Malatya Belediyesi, Türkiye’nin İlk Trambüs Sözleşmesine İmza Attı

Malatya Belediyesi, Türkiye’nin İlk Trambüs Sözleşmesine İmza Attı

Malatya Belediyesi’nde düzenlenen toplantıda Malatya Belediye Başkanı ve ihaleyi kazanan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya hem trambüs’ sözleşmesine hem de Türkiye’de bir ilke imza attılar.

Malatya Belediyesi, Malatya trafiğinin çözümüne yönelik olarak yaklaşık 2 yıldır sürdürdükleri çalışmalar sonucunda mevcut tüm taşıma sistemlerine karşılık ‘trambüs’ yapımı üzerine karar kıldı. Yakın zamanda ihaleyi kazanan Bozankaya AŞ ile belediye yönetimi arasında yapılan sözleşme yapılan törende taraflarca imzalandı. Malatya Belediyesi Fırat Toplantı Salonu’nda düzenlenen törene, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın yanı sıra Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya, Belediye Başkan Yardımcıları, Daire Müdürleri katıldı.

Malatya için çalışmalar 2 yıl önce başladı

İmza töreni öncesinde Trambüs’ün tanımı, özellikleri ve avantajlarının işlendiği bir sunum gerçekleştirildi. Sunumun ardından Belediye Başkanı Ahmet Çakır bir konuşma yaptı. Kentlerde yaşanan en büyük problemin trafik olduğuna dikkat çeken Çakır, belediyelerin asli görevlerinden birinin de yaşanan trafik sorununa çözüm bulmak olduğunu belirtti. Belediye Başkanı Çakır konuşmasında şunlara yer verdi: ‘ kent içinde yaşayan yurttaşlara toplu taşımanın konforlu ve ulaşılabilir hale getirmesi yerel yöneticilerin sorumlulukları içindedir. Malatya Belediyesi olarak bizler de bu sorumluluğumuzun bilincinde olarak, Malatya’da toplu taşımayı belli bir seviyeye ulaştırmak ve modern bir hale getirmek için bir çalışma başlattık’ dedi.
 

 

‘Malatya için en uygun taşıma sistemi’

Neden trambüs taşımacılığını seçtiklerini ise Ahmet Çakır, şu ifadelerle anlattı: ‘Malatya’da 80 civarında otobüsümüz vardı. Ulaşım tamamen otobüslerle sağlanıyordu. Bu sayıyı toplu taşımada şuan da 142’ye çıkardık. Fakat hem bu otobüslerin trafikte getirdiği yoğunluk hem de ihtiyaca cevap verememesi ve ek olarak otobüslerin yaymış olduğu karbon dioksit-karbon monoksit gazlarının çevreye verdiği zarardan dolayı da otobüslerle ulaşımı sağlamanın belli bir yere kadar olması gerektiği ortaya çıktı. Dolayısıyla bizlerde yeni bir sistem arayışına girdik. Bununla ilgili pek çok sistem inceledik. Malatya’mız için en uygun sistemin Trambüs sistemi olduğuna karar verdik. Trambüsün birçok avantajı var. Ulaşım maliyetlerini otobüslere oranla değerlendirdiğimizde yüzde 75 gibi tasarruf sağlaması, çevre dostu, karlı ve buzlu havada çok daha güvenilir, yüksek çekiş gücü, bakım-onarım maliyetlerinin otobüslere göre çok daha düşük olması, araç ömrü olarak çok daha uzun ömürlü ve yolcu taşıma kapasitesinin çok daha yüksek olması gibi sebeplerden kaynaklı Malatya için trambüsün en uygun taşıma aracı olduğuna karar verdik’ dedi.

‘Çalışmaya getirilen eleştiriler yersiz ve haksız’

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, ‘sistem üzerinde detaylıca araştırma yaptıklarını belirterek, bu sistemin Türkiye’nin yanı sıra yabancı ülkelerde de örnek olabilecek bir proje olabileceği kanaatinde olduğunu söyledi. Trambüs sisteminin şu anda Avrupa’nın birçok şehirleri ile Asya’da gelişmiş birçok şehirde kullanıldığını kaydeden Başkan Çakır, sistemi teknik olarak bizzat yerinde incelediklerini belirterek, konuşmasına şöyle devam etti: ‘bu incelemelerimiz araçların her türlü bakım onarım atölyelerini güzergahdaki turlarına kadar bütün çalışmaları detaylarına kadar inceledik. Çok uzun bir çalışma neticesinde bu projeyi hayata geçiriyoruz. Türkiye’de ilk olması bazı endişeleri, bazı eleştirileri beraberinde getirdi. Ama biz bütün bu eleştirilerin tamamen yersiz olduğu kanaatindeyiz. Çünkü yaptığımız çalışmalar, detaylı incelemeler neticesinde sistemin her hangi bir dezavantajının olmadığını gördük” şeklinde konuştu.

