Katıl Kaderin Değişsin!

Katıl Kaderin Değişsin!

İstanbul Servisçi Esnafı, 11 Ekim 2015 Pazar günü saat 10:00’da Beylikdüzü’nden başlaması planlanan bir konvoy düzenlemek için hazırlanıyor. Konvoy’un ardından servisçiler, Maltepe Miting Alanı’nda bir basın açıklaması yapacak.

11 Ekim Pazar günü İstanbul Servisçiler Esnafı tarafından düzenlenecek olan Konvoy ve sonrasında yapılacak basın açıklamasının amacı; Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın İstanbul Servisçi Esnafına 25 Mayıs 2015 tarihinde, Sinan Erdem Spor Salonu’nda vermiş olduğu ‘’Plaka Tahdidi Sözü’’nü hatırlatmak, sektör sorunlarının bir an önce çözüme kavuşması konusunda yetkililere seslerini duyurmak olacak.

   Etkinliği düzenleyen öncü kişiler arasında; Erdem Aksan, Tolga Tunçyürek, Serkan Boran, Onur Sürücü ve Hüseyin Güney bulunuyor.

   Konuyla ilgili olarak etkinliği düzenleyen kişilerden edindiğimiz bilgiye göre; konvoya katılacak araç sayısı hedefi en az 10 bin. Hedeflenen sayıya ulaşılması için ise çalışmalar tüm hızıyla devam ediyor.

 

‘’Plaka Tahdidi’nin Gelmesini İstiyoruz’’

   Erdem Aksan düzenlenen etkinlikle alakalı olarak tasimacilar.com’a yaptığı açıklama da; ‘’ Sektör olarak şartlarımızın düzelmesini ve Plaka Tahdidi’nin gelmesini istiyoruz.

   Valilikten aldığımız bir izin var. Emniyet Müdürlüğü’nden de çağrıldık. Yarın İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne giderek gerekli görüşmeleri yaptıktan sonra Emniyet Mensupları’nın yaşanabilecek provokatif olayların önüne geçeceğini düşünüyorum. Bizde olumsuzluklar yaşanmaması adına gerekli açıklamaları ve çalışmaları yapacağız. Konvoyumuzda yol kesme ya da kapatma gibi bir durum söz konusu olmayacak. Tek amacımız Avrupa ve Anadolu Yakası’ndan birer konvoy oluşturmak. Hedefimiz; şuanda İstanbul’da bulunan 80 Bin araçtan en az 10 Bin adedini konvoyumuza dâhil etmek. ‘’ dedi.

 

‘’Ev Kiralarını Ödeyemeyen Arkadaşlarımız Var’’

   Düzenlemeyi planladıkları konvoya 10 Bin araçlık katılımın hedeflendiğinin altını çizen Tolga Tunçyürek, ‘’ 25 Mayısta Sinan Erdem Spor Salonu’nda Sayın Cumhurbaşkanımız bize plaka sözü verdi. Hatta ve hatta orada Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş da oradaydı. Kadir Topbaş ile konuştuktan sonra ‘’ ’O zaman ben de size plakayı veriyorum. Hayırlı uğurlu olsun.’’ Dedi ancak aradan 4 aylık sürecin geçmesine rağmen biz hiçbir hayır göremedik. Tam tersine tahdit geleceği için piyasadaki araç sayısı arttı. 25 Mayıs öncesinde 56 Bin olan araç sayısı 4 aylık süreçte 86 Bin adede ulaştı.

   Mevcuttaki servisçi esnafımız çok zor durumda kaldı. Ev kiralarını ödeyemeyen arkadaşlarımız var. Bu öyle bir durum ki; insanlar intihar aşamasına geldiler. ‘’ dedi.

 

‘’Lisansı Kesinlikle İstemiyoruz’’

   Açıklamalarının devamında Tunçyürek; ‘’Lisans bizim sektörümüzü daha kötü duruma düşürür. Tekelleştirir. Mevcut durumda çoklu firmalar varken lisans geldikten sonra sektör direkt olarak birilerinin eline geçer.

   Keşke bize orada bu sözü vermeselerdi. Netice itibariyle biz kendi yağımızda kavrulan insanlardık. Gerçekten çok zor durumdayız. ‘’ dedi.

 

 ‘’Plakamızı Aldık, Sigarayı Bıraktık’’

   Etkinliğin Plaka Tahdidi ve servisçilerin genel sıkıntılarına çözüm arama sebebiyle organize edildiğini belirterek söze başlayan Serkan Boran, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın geçtiğimiz Eylül ayında ‘’Plaka Tahdidi’’ ile ilgili yaptığı açıklama ve 5 Ekim 2015 tarihinde gerçekleşmesi planlanan UKOME Alt Komisyon Toplantısı sonucunda konuyla ilgili bir gelişme yaşanması durumunda da konvoyun gerçekleşeceğini söyledi. Boran, ‘’ Benim naçizane fikrim; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş bize bu müjdeyi verirse, biz de ‘’Plakamızı aldık, sigarayı bıraktık.’’ diye teşekkür amaçlı olarak onların her daim yanlarında olduğumuzu belirtme niyetiyle etkinliğimizi yapabiliriz. Bu söylediğim siyasi amaçlı değildir, sakın yanlış anlaşılmasın. Bu durumda konvoy iptal edilir veya edilmez aslında şuan için tam olarak net bir şey söyleyemiyorum ama buna benzer şeyler teşekkür etmek için yapılabilir.

