Kış Lastiği mevzuatında üreticiler hazır mı?

Kış Lastiği mevzuatında üreticiler hazır mı?

08.11.2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yasaya göre, ticari araç kullanıcıları her yıl 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında araçlarına kış lastiği takmak zorunda.

Uygulama doğru fakat sürecin kısa, mevzuatın zorunlu olması özellikle ticari araç kullanıcılarını sıkıntıya sokuyor. Konuya yönelik konuştuğumuz Frenteknik Otomotiv Sanayi ve Ticaret Ltd. Şti. Müdürü Alpay Lök, Türkiye’de mevzuatların deneme yanılma yoluyla yapıldığını ifade ederek” Türkiye’de genellikle işler başından tam yapılmaz. Fakat sonradan düzeltilir. Ne yazık ki bu mevzuat da öyle. Çok fazla denenmedi. Bunun devreye alınma tarihini bir kenara bırakacak olursak mevzuat olarak şu andaki bizim kış lastiği genelgesi, Orta Avrupa’dan çok daha iyi bir durumda” dedi.


Mevzuatımız Avrupa’dan ileri
Orta Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’deki mevzuat’ın çok iyi olduğunu ifade eden Alpay Lök, “Lastiklerde M+S ve dağ içinde kar tanesi sembolünün birlikte olması Türkiye’deki mevzuatların Orta Avrupa’dan daha ileride olduğunu gösteriyor” dedi. Avrupa ile eşit koşullarda mevzuatların uygulandığına dikkat çeken Lök konuşu şu şekilde özetledi: “Motorlu ağır taşıtlarda kamyon, otobüs, çekicilerde çeker dingilde m+s Orta Avrupa’da da isteniyor, bizde de isteniyor. Yani aynı seviyedeyiz. Ağır römorklarda Orta Avrupa’da hiçbir şey istenmiyor, bizde M+S isteniyor. Orada da biz onlardan çok ilerideyiz. bu üçünün ortalamasını yaptığımızda bizim mevzuatımız (minimum profil diş derinliği ölçütü konmadığı halde) Orta Avrupa’dan ilerideyiz.” “Lastikler karaborsaya düşebilir”
Kış Lastiği zorunluluğunun gelmesinin lastik ömrünü de uzattığını belirten Lök, Kış lastiği ve ya da yaz lastiği zorunluluğu yapılmamış olsaydı. Lastiklerin ömrü daha da azalacaktı. Bu mevzuat ile lastik ömrü de uzatılmış oldu” şeklinde konuştu. Güvenli bir seyahat yapılması açısından kış lastiği kullanılmasının önemi belirten Alpay Lök, “Yaz lastiğinin ve kış lastiğinin doğru kullanılması tüketici açısından maliyeti düşürdüğü gibi hem güvenli bir seyahat yapmasını hem de lastiğin daha az aşınmasını sağlayacak. Yaz lastiğini kışın kullandığınız da lastik daha çok zarar görüyor” diyerek Mevzuat’ın lastik firmaları açısından da olumlu sonuçlanacağını sözlerine ekledi ve uygulamadaki zamanın kısa olmasını da kastederek “ Karaborsayı hariç tutarsak sonuçta herkes kazanacaktır” dedi. Ulaştırma bakanlığının tarafından kış lastiğiyle ilgili bir düzenleme getirileceği konusunda bilgi verdiğini söyleyen Lök, buna rağmen kış lastiğine yönelik mevzuatın getirilmesinin ticari araç kullanıcılarını zora soktuğunu belirtti. Lök, “Bakanlık 8 Kasımda yayımlanan yönetmelik değişikliğini Mayıs’ta veya Haziran’da yapsaydı. Belki bu kadar sorun olmazdı” şeklinde görüşünü dile getirdi. Yayınlanana mevzuatların denetimi yapılmalı
Ürün güvenliği konusunu da değinen Lök, bir ülkede bir mevzuat yayımlanıyorsa bunun denetiminin de sıkı olması gerektiğini özellikle vurguladı. Kış lastiği konusunda lastik etiketi zorunlu olduğunu söyleyen Lök, Avrupa’da lastik etiketi zorunluluğunun 1 Kasım itibariyle zorunlu hale getirildiğini de söyleyerek “Lastik etiketini lastik ile birlikte veriyorlar ve lastik etiketi 3 konuda tüketiciye bilgi veriyor” dedi ve Lastiğin yakıt tüketimine etkisi, Gürültü seviyesi ve Islak yolda tutunma direnci olduğunu belirterek açıklama getirdi. İyi bir kış lastiği nasıl olmalı?

Alpay Lök sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Lastiğin yakıt tüketimine etkisi yani yuvarlanma direnci önemli. En iyisi A’dan başlıyor, G ye kadar. Islak yolda fren performansı bizi en çok ilgilendiren konu da bu. Bir diğeri ise gürültü seviyesi. Kış lastikleri yumuşak malzemesi ve profilinden dolayı yuvarlanma direnci fazla ve yakıt tüketimi fazla oluyor. Yani C’den yukarı çıkamıyor. Islak yolda da aynı şekilde malzemesinden ve profilinden dolayı da A’ya çıkamıyor C’de kalıyor. Avrupa’da uzak doğudan gelip etiketleri şüphe uyandıran kış lastikleri var. Bunları oradaki otoriteler kontrol etmek durumunda ve ediyorlar. Bu şekilde tüketiciyi koruma imkanı var. Biz, İyi kış lastiği ve lastik etiketi şu şekilde seçilir. M+S ve dağ içinde kar tanesi olacak. C ve C olacak diyoruz. Buna tamadır diyoruz. Bizim verdiğimiz formül bu.” Türkiye’deki yan sanayinin haksız bir rekabetle karşılaşmaması için özelikle uzak doğudan gelen ürünlerin sıkı bir denetimden geçmesi gerektiğini vurgulayan Lök, bakanlığın bu konuda çalışma yapacağını söyleyerek “ Uzak doğudan gelen ürünlerin buradaki yan sanayiyi bertaraf etmemesi için, haksız rekabetle yaralanmaması için yapılması gereken şey, piyasa gözetimi ve denetiminin çok iyi olmasıdır. Sanayi bakanlığı tarafından ekim başında bununla ilgili bir yönetmelik yayımlandı. Artık piyasadaki ürünlerin denetimi yapılacak” dedi. Lök ayrıca, 08 Aralık 2012 Cumartesi günü 13:00-15:00 saatleri arasında CNR EXPO Yeşilköy’de Otomotiv 2012 fuarında 1. Hall Business Center’da düzenlenecek Kış Lastiği Genelgesi Değerlendirme Toplantısı ile katılımcıların merak ettiği soruları da cevaplandıracak. Oya KAYA www.tasimacilar.com 07.12.2012 / 18:44