Malatya şehir içi ulaşımında devrim

Malatya şehir içi ulaşımında devrim

Malatya Belediyesi, şehir içi ulaşımda devrim yapacak nitelikte yeni bir projeyi hayata geçiriyor.

Malatya Belediye Başkanı Ahmet Çakır; Başkan Yardımcısı Alican Bozkurt, Motaş Genel Müdürü Hasan Alıcı, Proje Koordinatörü Zeki Sarılar’ın da aralarında bulunduğu ekiple birlikte düzenlediği basın toplantısı ile Malatya ulaşımının kalitesini arttıracak Trambus (Troleybüs) sistemini tanıttı. Oluşturulan bir teknik komisyon tarafından bir yıla yakın süredir üzerinde çalışılan ulaştırma sistem projeleri sonuçlandırılarak Malatya için Trambus Sisteminin tercih edildiği belirtildi. Yerel yönetimlerin en önemli sorunlarından birinin ulaşım olduğu ve ulaşım sistemlerindeki aksaklıkların kent yaşamını birinci derecede olumsuz etkilediğini belirten Başkan Çakır: “Sorunsuz ulaşım bir kenti daha yaşanabilir kılmaktadır” dedi. Göreve geldikleri günden bu yana her alanda olduğu gibi ulaşımda da önemli yatırımlar yaptıklarını kaydeden Çakır, Malatya Belediyesi adına toplu taşıma hizmetini yürüten MOTAŞ’ a bağlı otobüs sayısının son 4 yılda 84’ten 142’ye çıkarıldığını, taşınan yolcu sayısının ise 70 binlerden 126 binlere ulaştığını söyledi. Yolcu sayısının artmasının otobüs sayısının da artması demek olduğunu kaydeden Çakır, bunun da trafiği, fiyatı ve çevreyi olumsuz yönden etkilediğini bildirdi. “Yapılan bütün fizibilite çalışmaları ve sistem karşılaştırmaları göz önüne alınarak Malatya için en uygun sistemin Trambus olacağı kararlaştırılmıştır” ifadelerine yer verildi. Trambus Sistemi nedir?
Malatya’ da kurulmasına karar verilen Trambus sistemi, şehir içinde altyapısı, normal araçların seyri için tasarlanmış, kataner hattı çekildiği sürece sokak araları ve dik yokuşlar dâhil her türlü yolda, akan trafikle birlikte hareket edebilen araçlardır. Metrobüs benzeri kendine özgü yol ayrıldığında raylı sistem kalitesinde ve hızında (yolculuk süresi) taşımacılığa imkân sunar. Neden Trambus?
Hibrid motorların geliştirilmiş olması sayesinde diğer sistemlere göre daha sürdürülebilir bir ulaşım sağladığı ifade edilirken, Trambus seçilmesinin nedenleri de şu şekilde belirtildi: Fosil yakıt maliyetlerinin aşırı yükselmesi ve geleceğinin öngörülmemesi (fiyat istikrarı, rezerv sıkıntısı ve dışa bağımlılık) dolayısıyla Trambus araçlar tercih sebebidir. Elektrik besleme sistemi ring sistemi olacağından elektrik kesintisi olmayacaktır. Kaza, afet gibi elektrik hattının zarar görmesi ve elektrik kesintisi durumlarında yedek dizel veya akülü motor (hibrid motor) devreye girerek araçlar seferlerine devam edebilecektir. Alt yapı maliyeti raylı sistemden çok daha düşüktür. Yüksek yolcu taşıma kapasitesine sahiptir. (Bir saatte tek yönde 8000-10000 kişi) Elektrikli araç olduğundan dışa bağımlılığı yoktur. Bu nedenle yakıt maliyetinde uzun vadede fiyat istikrarı vardır. Şehrimizde bulunan yolların fiziki yapılarının raylı sisteme uygun olmamasından, en uygun elektrikli toplu taşım sistemidir. Yollarımızın genişlikleri ve şehrimizin doğal yapısı (yol eğimleri vs.) toplu taşımda hafif raylı sistemi imkânsız, dizel araçlarla taşımayı yüksek maliyetli kılmaktadır. Trambus; eğimli yollarda daha yüksek tırmanma gücüne sahiptir. Buzlu yollarda kalkış gücü sayesinde daha konforlu ve güvenlidir. Eğimi yüksek yollarda yüksek frenleme gücü sayesinde daha güvenlidir. Ayrıca fren enerjisiyle enerji dönüşümü sağlanmaktadır. Trambus araçların ömrü dizel araçların ömrünün iki katıdır. Trambuslar çevreci araçlardır. Sıfır emisyon sayesinde çevreyi kirletmez ve diğer tüm toplu taşım araçlarına göre en düşük gürültü seviyesine sahiptir. Trambus araçların bakım onarım maliyetleri dizel araçlara göre çok daha düşüktür. (%40 oranında daha düşük) Arka tekerlerin hareketli olması yüksek manevra kabiliyeti sağlamaktadır. Bundan dolayı dar ve virajlı yollarda da tercih sebebidir. Raylı sistemlere göre çok daha kısa sürede sistem kurularak hizmete açılabilmektedir. Çakır: “Dünya’da yaygın bir şekilde kullanılıyor.”
Belediye Başkanı Ahmet Çakır, sistemi detaylı bir şekilde incelediklerini ve dünya genelinde araştırdıklarını da kaydederek, bu sistemin dünya üzerinde 363 vilayette kullanıldığını söyledi. Ülkelerde kullanılan vilayet sayısının yanı sıra araç sayılarını da açıklayan Başkan Çakır; Doğu Avrupa’da 64 vilayet 4bin 482 araç, Batı Avrupa’da 48 vilayet, 1893 araç, Avrasya’da 189 vilayet, 26 bin 666 araç, Kuzey Amerika’da 9 vilayet, 1926 araç, Güney Amerika’da 13 vilayet 828 araç, Avustralya’da 1 vilayet, 60 araç, Asya’da 39 vilayet, 4 bin 810 araç olmak üzere, toplam 363 vilayette 40 bin 665 Trambus aracının kullanıldığını açıkladı. www.tasimacilar.com 09.11.2012 Saat:12:12