Ertuğrul Tarhan

Ertuğrul Tarhan

Kör Düğüme Başbakan El Attı

Başbakan Erdoğan, GATT Anlaşması'nın 5. maddesine aykırı davranıldığını açıkladı Bulgaristan tarafı, AB'ye üye olmasını gerekçe göstererek, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 11 Temmuz 1979 tarihli "Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Bulgaristan Halk Cumhuriyeti Hükümeti Arasında Karayolu ile Uluslararası Yolcu ve Mal Taşımacılığının Kolaylaştırılmasına İlişkin Anlaşm"yı tek taraflı olarak fesih edeceğini bildirmiştir.

Yeni Taslak Anlaşma üzerinde görüşmeler yapmak üzere, 23-26 Ocak 2007'de Sofya'da, 1 Mart 2007 de İstanbul'da ve 27-29 Mart 2007'e Sofya'da iki ülkenin üst düzey temsilcileri bir araya gelmişti.

Ayrıca, iki ülkenin taşımacı dernekleri de 20 Mart 2007 de bir araya gelmişlerdi.

<b>Bu toplantılarda</b>, İki ülke arasında daha liberal bir karayolu taşımacılığını öngören <b>Taslak Anlaşmanın</b> izin belgelerine ilişkin 7. maddesi hakkında iki tarafın farklı önerileri olmuştur;

Bulgar tarafının önerisi: <b>"Üçüncü Ülke taşımaları haricindeki tüm taşımaların belgeden muaf tutulması"</b><br>
Türk tarafının önerisi: <b>"Boş gelerek kendi ülkesine yük alma ve 3. ülke taşımaları haricindeki tüm taşımaların belgeden muaf tutulması"</b> şeklinde olmuştur.

10-11 Mayıs 2007 tarihlerinde Sofya'da yapılan Türkiye-Bulgaristan Kara Ulaştırması Karma Komisyon Toplantısında; o güne kadar uzlaşmaya varılamayan Taslak Anlaşmanın geçiş belgelerini içeren 7.nci maddesi; <b>"İkili ve transit taşımaların geçiş belgesi kotasından muaf olarak yapılması, boş girip yük alacak taşıt sayılarının gerektiğinde karma komisyonca belirlenebileceği ve üçüncü ülke taşımalarının ise kotaya bağlanması"</b> şeklinde düzenlenmiştir. Tarafların bu madde üzerindeki mutabakatı bir protokole bağlanmış ve Bulgaristan Ulaştırma Bakanının huzurunda iki tarafın Müsteşar yardımcıları tarafından imzalanmıştır.
 
Ayrıca, söz konusu toplantıda, yeni anlaşmanın iki ülkede yasal sürecin tamamlanıp yürürlüğe girmesine kadar, taşımaların 1977 tarihli anlaşma ile yürütüleceği, bu anlaşmaya dayanarak 2007 yılı taşımaları için; 200.000 adet transit, 20.000 adet ikili, 10.000 adet dönüş yükü, 500 adet 3.ülke geçiş belgesi değişimi kabul edilmiştir. Söz konusu geçiş belgelerinin kullanım süreci 1 Temmuz 2007 tarihinde başlatılmıştır. 

<font color="blue"><b>10-11 Mayıs 2007 tarihindeki protokolün her iki ülkenin meclislerinden geçmesi sonrası yürürlüğe girileceğinden bu sürenin biran önce olması için sektör derneklerinin yaptığı girişimlere sessiz kalan KUGM, Aralık ayında Bulgaristan tarafının yaşattığı belge sorunu sonrası sumeninde beklettiği Protokolü ele almış ve üzerinde yaptığı çalışmalarını sektörden görüş almadan yürütmüş, aradan geçen 8,5 ay sonrası;</a></font></b><br><br>
Taslak anlaşmayı nihai hale getirip paraflamak üzere iki ülkenin Ulaştırma Bakanlığı Heyetleri 28-29 Ocak 2008 tarihlerinde Sofya'da bir kez daha bir araya gelmişlerdir.

