Lojistikçilerin “KDV” kabusu sona erdi

Lojistikçilerin “KDV” kabusu sona erdi

Gelir İdaresi Başkanlığı ve UTİKAD’ın çabaları ile taşıma işleri organizatörlerinin kabusu haline gelen ve şirketleri ağır para cezaları ile karşı karşıya bırakan KDV istisnası sorununa köklü bir çözüm getirildi.

Lojistik sektörünün çatı örgütü UTİKAD’ın uzun zamandır gündeminde yer alan ve derneğin Gelir İdaresi Başkanlığı ile yürüttüğü işbirliği çabaları sonuç verdi. KDV istisnası meselesine son verildi
2010’da İzmir’de uluslararası karayolu ve denizyolu taşımacılığı yapan 142 şirkete, eksik evrak nedeniyle kesilen ağır para cezalarının ardından sektörün en sancılı sorunu haline gelen KDV istisnasına son nokta koyuldu. Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, yayımladığı 61 nolu Uluslararası Taşımacılık İstisnasının Kapsamı ile İstisnanın Tevsiki ve İade İçin İbrazı Gereken Belgeler Hakkında 61 Seri No'lu KDV Sirküleri ile yüzlerce sektör şirketini zora sokan uygulamayı kökten çözdü.
“Sektör şirketleri KDV kabusundan kurtuldu”
Kesilen ağır para cezaları nedeniyle yüzlerce lojistik şirketinin kapanma riski ile karşı karşıya kaldığı süreçte sorunun çözümünde etkin rol oynayan ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanlığı ile sürekli teması sürdüren UTİKAD Yönetim Kurulu Başkanı Turgut Erkeskin, konu ile ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “ Sonunda sektör şirketleri KDV kabusundan kurtulmuş oldu. Lojistik sektörü adına son derece önemli ve sevindirici bir gelişme” dedi.
“İstisna hakkımız olmasına rağmen, bunu belgeleyemiyorduk”
KDV istisnası sorununun çözüme kavuşturulmasından dolayı büyük mutluluk duyduklarını kaydeden Başkan Erkeskin, şunları söyledi; “Organizatörlerin yaptığı işler KDV istisnası kapsamında ve organizatörlerin mevzuat çerçevesinde bu istisnadan yararlanma hakları var. Ancak, istisna kapsamındaki işlerin gerçekleştirilmesinde geçmişe dönük belgeleri ibraz etmeleri mümkün değildi. İstisna hakkımız olmasına rağmen bunu belgeleyemediğimiz için ciddi zararlar söz konusuydu.”
“Gerçekleştirdiğimiz temaslar ve GİB’in çalışmaları meyvesini verdi”
Erkeskin; Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile gerçekleştirilen yoğun temaslar, Gelir Yönetimi Daire Başkanlığı ve Grup Başkanı ile yapılan görüşmelerin meyvesini verdiğini belirterek; “Ve lojistik sektörü şirketleri sonunda rahat bir nefes almış oldu. Sorunun sektör lehine çözümüne en büyük katkıyı veren Gelir İdare Başkanlığı’na teşekkür etmek isterim. Bu sirkülerle taşıma işleri organizatörleri büyük bir yükten kurtulmuş oldu” diye konuştu.
Sirküler neleri içeriyor?
Buna göre 01.01.2008 tarihinde uygulamaya geçen e-beyanname sistemine uygun olarak KDV beyannamelerinde taşımacılık istisnası beyan edilmesi halinde istisnaya ilişkin başlıca bir liste ve belge talep edilmeyecek. İstisnanın tevsiki gerekmesi veya istisnadan kaynaklanan KDV’nin iadesi işlemlerinde de taşıma işleri organizatörleri veya istisnaya tabi taşıma işlerini yapanların hangi belgeleri ibraz etmeleri gerektiği de açıklığa kavuşturuldu. www.tasimacilar.com 07.03.2012 / 16:43