KUKK Toplantısında İran, Çözüm için Tarihi 2014 Şubat Olarak Açıkladı

KUKK Toplantısında İran, Çözüm için Tarihi 2014 Şubat Olarak Açıkladı

12 Mayıs 1980 tarihinde Tahran’da imzalanan Uluslar arası Karayolu Taşımacılığı Anlaşması uyarınca Türkiye-İran Kara Ulaştırması Karma Komisyonu toplantısı Ankara’da gerçekleşti.

Toplantıda Türk heyetine Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Talat Aydın, İran heyetine ise Ulaştırma Bakan Yardımcısı Davood Keshavarzian başkanlık etti. Geçtiğimiz günlerde yapılan toplantıda Türk ve İran heyetleri karayolu ile yolcu ve eşya taşmacılığına ilişkin bazı konu başlıkları üzerine görüşmeler gerçekleştirdiler.

İran taşımaları artıyor, Türk taşımaları azalıyor

Toplantıda iki ülke arasında dış ticarette yaşanan artıştan kaynaklı memnuniyet karşılıklı olarak dile getirildi. Bu doğrultuda Türkiye ile İran arasında ticaret ve karayolu taşımacılığının mevcut durumu konusunda istatistiki bilgi alış verişinde bulunuldu. Toplantıda Türk heyeti, Türkiye İran karayolu taşımacılık alanında Türk taşımacılarının maliyetlerinin artması iki ülke taşıtlarının eşit şartlar altında rekabet edememesi, İranlı taşımacıların taşıma sayısında yaşanan artışa rağmen Türk taşımacılarının taşıma sayısındaki azalmaya vurgu yapıldı.

İstatistiki bilgiler, karşılıklı olarak teyit edilemedi

İran heyeti ise, yapılan bu tespiti kendi verileri üzerinden değerlendirerek, geçiş sayılarının karşılıklı olarak eşit bir denge içinde olduğunu belirttiler. Sonuç olarak; konu, tarafların sunduğu istatistiki bilgilerin karşılıklı olarak aynı dönemi içermemesi ve tarafların sunulan verilerde uyum sağlanamaması nedeniyle uzmanların kendi aralarında bir değerlendirme yapmaları önerisi ile sonuca bağlandı.

İran plakalı taşıtlarda 3. Ülke taşımacılığı arttı

Toplantıda değerlendirmeye alınan bir diğer konu başlığı ise; eşya taşımacılığıydı. Bu konu da heyetler iki ülke arasında mevcut Karayolu Taşımacılık Anlaşması gereğince, diğer akit tarafın ülkesine boş giriş yapıp kendi ülkesine yük almanın serbestleştirildiğini beyan ettiler. Bu konu başlığı altında ayrıca Türk heyeti, iki ülke arasındaki anlaşmaya aykırı bir şekilde İran plaklı taşıtlarca 3. Ülke taşımalarının sayısının arttığını belirterek, bu tarz taşımalar için Bakanlıktan özel izin gerektiğinin altını çizdi.

Görüşmede akaryakıt fiyat farkına vurgu yapıldı

Yolcu taşımacılığı ile ilgili olarak; İran heyeti, Türk heyetine düzenli yolcu taşımacılığının izin belgesine tabi olmadan serbest olarak gerçekleştirilmesini talep ettiler. Alınan bilgilere göre; Türk heyeti, iki ülke arasında yapılan anlaşmayı hatırlatılarak, düzenli yolcu taşımacılığının özel izne tabi olduğunu belirtti. Fakat İran tarafının talep etmesi halinde bayram günleri ve bazı özel günlerde izin belgeleri konusunda İran plakalı yolcu otobüslerine kolaylık sağlanabileceğini ifade ettiler. Türk heyeti, Türk plakalı yolcu otobüslerinden İran’a girişte akaryakıt fiyat farkı dışında ilave ücretlerinde alındığını bunun da Türk taşımacıları açısından haksız rekabete yol açtığını vurguladı.

Türkmenistan yetkilerinin katılacağı bir toplantı yapılacak

Toplantıda ayrıca Gürbulak ve Bazargan Sınır kapılarında yaşanan yığılmalara da değinildi. Her iki heyette sınır kapılarındaki yığılmaların önlenmesi adına gerekli tedbirlerin alınması konusunda gayret göstereceklerini ifade ettiler. Beklemenin çok yoğun olduğu İran ve Türkmenistan arasındaki sınır kapılarında yaşanan sorunlarda masaya yatırıldı. Konu ile ilgili olarak İran ve Türkiye’nin dışında Türkmenistan yetkilerinin de katılacağı bir toplantının yapılması hususunda anlaşma sağlandı.

Navlun bedelinde ilave vergi, rekabeti zorluyor

İran ve Türkiye arasında yapılan taşımalarda haksız rekabete yol açan bir diğer konuda Türk heyeti tarafından dile getirildi. Buna göre İran’a ithal edilen yüklerin bir Türk taşımacı tarafından taşınması durumunda İranlı ithalatçıdan navlun bedelinin yüzde 10 tutarında ilave vergi alındığını ve bu uygulamanın Türk taşımacılar aleyhine bir durum yarattığını ve bu nedenle Türk taşımacılarının tercih edilmediğini belirtti. İran heyeti ise; bu uygulamanın sadece Türk taşımacılara yönelik bir uygulama olmadığını belirterek, İran’a ithalat yapan İran ithalatçıları tarafından bu ücretin ödendiğini söylediler.

Türk Heyeti: İran plakalı taşıtlar için biz de aynı uygulamaya gideriz

Toplantı sonunda Türk heyeti ikili ve transit taşımacılıkta ek maliyet getiren ve adil rekabet koşullarını bozan bu uygulamanın devam etmesi halinde, İran plakalı taşıtlar için Türkiye’nin de aynı uygulamayı başlatacaklarını duyurdu. İran Heyeti: 2014 Şubat ayında çözüm süreci başlayacak İran heyeti, eşit rekabet koşullarının yaratılması konusunda hemfikir olduklarını belirterek, toplantıda dile getirilen sorunların çözümü için en geç 2014 Şubat ayı sonuna kadar İran’da yapılacak bir toplantı ile çözüm sürecine girileceğini belirtti.

Türk heyeti 1 Mart’a kadar bekleyecek

Türk heyeti akaryakıt fiyat farkı sorununun 2014 Şubat ayı sonuna kadar çözüm bulunamaması halinde, 1 Mart 2014 tarihi itibariyle karşılıklılık ilkesi çerçevesinde mütekabiliyet uygulanabileceğini dile getirdi.

www.tasimacilar.com

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.