Lasid'den ''Güvenli Trafik Projesi''

Lasid'den ''Güvenli Trafik Projesi''

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD, bilimsel ve akademik çalışmalar yaparak, lastiğin güvenli trafikteki rolünü ortaya koyuyor

Türkiye lastik sektörü 24 milyon adede ulaşıyor. 2018 yılında pazarın stabil kalarak bir önceki yılın adetlerini yakalamasını ve orta vadede potansiyelini gerçekleştirmesi bekleniyor. 
LASİD üyeleri 7.300 kişiye doğrudan istihdam sağlayarak ve 3.000’in üzerinde iş ortağı şirket ile araç sürücülerine hizmet veriyor. Lasid üyeleri toplamda yaklaşık 100.000 kişiye iş ve aş yaratıyor. 
 
Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD)’in ‘’Güvenli Trafik Projesi’’ konulu basın toplantısında, Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar lastik sektörü hakkında değerlendirmelerde bulunurken, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı gerçekleştirdiği bilimsel araştırmanın sonuçlarını medya temsilcileriyle paylaştı.  
 
2 milyar adetlik hacmiyle dünya lastik pazarının son 5 yılda toplam %17 büyüdüğüne dikkat çeken LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar, şu değerlendirmelerde bulundu: “Türkiye lastik sektörü dünyanın önde gelen oyuncularından biri. Hem kalite hem teknoloji hem de verimlilikte oldukça rekabetçi bir konumdayız. Başta Avrupa olmak üzere dünyanın pek çok ülkesine uluslararası standartta ihracat yapıyoruz. TUIK verilerine göre, 2018 yılının ilk 9 ayında ihracat; bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %24 artış göstererek 1 milyar ABD doları olarak gerçekleşti. Türkiye pazarının 2018 yılında bir önceki yılın adetlerini yakalayacağını öngörüyoruz. Ülkemizde ulaşıma yönelik yatırım ve altyapı çalışmaları devam ediyor. Bu çerçevede sektörümüzün potansiyeline inanıyor, planlarımızı kısa dönemdeki gelişmeleri de gözeterek, uzun dönemdeki potansiyele göre şekillendiriyoruz. Lastik sektörü olarak ivmemizi düşürmeyip çıtayı daha yukarı çekme hedefiyle hem iç hem dış pazarda çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”  

1-008.jpg

 “Güvenli trafikte lastiğin rolü” için akademisyenlerle iş birliği   

LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Alemdar; “Dernek üyelerimiz 7.300 kişiye doğrudan istihdam sağlayarak ve 3.000’in üzerinde iş ortağı şirket ile araç sürücülerine hizmet veriyor. Lasid üyeleri toplamda yaklaşık 100.000 kişiye iş ve aş yaratıyor. Ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz. Bizim en büyük önceliğimiz, sürücülerin trafikte güvenle yolculuk etmeleri. LASİD olarak kurulduğumuz günden bu yana güvenli lastik, doğru lastiğin doğru şekilde ve zamanda kullanılması konusunda çalışmalar yapıyoruz. Eğitimler veriyor, sürücü ve bayilere yönelik  bilinçlendirme kampanyaları yürütüyoruz. Kış dönemine girdiğimiz bugünlerde de, araç kullanıcılarının trafik güvenliğinde çok önemli sorumluluklara sahip olduklarını düşünüyoruz. LASİD olarak, bu önemli konuda toplumsal bilinçlendirmenin bilimin ışığında veriler temel alınarak yapılması gerektiğine inanıyoruz. Değerli akademisyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın yaptığı güvenli trafik için doğru zamanda doğru lastik konulu çalışmasını sizlere sunuyoruz. Buna ek olarak, 2019 yılında yayınlanmak üzere bir akademik çalışma çağrısı yapıyoruz. Lastiğin güvenli trafikteki rolüyle ilgili gelecek akademik makaleleri bir yayında toplayıp toplumsal farkındalığı bir adım öteye taşıyacağız” dedi.  