İlk İhale Yapıldı

Trambüs taşımacılığının Malatya’ya ulaşımda yepyeni bir sistem, konfor, kalite ve standart getireceğini savunan Çakır, Organize Sanayi Bölgesi’nden başlayarak, üniversiteye kadar olan şehir içi ve çevre yolundan geçişle devam edecek olan bir projenin ilk etabın ihalesini yaptıklarını belirtti. Projenin, Emeksiz Kavşağı ile üniversite arasındaki hem Araştırma Hastanesi hem de üniversitenin içinden geçerek, stadyumu da içine alacak şekilde bir güzergah takip ettiğinin bilgisini veren Çakır, toplamda gidiş dönüş olarak 24 km. civarında bir proje olduğunu aktardı. Sözlerini şöyle tamamladı: ‘bu ilk etabın hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Projede 10 aracımız var. Yani 10 tane 24 metrelik aracımız olacak” dedi.

Sistem sadece Türkiye’de değil, birçok ülkede konuşuluyor’

Çakır’dan sonra konuşma yapan Bozankaya A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozankaya ise yaptığı konuşmada, Malatya’nın Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiğini belirterek, bu sistemi sadece Malatya ve Türkiye için değil, aynı zamanda Irak, Azerbaycan ve Berlin için de konuştuklarını söyledi. Firmalarının Türkiye, Avrupa ve Amerika’da faaliyetlerini yürüttüğünü belirten Bozankaya, firma çalışmaları ile ilgili olarak verdiği bilgide “ Bozankaya grubunun çalıştığı sektörlerden birisi elektrikli CNG yani gaz otobüsleri dizel otobüsleri ve raylı sistem araçlarıdır. Şu anda çalıştığımız bu sistemlerden bir tanesi metro araçlarıdır. İstanbul da yoğun bir metro sistemi vardır. Aynı şekilde Ankara’da da bu yapılmaktadır. Bozanoğlu şirketler grubunu farklı kılan bir diğer özellik ise bizim araçları komple bütün AR-GE’sini kendimiz yapmaktayız. Bünyemizde çalışan 100’ün üzerindeki mühendisimizin yaklaşık 55–60 tanesi AR-GE birimindedir. Firma olarak sadece araç sistemi üzerinde değil, aynı zamanda enerji sistemi üzerinde de çalışmaktayız. Bu araçların yüzde yüz Türk mühendisleri tarafından yapılmasına çok dikkat ettik. Şuanda ürettiğimiz araçların yüzde yüzünü Türk mühendisleri üretti” dedi.
 

 

Yüzde yetmiş beş enerji tasarrufu

Geliştirilen trambüs sisteminin, tramvay kapasitesindeki lastik tekerlekli, elektrikli bir araç olduğunu söyleyen Bozankaya, “Benzer araçlara göre % 75’e varan enerji avantajları vardır. Şehirlere göre değişik sistemler geliştirilir. Örnek verelim İstanbul’da da bir trambüs olabilir. Ama hangi kısmında, hangi bölgesinde, İstanbul da ana hatlarında gördüğümüz gibi metro araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır. Yan hatlarında çoğunlukla trambüs entegre edilebilir. Buda zaten planlar içerisindedir. Trambüsün bir özelliği de bu araçların yüzde 10’a kadar meyilli yokuşları problemsiz şekilde hatta yüzde 15’e kadar çıkabilecek kapasitede araçlardır. Bir tramvayla çıkabileceğiniz yüzde 6’lık bir meyildir” şeklinde konuştu.

Bozankaya, Malatya Belediyesi’ne 2 adet Trambüsü Hediye Etti

Murat Bozankaya, Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın ricası üzerine 2 adet trambüs aracını bedelsiz olarak Malatya Belediyesi’ne hediye edecekleri müjdesini de verdi.

Konuşmaların ardından basın mensuplarından gelen sorular cevaplandırıldıktan sonra Trambüs Sözleşmesi’ne karşılıklı olarak imzalar atılarak, süreç başlatılmış oldu. Alev ARSLAN


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.