Ertuğrul Tarhan

Ertuğrul Tarhan

''Lojistik Mühendisliği/Lojistik İşletme Mühendisliği''

1999 Yılı itibari ile Öğrenci kabulüne başlayan Lojistik bölümü, ilk Mezunlarını 2003 senesinde vermeye başladı.

İlk Mezunlar Resmi ve özel firmaların Lojistik, taşıma ve tedarik bölümlerinde işlerini çok rahat buldular. Geçen süre içinde Devlet ve Özel Üniversiteler Lojistik Bölümlerini açmaya başladılar.

Bugün gelinen noktada Lojistik bölümü mezunlarının iş bulamamalarındaki sebepte; ya arz talebin üstünde olmaya başladı, ya da aşağıdaki yazışmada konu edildiği gibi Lojistik firmaları da dahil olmak üzere diğer sektörlerde Lojistik kapsamındaki departmanlarına Lojistik mezunlarının dışında Bölümlerin mezunlarını tercih etmelerimi var.

Facebook’ta 6.200 kişinin üstünde Çalışan ve Çalıştıranın da üyesi olduğu’’Tüm Lojistik Çalışanları Birliği’’sayfasında, Lojistikle ilgili sevinçlerin, hüzünlerin ve iş arayışlarının paylaşımı yapılmaktadır. Bu Sayfanın oluşmasını sağlayan, yöneten ve zaman zaman toplantılarla Lojistik çalışanlarını buluşturan Ahmet Tekin Tekin başta olmak üzere tüm arkadaşlarını özverili ve gönülden çalışmalarından dolayı sektör adına kutlarım.

Geçen hafta TLÇB sayfasında aşağıdaki paylaşımı yapan Lojistik bölümü mezunu Fatih Hocaoğlu’nun iş arayışı ile ilgili görüşleri sonrası, Koray Koral ve benim konu ile ilgili yorumlarını konunun önemine binaen sunuyorum.

Fatih Hocaoğlu

Arkadaşlar bazı firmalar, Lojistik Lojistik Lojistik diyorlar fakat hiç bir ilanların da Lojistik mezunu aramıyorlar. Bunun sebebi nedir peki? Hangi ilanınıza baksam Endüstri Mühendisi yada İİBF yada Makine İşletme Mühendisi yazıyor? İşin garip tarafı bu yani. Yoksa siz de bir çok Lojistik firması gibi artık bir çok Üniversite de Lojistik bölümlerinin olduğunu bilmiyor musunuz???

Gerçekten anlamış değilim. Biz eğitim alırken herhangi bir malın hammaddesinden yani satın alma süreçlerinden tutun da satışının yapılıp müşteriye teslimine kadar geçen bütün süreçleri gördük bunlar üzerin de durduk. Şimdi bakıyorum da 10 Lojistik firmasından en az 6-7 tanesi Satın alma olsun satış olsun ya da operasyon ile ilgili bölümler olsun hepsin de Endüstri Mühendisi ya da İİBF yada Makine veya İşletme Mühendisi arıyor. Bunun cevabını gerçekten hep merak etmişimdir.

Bu yazıyı gidip ilanı veren Lojistik Firmasının sayfasın da paylaştım. Çünkü onlar da bu firmalardan bir tanesi özellikle kariyer anlamında yazdıkları özellikleri okuyup daha sonra iş başvurularına tıklayınca karşınıza çıkınca daha iyi anlayabiliyorsunuz. " Üniversitelerin Endüstri Mühendisliği Bölümünden Mezun " diye başlıyor ilanlarından yarısı. Bu ilanların birçoğu da Operasyon ile ilgili.

Koray Koral

Arkadaşlar, hepiniz haklısınız, ama bakış açınızı değiştirmelisiniz. Şöyle ki; bir firma Endüstri Mühendisi veya İsletme gibi bölümlerden mezun arıyorsa, gidip müracaat edeceksiniz.

Bu sizi yıldırmamalı, mühendislik mezunu istenmesinin baslıca sebebi analitik düşünce kabiliyetine haiz olmaktır ve matematiksel modeller üzerinde çalışabilmesidir, sizler de istatistik, Yöneylem araştırması, olasılık teorisi, ekonometri, sistem analizi gibi dersleri ne yoğunlukta okuduğunuzu irdeleyin, tasarım ve geliştirme dediğimiz operasyon süreçlerinin analizi ve optimizasyonu gibi konular mutfakta tencere ocak fırın vs 'in yapıldığı, sonrasında tüm süreçlerin yürütülmesi aşamasını da yemeğin hazırlanması olarak düşünebilirsiniz, sektörde hepinize ihtiyaç var, yılmadan müracaatlarınızda kendi ders çizelgelerinizi de CV’lerinize ekleyin, insan kaynakları departmanlarında çalışanların dikkatini aldığınız derslere yönlendirin, yeterliliklerinizi anlayacaklardır ve uygun aday iseniz de sizinle görüşülecektir.

Morallerinizi bozmayın sakin, sizler bu sektöre lazımsınız, farkınızı ortaya koymaktan çekinmeden, emin adımlarla gidin görüşmelere.

Ertuğrul Tarhan

Fatih beyin açıklamaları ve konuyu hem bu sayfaya hem de Lojistik firmasının sayfasında paylaşması Lojistik okuyan ve mezun olanlar için yararlı bir tartışma ortamı yaratmış. Endüstri Mühendisliği üzerine bir anımı yazma ihtiyacı duydum.

1990’lar başı bir dostumun kardeşi o zaman henüz yeni yeni adı duyulmaya başlayan Endüstri Mühendisliğini bitirmiş ve 2 senedir iş aradığını ve benden yardım istemişti. Kendisine İş işte bulunur eğer uygun görürse muhasebede geçici görev alabileceğini söyledim.

Çanakkale’den geldi işe başladı ve 9 ay sonra Mesleği ile ilgili iş bulduğunu ve teşekkür ederek ayrıldı. Lojistik mezunlarının Lojistik Firmaları ve Resmi ve Özel Tüm kurum ve firmaların Lojistikle ilgili departmanlarında ''Lojistik Mezunlarına''öncelik verilmesi konusunu her platformda söylemekte ve Tasimacilar.com’daki köşemde de ''Alaylıdan okulluya geçiş'' ve ''AKLINIZIN BİR KÖŞESİNDE KALMAMIZ DİLEĞİMLE''; başlıkları altında 2 defa yazdığım yazılar ile katkı sağlamaya çalıştım/çalışmaktayım.

Koray beyin konuya yaklaşımı ve önerilerini okuyunca aklıma Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği bölümü geldi. Bildiğiniz gibi Lojistik Yunanca ''Logistikos''kelimesinden türemiş''hesap, kitap yapma bilimi''hesapta becerikli anlamına gelmektedir. Gelecek seneden itibaren Lojistik bölümlerinin müfredatlarına Lojistikte gerekli olabilecek mühendislik dersleri ekleyerek ve yüksek öğretimin görüşleri alınarak ''Lojistik Mühendisliği/Lojistik İşletme Mühendisliği''adı altında eğitim öğretim verilmesi olabilir mi? İş arayan, arkadaşlarımın beklentilerinin en kısa sürede gerçekleşmesi dileğimle sevgilerimi sunarım.

Konu ile ilgili herkesin Değerli görüşlerini yazının altına yorum yazarak paylaşması, Lojistik Bölüm mezunları ve sektörümüze katkı sağlayacaktır.

Saygılarımla,

Ertuğrul TARHAN 

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum