'LNG gelecekte daha da önem kazanacak'

'LNG gelecekte daha da önem kazanacak'

"Yarının Binaları: Enerji, Konfor, Çevre, Ekonomi" ana temasıyla düzenlenen, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı, İzmir’de başladı.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası tarafından, MMO Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde gerçekleştirilen kongre ve fuar, sektörün tüm bileşenlerini buluşturdu. Fuara, İpragaz’ın da aralarında bulunduğu 100’e yakın firma katıldı. Kongrede belirlenen temada, 8 sempozyum, 4 seminer, 16 kurs, 4 çalıştay ve 1 panel ile tema farklı açılardan ele alınıyor.

İpragaz hem katılımcı hem sponsor

Enerji sektörünün önemli ismi, LPG, LNG, elektrik ve akaryakıt alanlarında önemli faaliyetler yürüten İpragaz da, 11. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi ve Teskon+Sodex Fuarı’nda yerini aldı. LNG pazarının önemli oyuncusu İpragaz, standında yeni ürün ve sistemlerini tanıtırken, aynı zamanda etkinliğin sponsorları arasında da yer aldı.

‘LNG kullanımına ilişkin çalışmalar sürüyor’

Program çerçevesinde konuşan, İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, LNG’nin gelecekte önemli bir rolü olacağı için yatırımların devam ettiğini belirtti. Kaya gazı çalışmalarına da dikkat çeken Aratay, “Kaya gazı, doğalgazın ömrünü, petrol rezervlerinin de ötesine taşıdı. Dolayısıyla doğal gaz, bilinen en uzun ömürlü fosil yakıt konumunda olduğunu belirtti. Konuşmasını şöyle sürdüren Kaya:’ bununla birlikte LNG kullanımı her geçen gün artıyor ve çeşitleniyor. LNG, mobil elektrik üretiminden tutun, kojenerasyon, trijenerasyon ve belki ilerde mikro kojenerasyon gibi sistemlere destek verebilecek bir ürün. Norveç’in deniz filosunda LNG kullanılan gemi sayısı oldukça fazla. Japonya’nın enerji ihtiyacının yüzde 90’ı LNG’den sağlanıyor. Bu konuda çok fazla örnek var. Özellikle ağır taşıtlar için önemli bir yakıt alternatifi olan LNG’nin kullanımına ilişkin önemli çalışmalar yürütülüyor” dedi.


Türkiye Dökme LNG pazarı dünyada 1 numara

LNG’nin, çevreci, temiz, kaliteli, uzun ömürlü mobil bir enerji kaynağı olduğunu anlatan Aratay, LNG’nin gelecekte dünya enerji senaryosu içinde daha önemli roller üstleneceğine işaret etti. Eyüp Aratay, “Türkiye’de de boru hattının ulaşmadığı, rantabl olmadığı her noktada biz LNG ile varız. Bugün birçok sanayi kuruluşu üretimini, başta turizm olmak üzere birçok sektör hizmetini; LNG sayesinde, daha ideal şartlarda sağlıyor” dedi. İpragaz Genel Müdür Yardımcısı Eyüp Aratay, “10 yıl öncesine kadar Türkiye’de böyle bir pazardan bahsetmek mümkün değildi. Oysa şimdi Türkiye, kamyon tankerlerle dökme LNG alanında dünyada 1 numara. Bugün, 2 bini aşkın müşteriye LNG sevkiyatı yapılıyor” dedi.

‘Organizasyon, sektör bileşenleri açısından önemli’

Fuarın açılış kokteylinin de destekçisi olan İpragaz A.Ş. Dökme Gaz Satış Müdürü Kemal Güveli, konuşmasında 11’inci kez düzenlenen TESKON ile yaptıkları işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “TESKO’nun, sektörde söz sahibi olan tüm iş ortakları ile bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunmanın öneminden de bahsetti. 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.