   Bizler arabacıyız, servisçileriz. Arabacı eğer bir şeylerin hakkını arayacaksa veya teşekkürünü edecekse mutlaka ve mutlaka arabasıyla yapmak durumundadır. Günümüz şartlarında da bakarsanız ki; taksiciler, minibüsçüler halk otobüsleri veya başka sınıflara ayrılmış ticari çalışan esnaflarda herhangi bir etkinlik düzenledikleri zaman araçlarıyla yola çıkıyor.’’ dedi.

 

Teröre Lanet Konvoyu

   Boran, ‘’ Biz, geçtiğimiz Eylül ayının 9. günü İstanbul genelinden yaklaşık 1500 aracın katılım sağladığı bir ‘’Teröre Lanet Konvoyu’’ düzenledik. Sorunsuz ve başarılı geçen bir konvoy oldu. Gönül istiyor ki hakkımız olan plakalarımız için 1500 araçtan daha fazla katılım sağlansın. Çünkü Türkiye genelinde 28 ilde uygulanan ‘’Plaka Tahdidi’’nin İstanbul’da da olması gerektiğini düşünüyorum.’’ dedi.

 

Servis Fiyatları Aşağı Çekildi

   25 Mayıs tarihinden itibaren piyasaya giren 30 Bin aracın mevcut servisçi esnafını zor duruma soktuğunu belirten Serkan Boran; ‘’ 25 Mayıs öncesinde servis araçlarını işleten arkadaşlarımız öncesinde 4 tek iş aldığı zaman belki bir nebze olsun senetlerini karşılayabilir durumdayken, piyasaya 30 Bin aracın daha dâhil olmasıyla senetlerini ödeyemeyecek duruma geldiler. Servis fiyatlarımız piyasada çok fazla aracın olması sebebiyle aşağı çekildi.

 

Hepimizin Ortak Düşüncesi

   Hepimizin ortak düşüncesidir bu: Keşke bu söz hiç verilmeseydi veyahut verildiği günün ertesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Kadir Topbaş, odalara bir yazı yazıp yeni kayıt alınmaması ve fırsatçıların eline koz verilmemesi gerektiğini bildirseydi. Yıllardır 56 Bin esnaf çalışırken, 4 aylık süreçte 86 Bin araca çıkılması esnafı gerçekten zedeleyebilecek, evine ekmek götürmesini engelleyecek bir durum.

 

‘’Araç mıyız, Amaç Mıyız Belli Değil’’

   Bizim sıkıntımız 28 İlde olan Plaka Tahdidi’nin, İstanbul’da uygulanmıyor olması. Ancak lisansının değil, kesinlikle lisans istemiyoruz. Lisansa karşıyız. Plaka hakkının bize verilmesini istiyoruz. Bizi şuanda ticari sınıflandırmaya almıyorlar ama vergimizi ve bandrollerimizi ödüyoruz. Trafik sigortalarımızı ticari bir araç üzerinden yaptırıyoruz. Ama sınıflandırmaya baktığınız zaman hiçbir sıfatımız yok. Vergi levhamız var ama ticari bir araç mıyız amaç mıyız belli değil.

   Plakamızı köşeyi dönmek için değil, şartlarımız düzelmesi için istiyoruz. Nasıl diğer illerde plaka tahdidi uygulanmış ise İstanbul’da da uygulansın istiyoruz.

 

 ‘’Amacımız Yol Kapatmak Değil’’

   Bizim amacımız üzerine basa basa söylüyorum; yol kapatmak ve herhangi bir eylem unsuruna karışmak değildir. Tamamıyla konvoyumuzu bize yakışan bir şekilde yapmayı hedefliyoruz. Daha öncesinde Kadıköy’de yapılmış olan Teröre Lanet Konvoyu’ndaki gibi bize yakışan bir şekilde konvoyumuzu düzenleyip İstanbul’un vatandaşlarına zarar vermeden ve trafik düzenini bozmadan bu konvoyumuzu düzenleyip Maltepe Miting Alanı’nda toplanıp orada gerekli basın açıklamalarımızı yapacağız. Bundan sonra geldiğimiz gibi tekrar dağılmayı düşünüyoruz. Provokasyonlar olası bir ihtimal tabii ki hep değerlendiriyoruz. Ancak örnek veriyorum. Kontak kapatan bir arkadaş olduğu zaman çevresindeki araçların o aracı, direkt geçmesini talep ediyoruz.

 

Önemli Olan Birlik ve Beraberlik

   Bir zincir, bir halka olduğunu; bu halkanın etrafında da servisçilerin olduğunu düşünün ama halkanın içi boş. Önemli olan halkaya toplanabilmektir. Halkayı birlikte tutabilmektir. Eğer biz birlikte olabilirsek bu halkanın içinden çok şeyler geçirebiliriz. Önemli olan birlik ve beraberlik. ‘’ dedi.

   Son olarak Boran şu çağrı da bulundu:

   ‘’11 Ekimdeki konvoyun ses getireceğine inanıyorum. Etkinliğe bütün İstanbul Servisçi Esnafını bekliyoruz.’’

izin-belgesi.jpg

buyuk-istanbul-konvoyu.jpg

 

 

HABER: Gizem USLU

 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum