlarında otomatik yangın söndürücü sistemi aracın yangın güvenliğini en üst düzeye çıkartıyor. Otobüslerde otomatik yağ tamamlama sistemi, araç içi ve geri görüş sağlayan kamera sistemi, yolcu konforunu ve sürüş güvenliğini artıran bağımsız ön süspansiyonlar da bulunuyor.

Aracın arkasında enlemesine yerleştirilmiş motor sayesinde ayakta duran yolcu alanı ergonomisi maksimum seviyede tutulan araçlarda motor parçaları, mekanik aksam, fren ve süspansiyon elemanları yıpranmaya karşı üst düzey dayanıma sahip. Uzun bakım aralıklarıyla tasarruf sağlanırken, çekiş ve güçten ödün vermeden EEV (Environmentally Enhanced Vehicle/ Çevresel Bakımdan Geliştirilmiş Araç) emisyon değerlerine ulaşan doğal gazlı motoru hem çevreye duyarlı hem de düşük yakıt tüketimine sahip. 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.