LASİD Yönetim Kurulu Başkanı Cevdet Alemdar    

İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı

cevdet-alemdar--mustafa--ilicali.jpg

‘’Güvenli trafik’’ başlığıyla düzenlenecek makale yarışmamızın alt başlıkları yol altyapısı, sinyalizasyon, iklim ve yol şartları, araç donanım ve lastik faktörü, insan faktörü, otomasyon ve regülasyon olacaktır. Makale çağrımıza yüksek lisans öğrencileri ve akademisyenlerden katılım beklenmekte olup yarışmamızın katılım şartları ve diğer detayları LASİD İnternet Sitesi https://www.lasid.org.tr‘de yer almaktadır.  

Güvenli trafik araştırmasından çarpıcı sonuç: Doğru zamanda doğru lastik! 

Toplantıda, lastik bilincinin yayılması amacıyla ‘‘Güvenli Trafik Projesi’’ni de duyuran LASİD’in ‘’Güvenli trafik için doğru zamanda doğru lastik kullanmalı’’ mesajı bilimsel araştırmanın konusu oldu. Lastiğin güvenli trafikteki rolüne vurgu yapan araştırmada güvenli sürüş için fren mesafesi; güvenli fren mesafesi için de doğru zamanda doğru lastiğin önemi rakamlarla ortaya kondu. Toplantıda bilimsel araştırmasını sunan İstanbul Ticaret Üniversitesi Ulaştırma Sistemleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı; çalışmasının güvenli trafik için doğru zamanda doğru lastik kullanımının önemini ortaya koyduğunu belirterek şöyle dedi: ‘’Güvenli bir trafiğin en önemli  şartı duruş mesafesidir. Duruş mesafesinde en önemli faktörlerden biri lastikle yol yüzeyi arasındaki sürtünme katsayısıdır. Sürtünme katsayısı kış aylarında yolun buzlanmasıyla beraber önemli şekilde düşmekte, bu durum güvenli fren-duruş mesafesini uzatmaktadır. Gerekli önlemler alınmadığında ve daha çetin kış şartlarında bu durum güvenli trafik için risk oluşturabilir.’’  Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, kaza nedenlerinin içinde yolcu, yaya ve araç sahiplerinden oluşan insan faktörünün en önemli unsur olduğuna dikkat çekerek; güvenli trafik için farkındalık, bilinçlendirme ve bilgilendirme çalışmalarının önemini vurguladı.  
 
LASİD’in ‘’Güvenli trafik, doğru lastik’’ farkındalığı kapsamında yürüttüğü faaliyetlerinden başlıcaları şöyledir:  
 
 LASİD, EGM iş birliği ile şehirlerarası trafiğin yoğun olduğu dönemlerde trafik denetleme ekiplerince sürücülere doğru zamanda doğru lastik kullanımıyla ilgili broşür dağıtımı yapılmaktadır. 
 
 Yol Kenarı Kış Lastiği Kontrolü esnasında denetim ekiplerinin kullanımı için 5000 adet Diş Derinliği Ölçüm Aleti LASİD tarafından hazırlatılıp 81 ile dağıtılmıştır.  
 
 LASİD, Kamu Personelinin Eğitimi için de faaliyet göstermektedir. En son 2018 Ekim ayı içinde toplam 600 öğrenciyi Eskişehir Polis Eğitim Merkezi’nde Lastik konusunda eğitmiştir. Bu eğitim faaliyetleri önümüzdeki dönemlerde de artarak devam edecektir. 
 
 Toplumun özellikle “Doğru Zamanda Doğru Lastik Kullanımı” ile ilgili bilinçlendirilmesi için LASİD 2015’ten 2018’e kadar her yıl birer kamu spotu hazırlamış ve TV Kanallarında yayımlanması için gerekli çalışmaları yapmıştır.  


 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.