Küresel markalar otomotiv yan sanayiyi yatırıma çağırıyor

Küresel markalar otomotiv yan sanayiyi yatırıma çağırıyor

Otomotiv sanayinin dünya devleri, başarılı Türk yan sanayisini yanlarında üretim yapmaları için ülkelerine davet ediyor.

Kalitesini kanıtlayan, zamanında teslimde başarılı olan otomotiv yan sanayi, tercih edilen ilk markalar arasına giriyor. Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, yurt dışında marka satın almanın ötesine geçtiklerini belirterek, “Yeni bir üretim platformu yapılacaksa Türk firmaları ilk akla gelenler oluyor. Bizleri yanlarında görmek istiyorlar ve ülkelerinde yatırıma zorluyorlar” dedi. Otomotiv yan sanayi ulaştığı kaliteli üretim, zamanında teslimat, çözüm odaklı faaliyetleri nedeniyle küresel markaların gözüne girdi. Birçok dünya markası, Taşıt Araçları Yan sanayicileri Derneği (TAYSAD) üyelerini faaliyette bulundukları ülkelere davet ederek ‘Üretimi yanımızda yapın’ diyor.


“Yeni üretim yapılacaksa ilk akla gelen Türk firmaları”
TAYSAD Başkanı Dr. Mehmet Dudaroğlu, yurt dışında marka satın almanın ötesinde yatırım yapma trendinin şimdi daha yoğun olduğunun altını çizdi. Dudaroğlu, “Küresel firmalar bizi üretim yaptıkları ülkelere yatırıma zorluyorlar. Türkiye’deki kaliteli üretim, zamanında teslim gibi başarılarımız nedeniyle bizleri yanlarında görmek istiyorlar. Yeni bir üretim platformu yapılacaksa Türk firmaları ilk akla gelenler oluyor. Bizi çağırmaları çok önemli, kendi markamızı öne çıkarıyoruz. Böylece yurt dışında marka satın almaktan daha öndeyiz. Küresel oynuyorsanız oyunun kuralı bu” diye konuştu. “Yan sanayi küresel marka olma yolunda”
Otomotiv yan sanayinin küresel marka olma yolunda önemli adımlar attığına dikkat çeken Dudaroğlu, global marka olmanın yanı sıra lokal rekabetçiliğin de kaybedilmemesinin önemine değindi. Katma değeri düşük ürünlerle marka olunamayacağını kaydeden Dudaroğlu, marka değerinin ön plana çıkarılmasıyla Türk firmalarının dünyada aranan ilk firmalar olması için çalıştıklarını vurguladı. Bunun için Ar-Ge merkezlerinin gerekliliğinin altını çizen Dudaroğlu, Türkiye’deki 118 Ar-Ge merkezinden 37 tanesinin TAYSAD üyesi olduğunun altını çizdi ve bunu 2013’de 75 adede çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. “Yan sanayici dünya ölçeğinde bilgi satıyor”
Ulaşılan bu seviye nedeniyle üyelerine kabuklarını kırmalarını ve dünyaya açılmalarını önerdiklerini aktaran Dudaroğlu, “Artık Ar-Ge merkezlerimizle biz bilgiyi dünya ölçeğinde satmaya başladık. Dünyada Türkiye’deki Ar-Ge merkezleri konuşuluyor. Küresel üreticiler Türkiye’deki ortaklarına ‘Türk yan sanayi ile neden işbirliği yapmıyorsunuz’ diye soruyor” şeklinde konuştu. Dudaroğlu, özellikle otomotiv sanayi ihracatının yüzde 70’inin AB ülkelerine gerçekleştiğini, ancak bu bölgedeki İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’deki ekonomik sıkıntılar nedeniyle kısa ve orta vadeli stratejilerinin yeniden yapılandırılması gerektiğinin altını çizdi. “Yunanistan tamamen durdu, İspanya, İtalya ve Portekiz’de de ödeme sıkıntıları başladı. Para pahalı hale gelecek. Biz bunu Türkiye’de hissetmeye başladık, bunlar ekonomiyi yavaşlatacak göstergeler. Üyelerimizi alacak sigortası yapmaları için uyarıyoruz” diyen Dudaroğlu, alternatif pazarların önemine değindi.


Çin büyük rakip değil, büyük pazar
Bu çerçevede Çin’e mal satmaya başladıklarını anımsatan Dudaroğlu, bu ülkenin büyük rakip değil büyük pazar olduğunun ortaya çıktığının altını çizdi. Rusya ve Brezilya’daki fırsatlara da dikkat çeken Dudaroğlu, ayrıca yan sanayi olarak raylı sistemlerde yurt dışı ve yurtiçi paylarını artırdıklarını, aynı şekilde savunma sanayinde de yüzde 20 seviyelerinde seyreden yerlilik oranını son dönemlerde yüzde 51 seviyesine çıkardıklarını ve iş makineleri alanında da yine yurt dışına yöneldiklerini hatırlattı. ‘Güçlü sanayi, güçlü marka’br> ‘Güçlü sanayi, güçlü marka’ sloganı ile yola devam edeceklerini hatırlatan Dudaroğlu, TAYSAD üyelerine yeni pazarlarda küresel hizmet sunabilmek için Almanya’da açtıkları temsilciliğe ilave olarak Hindistan, Çin ve ABD’de de temsilcilik açmayı planladıklarını söyledi. Buralarda bilgiyi kaynağından alarak üyeleriyle paylaşacaklarını ve hedefleri doğrultusunda yollarına devam edeceklerinin altını çizdi. Dudaroğlu, yeni teşviklerle ilgili alt detayların da bir an önce açıklanmasını beklediklerini, bunun genel hatlarının ise 2023 yılı 500 milyar dolar ihracat vizyonundaki eylem planlarını kapsayacak şekilde olmasını beklediklerini vurguladı. www.tasimacilar.com 22.05.2012/11:40