Kış Lastiği İçin Kar Yağmasını Beklemeyin

Kış Lastiği İçin Kar Yağmasını Beklemeyin

60 yıldır kış lastiği üreten Continental, artık Türkiye’de zorunluluk haline getirilen kış lastiği kullanımı için sürücüleri uyarıyor.

Continental, kış lastiğinin Türkiye’de 12 Kasım’dan özellikle ticari araçlar için zorunlu hale getirilen kış lastiği kullanımına yönelik kanunu destekliyor ve kullanıcılara kış lastiği kullanmanın önemini hatırlatıyor. Mevsiminde Doğru Lastik Kullanımının Önemi
Tüm dünyada trafik kazalarının nedenleri arasında yağmur, kar ve buzlanmanın üst sıralarda yer aldığının altını çizen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay da, kış lastiği kullanımının önemine dikkat çekti. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyinin +7 dereceden itibaren sertleştiğini, bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamadığını belirten Akay, kış lastiklerinin ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük sıcaklıklarda bile esnekleşip tutuşlarının arttığını ifade etti. Mevsiminde doğru lastik kullanımının sürücüler için önemine değinen Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, “Araç sahiplerinin ortalama olarak 2,5 – 3 senede bir lastik değiştirdiklerinden yola çıkarsak; 6 senede toplamda iki takım lastik kullanılıyor. Kış döneminde araçlarına kış lastiği takmaları durumunda, sürücüler için herhangi bir değişiklik yaşanmayacaktır” dedi.


Avrupa Kış Lastiği’nin Öneminin Farkında!
Continental’in dünya çapında kış lastiği kullanımına yönelik yaptığı son araştırma sonuçlarına göre binek ve 4x4 segment araçlar için kış lastiği piyasası genişliyor. Araştırma sonuçlarına göre, 2011 yılında Batı ve Orta Avrupa’da 90 milyon kış lastiği satıldı. 2010 yılında 207 milyon binek ve 4x4 araç lastiği satılırken, bu rakam 2011’de 218 milyona yükseldi. Kış lastiğinin zorunlu olmadığı Fransa ve Lüksemburg gibi ülkelerde de kış lastiğine yönelik talepler artış gösterirken, Türkiye’de de ticari araçlar için kış lastiği zorunluluğuna yönelik kanunu oluşmasından dolayı memnun olduklarını belirten Continental Türkiye Binek Lastikleri Satış Müdürü Mehmet Akay, “Sürücülere kış lastiği kullanımının önemini anlatıyoruz. Kış lastiği kanunu ile sürücü ve sürüş güvenliğinin en üst düzeye çıkması sağlanırken, yolların temizlenmesi ve aşınması gibi birçok maliyet kalemi de hafifleyecek” derken, kış koşullarının sürüş sırasında boşa harcamaya neden olduğu akaryakıtı da azaltacağını ve böylece çevre kirliliği gibi olumsuzlukların da önüne geçileceğini ifade etti. Niçin Kış Lastiği Kullanmalısınız?
1. Yaz lastiklerinin yere temas eden yüzeyi +7 dereceden itibaren sertleşir. Bu nedenle ıslak ve soğuk yolda yeterli kavrama sağlamaz. Kış lastikleri ise yapılarındaki doğal kauçuk payları sayesinde düşük ısılarda bile esnekleşirler ve tutuşları artar. 2. Kışın yaz lastikleri ile fren mesafesi uzar, virajda araç merkezkaç kuvvetinin etkisi ile daha fazla dışarıya doğru savrulur, araçlarda önden veya arkadan kaymalar artar. Bu nedenle kış lastiği kullanılması sürücü ve sürüş güvenliği açısından büyük önem gösterir. 3. Karla kaplı bir zeminde 50km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 43m iken kış lastiği ile bu mesafe 35m’ye düşmektedir. Aradaki 8 metrelik fark ciddi kazaların önlenmesi anlamına gelmektedir. 4. Buzlu zeminde ise 30km/h süratte standart lastik ile fren mesafesi 68m iken kış lastiği ile bu mesafe 57m’ye düşmektedir. Buzlu zeminde araçların 30 km’den daha hızlı yol aldıklarını düşündüğümüzde, iki lastiğin durma mesafesi arasındaki fark iyice açılmaktadır ve daha olumsuz sonuçlar ortaya çıkmaktadır. 5. Kış lastiklerinin blok desenlerinin üzerinde bulunan derin yivler, lastiğin adeta yere yapışmasını sağlayarak ekstra bir tutunma sağlamaktadır. Kış Sezonunda Dikkat Edilmesi Gereken Özel Noktalar:
• Kış sezonunda her zaman 4 lastiğinizde kış lastiği olmalıdır. Kış lastikleri Ekim ile Nisan ayı arasında kullanılabilir. • Kış Lastiği adı gibi kış lastiğidir, yani sadece kar lastiği değildir. Bu yüzden araca takılması için karın yağmasını beklememek gerekir. • Kış lastiklerinin üstün tutunma ve kavrama özellikleri, sadece karda buzda değil, ısının +7 dereceye düştüğü tüm hava ve yol şartlarında gereklidir. www.tasimacilar.com 14.11.2012 / 14:49