Kış lastikleri ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabı burada

Kış lastikleri ile ilgili merak ettiğiniz soruların cevabı burada

Pirelli, kış mevsimi öncesinde tüketicileri hazırlıklarını yapmaları konusunda uyarıyor ve kış lastikleri ile ilgili merak edilen sorulara da cevap veriyor.

Kış mevsimine yaklaştığımız son günlerde trafikte yaşanan sorunlarda da artış gözleniliyor. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu)’nun 2011 yayınladığı kaza istatistikleri raporu trafik kazalarının yüzde 15’inin Islak, Karlı ve Buzlu zeminlerde meydana geldiğini ortaya koyuyor. Özellikle Kasım-Mart döneminde yaşanan kazalar kış lastiklerinin de önemini bir kez daha ortaya koyuyor. Sürücüleri bilgilendirme amacıyla Pirelli yetkilileri, kar yağışı olmasa da hava sıcaklığının genelde 7 °C altına düştüğü Kasım Mart döneminde kış lastiği kullanılması yönünde öneride bulunuyor. Soğuk hava şarlarında araç kullanmak biraz daha zorlaşıyor. Nedeni ise; soğuyan havada zeminin yağan yağmur, kar ve buzlanmayla sürüş güvenliğini tehdit etmesi. Kış lastiklerinin kullanılması durumunda ise güvenlik maksimum seviyeye çıkabiliyor.


Kış lastikleri özel bileşimleri ve ince lamelli desenleri sayesinde sadece karlı zeminlerde değil, soğuk havalarda, ıslak veya kuru zeminlerde en iyi yol tutuşu ve sürüş hâkimiyetini sağlamak üzere tasarlanmış. Kış lastiklerini yanaklarındaki M+S (Mud&Snow-Çamur&Kar) harflerinden ve dağ üzerinde kar tanesi sembolünden tanımak mümkün. Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde kış lastiği kullanan sürücüleri ise 7 önemli avantaj bekliyor: 1. Güvenlik: Kış lastikleri özel olarak düşük sıcaklıklar için geliştirilmiş durumda. Karda, yağmurda ve kuru zeminde yolu daha iyi tutarak yüksek güvenlik sağlıyor. 2. Kızaklama etkisinin azalması: İleri derecede ıslak zeminde lastiğin suyu yeterince hızlı tahliye edememesi nedeniyle oluşan kızaklamaya karşı, kış lastikleri özel desenleri ve derin kanalları sayesinde suyu hızlı bir biçimde tahliye ediyor. 3. Fren mesafesinin azalması: Yaz lastiklerine oranla, kış lastikleri soğuk hava ve ıslak zeminde yüzde 10, karlı zeminde ise yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlıyor. 4. Performans: 7°C’nin altında kış lastikleri daha yüksek performans ve sürüş konforu sağlıyor. Üstelik uygun koşullarda yaz lastiği veya zincirden daha yüksek hızlarda güvenli bir sürüş sunuyor. 5. Pratiklik: Kış mevsimi başlangıcında takılan kış lastikleri her türlü hava koşulunda; kuru, ıslak veya karlı yollarda güvenle kullanılabilir ve zincir takma zahmetinden kurtarıyor. 6. Tasarruf: Kışın kış lastiği, yazın yaz lastiği kullanmak en yüksek güvenliği sağlamakla kalmaz, lastiklerin ömrünü ve km performansını da önemli ölçüde artırıyor. 7. Özgürlük: Kış lastikleri 7°C’nin altındaki her koşulda, hava koşullarının aniden değişeceği korkusu olmadan özgürce mobil olmak imkanı sunuyor.


İnsanların kafalarını kurcalayan ve “neden kış lastiği alarak fazla para vereyim” veya “şehirde yaşıyorum neden kış lastiğine ihtiyacım olsun” gibi bazı sorularda Pirelli yetkililerinin cevapları şu şekilde oldu. Şehirde yaşıyorum. Kış lastiğine neden ihtiyacım olsun?
Hava sıcaklığı 7°C’nin altına düştüğünde, yaz lastiklerinde kullanılan bileşim olması gerekenden daha sert bir hal alır ve bu da düşük yol tutuşa ve uzun fren mesafesine yol açar. Şehir içinde veya değil 7°C’nin altındaki her koşulda kış lastiği kullanılmalı. Kış lastikleri daha pahalı, neden daha fazla para vereyim?
İki set lastik almış olacaksınız: Bir set kış lastiği ve bir set yaz lastiği. Soğuk havalarda kış lastiği, sıcak havalarda yaz lastiği kullanarak hem güvenliğinizi sağlamış hem de lastik ömrünüzü artırmış olursunuz. Eğer kış lastikleri daha iyi performans gösteriyorsa neden tüm yıl boyunca kış lastiği kullanmayayım?
Kış lastikleri 7°C’nin altındaki hava sıcaklıkları için geliştirilmiştir. Yaz lastiklerinden daha yumuşak olan yapıları 7°C’nin üzerinde daha hızlı yıpranır ve yaz lastikleri kadar iyi performans gösteremez. Kış lastiklerini yalnızca karlı havalarda mı kullanmalıyım?
Hayır. Kış lastikleri karlı, ıslak veya kuru, her türlü zeminde yüksek performans ve güvenlik sağlar. Karlı havalarda derin ve esnek kanalları ile karı hapsederek üstün yol tutuş sağladığı gibi ıslak zeminde de üstün su tahliyesi özelliği sayesinde yaz lastiklerinden çok daha iyi bir performans sergiler. Ayrıca, özel bileşimi sayesinde kuru ve soğuk zeminleri de daha iyi kavrar. Sadece çekişin olduğu tekerleklere kış lastiği taksam ve diğer iki tekerimde yaz lastikleri kalsa uygun olur mu?
Bu kesinlikle tavsiye edilmez ve güvenli değildir. Patinaj, aracın dengesinin bozulması ve yoldan çıkma gibi durumların oluşma tehlikesi çok yüksektir. Kış lastikleri kullanırken, zincirli lastiklerde olduğu gibi çok düşük bir hızda mı seyretmem gerekir?
Hayır, zincirli lastiklerle 50 km/s’ten daha hızlı gidilemez. Uygun bir kış lastiği ile ise 270 km/s hıza kadar güvenli bir şekilde seyredilebilir. Kış mevsiminde yaz lastiği kullanmaya devam edersem, aracın kontrolünü sağlamam zorlaşır mı?
Kış lastikleri 7°C’nin altında sıcaklıklarda yaz lastiklerine göre ıslak zeminde yüzde 10, karlı zeminde ise yüzde 20 daha kısa fren mesafesi sağlar. Böylece aracınızı daha etkin bir biçimde kontrol edebilirsiniz. www.tasimacilar.com 07.11.2012 / 13:28