Dijital Takograf Kartlarını Yenilediğinizde Kontrol Ediniz!

Bilindiği gibi, dijital Takograf Kartları (Şirket, Sürücü, Servis ve Polis)  Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın verdiği yetki kapsamında, TOBB (Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği) tarafından basılmakta ve dağıtılmaktadır.

Daha önce Şirket kartlarını yenileyen bazı firmaların yeni kartlarının firmanın önceki kartları ile özdeş olmadığını ve bu nedenle ara dönemdeki takograf verilerinin kayıp olduğunu, sorunun nereden kaynaklandığını açıklamıştık.  Detaylı bilgi için, ‘’Takograf Şirket Kartınız ile başınız Dertte Olabilir’’ başlıklı yazımıza bakabilirsiniz.

dijital-takograf-kartlari.jpgSürücü kartlarının geçerlilik süresi 5 yıldır. Ülkemizde dijital Takograf uygulaması 16 Haziran 2010 tarihinde başlamış,  takograf kartları 2011 yılında verilmeye başlanmıştır. İlk verilen kartların süresi dolduğu için 2016 yılından itibaren kartların yenilenmesine başlanmıştır. Son zamanlarda, firmalar analiz yazılımlarında, aynı sürücüye ait iki isim çıktığını ve sorunu çözemediklerini bildirmektedirler. Konuyu incelediğimizde,  yeni sürücü kartlarının değiştirilen kart ile özdeş olmadığı, kartın numaralandırmasında hata yapıldığı ve bu nedenle takografın sürücüyü farklı bir sürücü olarak tanıdığı anlaşılmıştır. Yenilenen sürücü kartlarını numaralamada, şirket kartlarının numaralandırmasındaki esaslara uyulması gerekmektedir.

Kartlar yenilendiğinde, firmalar ve sürücüler mutlaka yeni kart ve önceki kartların numaralarını ve üzerindeki bilgileri kontrol etmelidir. Tüm bilgiler noktasına, virgülüne ve karakterine kadar aynı olmalıdır. Gerek yenilen şirket kartı ve gerekse yenilenen sürücü kartı önceki kart ile özdeş olmalıdır. Bilgilerin ve numaranın açıklanan şekilde olmadığı tespit edilirse, bir yazı ile TOBB ( Bölgedeki yetkili sanayi odası veya ticaret odası)  müracaat edilerek, ücretsiz olarak kartların değiştirilmesi talep edilmelidir. Şirket kartlarının hatalı düzenlenmesi nedeni ile Takograf verilerinin kaybedilmesi söz konusu ise ve bu nedenle cezai yaptırıma maruz kalınmış ise, bu cezalarda TOBB’a rücu edilebilir. Kartın değiştirilmesi esnasında, sürücünün araç kullanması gerekiyorsa, kartın değiştirilmesi için yazılana yazının araçta bulundurulması ve sürüşle ve dinlenme ile ilgili bilgilerin kayıtlarının elle tutulması şartı ile sürüş yapılabilir. Yine de, bu durumda yurt dışına çıkılması tavsiye edilmez.

Bilal Yeşil

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.