“Kurmak zor, dağıtmak kolay”

“Kurmak zor, dağıtmak kolay”

Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Başkanı İsmail Yüksel, önümüzdeki günlerde gerçekleşecek olağan genel kurul öncesinde bazı açıklamalarda bulundu.

Görevde bulunan yönetim kurulu üyeleri ile birlikte yaptıkları genel değerlendirme sonucunda mevcut yönetim iskeletinin önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi yönünde fikir birliğine varıldığını açıklayan Başkan Yüksel, bu doğrultuda yeniden yönetim hizmeti için talip olduklarını söyledi.

İsmail Yüksel özel halk otobüsü sektörünün ülke genelindeki yaygınlığına ve çoğunluğuna rağmen, gerek yasal anlamda tanım ve kimliğinin bulunmamasından gerekse kentlerde yaşanan farklılıklardan yola çıkılarak bir birlik oluşumunu 2002 başlarında tasarladıklarını, kuruluş dönemi zorlukları altında dört yıllık bir hazırlık sürecinden sonra 2006 yılı sonlarına doğru TÖHOB’un kurulduğunu vurguladı.

İsmail Yüksel sözlerine şöyle devam etti. “Bu birlik İstanbul, Ankara, Adana, Kayseri illerinden oluşan kurucular heyetinin önderliğinde start aldı ve tüm Türkiye’yi kucaklama amacını ortaya koydu. Geçmişe doğru bakılırsa uzun soluklu benzer kuruluşların en gencinin 20 yıllık ömrü olduğu, genelde köklü kuruluşların 100 yıla varan bir dönemi geride bıraktıkları görülür. TÖHOB ise henüz daha yolun başındadır. Altı yıllık bir dönem yeni tamamlanmıştır. Bu kısa dönemde eldeki olanaklar ve koşulların izin verdiği ölçüde azami çaba harcanmıştır. Kuruluş sonrası ilk bir iki yıl böyle bir yapılanmanın sesini duyurması ile geçmiştir. Son dönemde ise bazı bakanlıkların STK listelerinde TÖHOB yer almaya başlamış, toplantı, sempozyum, araştırma, şura vb. etkinliklere davet edilir bir konuma kavuşmuştur.

Elbette bunlar yeterli değildir. Ama kabul ediniz ki böyle bir kuruluş veya yapı tesis edilmemiş olsaydı, kentiçi ulaşım ve otobüs taşımacılığı ile ilgili yapılacak düzenlemelerde hangi kurumun görüşleri alınacak ya da davet edilecekti? Bu boşluğu emekleme döneminde TÖHOB doldurmuştur. Her geçen günde pekiştirmektedir.

Yeni bir yapıyı hayata kazandırmanın ve ayakta tutmanın kolay olmadığının altını çizen Yüksel, “Zor olan bu yapı bu sektörün gücüyle oluşturulmuştur. Burada ağırlıklı yük İstanbul’a düşmüştür. İstanbul deneyimleri ve ilişkileriyle bunu sağlarken Anadolu şehirleri de sırayla bu birlikteliğin içinde yer alarak bu güce destek vermişlerdir. Fikri bizler ortaya koymuş, sizlerde bu fikre sahip çıkmışsınızdır” şeklinde konuştu.


TÖHOB rekabetin içine sokulmamalı

Gelişmekte olan TÖHOB oluşumunu, kurumlar arasında yaşanan kısır çekişmelerin ve rekabetin içine sokmanın sektöre bir kazanç sağlamayacağına vurgu yapan Yüksel, “TÖHOB gönüllüğe ve isteğe bağlı bir birlikteliktir. Bu gönüllü beraberliğin kuralları ve yükümlülükleri vardır. Bunlara aykırı davranışlar zedeleyicidir. Elbette her temsilci delegenin görev talebi doğaldır. Bu saygıyla karşılanır. Ancak bu talebi gerekli zemin ve zamanda açıklamak gerekir” dedi.

Yüksel sözlerine şu şekilde devam etti; “Yapıcı eleştiriler her zaman zamanında yapıldığı takdirde değerlidir ve yol göstericidir. Bunun dışında gelişenler ise daima maksadı aşmaya dönük olacaktır. TÖHOB geçtiğimiz yıl uluslar arası bir organizasyona UITP üyeliği ile önemli bir imza koymuştur. Bu çalışmaların devamı getirilmelidir”

Yeni dönemde TÖHOB’u önemli çalışmaların beklediğinin dile getiren Yüksel, ”Süregelen olağan çalışmaların dışında engelliler yasası uygulamaları, 2918 sayılı kanun kapsamında tanım ve kimlik, kurumsal bakış, işletme maliyetlerinin düşürülmesi, akaryakıt dışındaki kaynaklardan yararlanma bunlar arasında sayılabilir. TÖHOB örgütsel yapısını yeni dönemde bölge temsilcilikleri suretiyle geliştirmeyi planlamaktadır. Yedi coğrafi bölge düzeyinde yürütülecek bu çalışmalarda mevcut üyeler görevlendirilecektir. Böylecene tabandan sağlanacak bilgi ve belgelerle tavanda yürütülecek çalışmalar desteklenecektir” şeklinde yapılacak çalışmaları anlattı.

Genel kurul üyelerinin destek vermesi durumunda yeni dönemde de hizmete talip olacak yönetim ve denetim kadrolarının İstanbul’dan 5 Anadolu’dan 7 temsilci ile oluşumunun arzulandığını belirten Yüksel, “İstanbul maddi, manevi güç ve birikim nedeniyle her dönem bu oluşumun içinde belirli bir ağırlıkta yer alacaktır. Anadolu dengesi de gözetilecektir” dedi.

“TÖHOB gözbebeğimiz olmalıdır”

“Bütün bu gerçekler ışığında gözbebeğimiz olması gereken TÖHOB’u her türlü badireden koruma, bölme, parçalama, dağıtma gibi istenmeyen sonuçlara götürme tehlikelerinden korumamız gerekliliği de unutulmamalıdır” ifadesinde bulunan Yüksel son olarak güçlü bir TÖHOB hedefiyle, olağan genel kurulun sektöre hayırlı olması dileğinde bulundu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.