M. Ali Akçın:“Karayolu taşımacılığın alternatifi yok”

M. Ali Akçın:“Karayolu taşımacılığın alternatifi yok”

Şehiriçi taşımacılık sektöründe karayolunun alternatifinin olmadığının özellikle altını çizen Anadolu Bilet Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın “herkes ağlıyor ama yinede herkes masaya birlikte oturamıyor” dedi.

Karayolu ile yolcu taşımacılığının yerini hiçbir modun alamayacağını söyleyen Anadolu Bilet Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın otobüsün olmaması durumunda havayolunun ve demiryolunun çalışma imkanı bulamayacağını söyledi.

Anadolu Ulaşım’ın Pamukkale ile birleşmesinin ardından yaşanan süreçte Anadolu Ulaşım şirket sahibi Halil Erdoğmuş’un şirketi satıp, Anadolu Ulaşım adını satmayışıyla yeniden isimlenen Anadolu Bilet’in 2013 sonu itibariyle müşteri hedefi 4 milyon civarında.

“Birlikte masaya oturursa sektör kazanır”

Sektöre yönelik sıkıntıların dile getirildiğini, buna rağmen sektörün birlikte masaya oturmadığını belirten Anadolu Bilet Genel Müdürü Mehmet Ali Akçın, sektöre ciddi bir yatırımın yapıldığını, para kazanılmadığında ise bu yatırımın geri dönüşünün mümkün olmadığını ifade ederek “Herkes çok ağlıyor ama masaya oturduğunda birlikte paylaşma kültürünü oturtamıyor. Sektör artık paylaşmayı öğrenecek” dedi.


Otobüs sektörü de akaryakıt indirimi istiyor

Havayolu taşımacılığında yapılan yeniliklerin son derece gurur verici olduğunu belirten Akçin, havayolu taşımacılığında yaşanan yolcu artışının karayolu yolcu taşımacılığında da sağlandığını belirterek “bir ülkenin havayolları, demiryolları, karayolları kanalları açıksa ülke ve ticaret gelişiyor demektir. Bizim işimiz ürünümüzü iyi belirleyip hizmete sunmak. Eğer bir eksik varsa bunu hemen revize ederek yola devam etmek gerekiyor. Oradaki yolcunun hizmet anlayışını otobüs yolcusuna da getirmek lazım. Bu iş akıllıca yapıldığı sürece, doğru ürünler sunulduğu sürece bence başarılı olmama şansı yok” dedi.

Devletin havayoluna yönelik yaptığı ÖTV indiriminin karayolu yolcu taşımacılığında da yapılması gerektiğini bir kez daha yineleyen Akçın, bakanlığın sektörü iyi analiz ettiğini belitti ve “Eğer kaçak akaryakıt üzerine gidilir ve sektöre bu yönde iyileştirmeler yapılırsa, havayoluna sağlanan desteğin 4’te 1’i sektöre sağlanırsa sorunlar çok daha azalır” şeklinde konuştu.

Servis maliyetinin düşmesinde ortaklık şart

Otobüs taşımacılığında en büyük maliyetin servislerden kaynaklı olduğunu söyleyen Akçin, büyük şehirlerde yolcunun talebini karşılayacak firmaların olduğunu, diğer firmaların ise bunu birleşerek çözmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Anadolu- Pamukkale işbirliğinin birleşmenin güzel bir örneği olarak niteleyen Akçın, Anadolu Bilet’in bu sadece maliyet kalemini aşağıya çektiğini, aynı şekilde Pamukkale Turizm’in de servis maliyetinde kaynaklı avantaj sağladığını vurgulayarak “Bu durum zamanında hızlı ve doğru planlanmış servis ve sefer sayısını getiriyor. Anadolu ve Pamukkale gibi başka modeller üretilip firmaların birlikte yaşamayı öğrenmesi lazım. Bu öğrenilmediği takdirde bu şikâyetler her zaman olacak. Herkes cebinin ne kadar eksildiğini görecek ve analizle çalışmanın, müşteriye kulak vermenin ve iyi araştırmanın önemini anlayacak” dedi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.