Makine sektörü dünyanın ilgisini çekmeyi başardı

Makine sektörü dünyanın ilgisini çekmeyi başardı

Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan İSDER Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'nin Dünya'n ın ilgisini kazandığını ifade etti.

Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan İSDER Başkanı Rızanur Meral, Avrupa istif makineleri sektörünün yüzde 25 daraldığını belirterek, “Buna rağmen ihracatta yüzde 27, iç piyasa satış adetlerinde ise yüzde 6.8 büyüme sergileyerek dünyanın ilgisini kazandık” dedi.

İstif Makineleri Distribütörleri ve İmalatçıları Derneği’nin (İSDER) Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantısı’nda konuşan İSDER Başkanı Rızanur Meral, Avrupa istif makinesi sektörünün yüzde 25 küçüldüğüne dikkat çekerek, “Buna rağmen ihracatımızın yüzde 27, iç piyasa satış adetlerimizin ise yüzde 6.8 büyüme sergilemesi dünyanın ilgisini Türkiye’ye yöneltmesine neden oldu” dedi.

İçerde küçülen Avrupa’nın dış piyasaya açılacağını vurgulayan Rızanur Meral, “Bu hem bizim iç piyasamızı hem de ihracatımıza olumsuz yansıyacak. Bu olumsuz gelişme karşısında hükümetimizden, bu dönemde sektöre vermiş olduğu desteğe devam ederek mali yükümlülükleri hafifletici uygulamalara devam etmelerini talep ettik” dedi.

Dünya istif makineleri pazarı yüzde 3.5 daralırken, Türk makine ihracatının 2011’de yüzde 15 büyüyerek 12.2 milyar damlara ulaştığını söyleyen Rızanur Meral, “Makine ihracatımız geçen yıl da 14 milyar dolar sınırını aşarak, yeni bir rekor kırdı. 2023’te 100 milyar dolar olan sektör hedefinde İSDER üyelerine düşen pay 2,5 milyar dolar. Sektörümüz endüstri, sanayi ve ihracat için ayrı bir öneme sahip” dedi.

Önceliğimiz nitelikli eleman sorunu çözmek

İSDER olarak yeni dönemde öncelikleri arasında ilk sırayı nitelikli eleman konusunun aldığını ifade eden Rızanur Meral, işsizliğin yüzde 8.8 olduğu bir ülkede, bu sorunun muhakkak çözülmesi gerektiğini vurguladı. Bu konuya ağırlık verecek çalışmalar yapacaklarını açıklayan Rızanur Meral, “Önceliğimiz bu ve bu alana daha fazla kaynak ayırmamız gerekiyor. Devletimiz de başta İŞKUR olmak üzere, farklı seçenekler ile işsizlik sorunun çözülmesi noktasında önemli kaynaklar ayırmış durumda. Ancak kurumların bu kaynakları kullanım konusunda talep eksikliği var. İSDER olarak yeni dönemde bu kaynaklara da talip olacağız” dedi.

“Güvensizlik ve denetimsizlik ekonominin düşmanıdır”

 

Piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili de gelişmeler olduğunu, ancak bu konuda sektörün hala ağlamaya devam ettiğini kaydeden Rızanur Meral, “Standart dışı ürün getirenler yine piyasada dolaşmaya devam ediyorlar. Bu konuda hem hakkımızı yedirmeyeceğiz hem de tüketicilere kaliteli ürün vermeye devam edeceğiz. Bu sorunu sistematik bir şekilde gündemde tutacağız. Önceki yıllarda olduğu gibi 2013 yılı Şubat ayının sonunda PGD ile ilgili T.C Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile tüm sektör temsilcilerinin katılacağı PGD Zirvesi gerçekleştirilecek” dedi.

Rızanur Meral, 81 ilde PGD çalışmalarına eğitim, dokümantasyon, güncel mevzuatlar ve ortak çalışmalar ile destek olacaklarını da sözlerine ekledi. 2013 yılı içerisinde İstanbul Kalkınma Ajansı, İSDER ve Fatih Üniversitesi işbirliği ile Test Merkezi kuracaklarına da değinen Rızanur Meral, eğitim, ürün güvenliği ve kalitenin sektör için çok önemli olduğunu vurguladı. Bu yıl içerisinde toplam 2 bin 700 önemli projenin hayata geçirileceğini açıklayan Meral, “Kanal İstanbul, yeni hava alanları, hızlı tren, otoyollar, barajlar, kentsel dönüşüm, enerji yatırımları, belediye seçimleri, inşaat sektör projeleri ve yeni lojistik sektöründeki yatırımlar ile 2013 yılında 2 bin 700 proje önemli ölçüde hayata geçirileceğinden Türkiye dünyanın parlayan incisi olma konumunu bu yıl da devam ettirecek” dedi.

2013’te 12 bin 500 adet istif makinesi satılacak

Toplantıda konuşan İSDER Genel Sekreteri Faruk Aksoy ise, iş makineleri sektörünün 2012 yılı 12 aylık rakamları incelendiğinde geçen yılın aynı dönemine göre 10.900 adet Forklift satışı ile yüzde 6.8’lik bir artış yaşandığını belirtti. Geçen yıl satış rakamımız 10 bin 250 adet idi. 2013 yılında, özellikle KDV ve KKDF gibi sorunlarımızın çözülmesi ile birlikte büyüme trendinin artarak devam etmesini beklediklerini söyleyen Faruk Aksoy, “Bu doğrultuda da önümüzdeki yıl yüzde 10’un üzerinde bir büyüme ile birlikte 12 bin 500 adetlik satış rakamlarına şahit olacağız. Devlettin ortaya koyduğu ihracat stratejileri büyümede ciddi bir etkiye sahip. Bununla birlikte birçok ülke yatırımcısının Türkiye’de oluşan ortam ile birlikte yönünü ülkemize çevirmesi, sektörümüze de olumlu bir şekilde yansıyacaktır. Bu da büyümemizde önemli bir unsur oluşturacaktır” dedi.

Toplantıda ayrıca İSDER bünyesindeki Forklift,Kiralama, Platform,Vinç,Raf Sektör Komite Başkanları birer sunum gerçekleştirirken, Boğaziçi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Öztürk ise, Dünya ve Türkiye ekonomisinin geleceğini masaya yatıran konuşma yaptı. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.