Marmaray’a entegre yeni hatlar açıldı

Marmaray’a entegre yeni hatlar açıldı

İETT, İstanbul’un iki yakasını birbirine bağlayan Marmaray’a; yeni entegre hatlar açtı. İETT, bu entegrasyonu metrobüs ve metro içinde yaptı.

Marmaray’ın, diğer toplu ulaşım araçlarıyla entegrasyonunu sağlamak amacıyla; İETT’nin Marmaray’ın açılışından hemen önce hizmete aldığı 5 yeni hatta ilave yeni hatlar açıldı.

Açılmasıyla birlikte, Londra ve Pekin’i arasında ki demiryolu hattını kesintisiz hale getiren ve İstanbul’un, iki yakasını denizaltından birbirine bağlayan Marmaray’ın diğer toplu ulaşım araçlarıyla entegrasyonunu sağlamak amacıyla; İETT, yeni otobüs hatları oluşturmuştu. Hattın Anadolu ve Avrupa yakasında bulunan Ayrılık Çeşmesi, Üsküdar, Sirkeci, Yenikapı ve Kazlıçeşme istasyonlarıyla bağlantılı açılan yeni hatlarla birlikte mevcut bazı hatlarda da Marmaray’a hizmet verecek şekilde güzergah değişikliği yapıldı. Marmaray’a bağlantılı hatlarda, 45 otobüsle günlük 500’ün üzerinde sefer yapılıyor ve ortalama 25 bin yolcu taşınıyor. 

Metrobüsün yükünü hafifletti

Marmaray’ın hizmete girmesiyle birlikte, metrobüsün Yenibosna, Zeytinburnu, Cevizlibağ, Edirnekapı ve Söğütlüçeşme istasyonlarında günlük yolculuk sayısı yüzde 7.3 oranında azalış gösterirken; bu oran, sabah saatlerinde yüzde 12.7’ye kadar çıkıyor. Marmaray ile birlikte metrobüsün günlük yolculuk sayısında da yüzde 5’lik bir azalma yaşandı.Marmaray öncesinde metrobüsün785 bin olan, yolculuk sayısı Marmaray’ın açılmasından sonra 750 bine indi. Yani günlük 10 bin 800 kişi metrobüs yerine Marmaray’ı kullanmaya başladı. Bu da metrobüsün yükünü biraz da olsa hafifletmiş oldu.

MetrobüstenMarmaray’a besleme hatlar

MR10 Zeytinburnu–Kazlıçeşme, MR11 Cevizlibağ–Kazlıçeşme, MR20 Yenibosna Metro–Kazlıçeşme, Y1 Aksaray–Yenikapı, BN3 Halkalı–Yenikapı hatlarına ilave olarak, MR2 Bostancı–Ayrılıkçeşme,MR12 Vezneciler–Edirnekapı–Kazlıçeşme, 97E Kemerburgaz Üniversitesi–Güneşli–Kazlıçeşme, 19FK Fındıklı Mahallesi–Ayrılıkçeşme yeni hatları açıldı.

Metrobüsten metro’ya entegre hatlar 

İETT’nin metrobüs ve Marmaray entegrasyonunun yanı sıra metro ile de entegrasyonu sağlayan hatları bulunuyor. 614 araç ve 3 bin 530 sefer ile Mecidiyeköy metrobüs durağı ile metroyu birleştiren 77 hat; 385 araç ve 2 bin 151 sefer ile Yenibosna metrobüs durağı ile metroyu birleştiren 51 hat; 538 araç, 2 bin 671 sefer ile Uzunçayır metrobüs durağı ile metroyu birleştiren 52 hat, 466 araç, 3 bin 47 sefer ile Zincirlikuyu metrobüs durağı ile metroyu birleştiren 65 hat ile metrobüs-metro entegrasyon noktalarında hizmet veriliyor.
 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.