<font color="blue"><b>Türk özel sektörünün davet edilmediği ve hiç bilgilendirilmediği bu toplantıda, Türk tarafı yalnızca kamu heyeti ile temsil edilirken, Bulgar tarafı resmi ve özel sektör heyeti ile birlikte temsil edilmiştir. Yani KUGM'lüğü özel sektörünü davet etmezken, Bulgar tarafı özel sektör kurumlarını toplantıya davet etmiştir. (Aynı zamanda kendi işi uluslararası taşımacılık olan Bulgar heyet başkanın teorinin yanında mesleğinin verdiği pratikteki bilgi ve tecrübesi de ayrı bir avantajıdır.) UND Başkanı Sn Tamer Dinçşahin, Şubat ayındaki basın toplantısında ";KUGM kapılarını sektöre kapattı" demesinin arkasında yatan nedenlerden biri de bu toplantı olmalı!..</a></font></b><br><br>
Söz konusu toplantıda, daha önce karşılıklı olarak imzalanan bir protokol ile üzerinde mutabakata varılan izin belgelerine ilişkin taslak Anlaşmanın 7. maddesi hariç, diğer maddeleri gözden geçirilip, nihai hale getirilmiştir. Ancak, Bulgar tarafı uluslararası teamüllere aykırı bir şekilde 11 Mayıs 2007 tarihinde imza altına alınan mutabakatı tanımayarak; <b>Anlaşmanın 7. maddesine ilişkin pozisyonunun değiştiğini, bu maddeyi tekrar müzakereye açmak istediklerini, kombine taşımacılığın teşvik edilmesinin Bakanlıklarının yeni bir politikası olduğunu,  bu nedenle Anlaşmanın bu maddesi altında serbestleştirilen taşımalara kısıtlama getirmek istediğini ihsas/ifade etmiştir.

Türk tarafı; söz konusu maddeye ilişkin müzakerelerin dört yıl sürdüğünü; bu uzun müzakere sonunda madde üzerinde çok zor mutabakat sağlandığını; bu mutabakatın her iki ülkenin üst düzey heyetleri tarafından, Bulgaristan Ulaştırma Bakanı Sn </b>Peter Mutafcehiev</b><b>&#8217;in huzurunda,  imza altına alındığını; bu nedenle bu maddeyi tekrar müzakereye açamayacağını ifade etmiştir. Bulgaristan tarafı, atmış olduğu imzanın arkasında durmaya davet etmiştir.</b><br><br>

<font color="blue"><b>Yukarıda yazılan satırların mavi puntolu yazılar haricindekiler KUGM'nin 27.02.2008 tarihinde web sitesinde yaptığı açıklamalardan önemli gördüğüm kısımlarıdır.

Sektörün bu konudaki haklı kaygılarına duyarsız kalan Ulaştırma bakanlığımızın girişimlerinden netice alınamaması üzerine Türkiye İhracatı için çok önemli olan Türkiye-Bulgaristan karayolu eşya taşıması anlaşması için hem sektör hem de ticaretle ilgili sivil toplum örgütleri konuyu Sayın Başbakanımız başta olmak üzere Dış Ticaret Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanı'na iletmişlerdir.

27 Mart tarihinde Sofya'da yapılan Türk-Bulgar işbirliği toplantısına Sayın Kürşat Tüzmen ve Sayın Zafer Çağlayan ile birlikte katılan Sayın Başbakanımız Recep Tayip Erdoğan bu sorunu dile getirerek, GATT Anlaşması'nın 5. maddesine aykırı davranıldığını ve ülkeler arası dostluğun ve ticaretin engellendiğini, gerekirse sorunun çözümü için Dünya Ticaret Örgütüne gideceğimizi söylemiştir.</a></font></b><br><br><b>ANLAMLI SÖZLER;</b><br><font color="red">

 

<b>"Sözlerini tutmayı alışkanlık haline getirenler, değerleriyle yükselir."</font></b></b></font>

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.