Mehmet Çevik:“Cep Otogar Projesinde Amaç Trafiği Rahatlatmak”

Mehmet Çevik:“Cep Otogar Projesinde Amaç Trafiği Rahatlatmak”

2012 Kasım ayında başlanılan Alibeyköy cep otogarı projesi ile ilgili olarak görüştüğümüz İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik projenin tamamlanmasının ardından bölgede trafiğin büyük oranda rahatlayacağını belirtti.

Cep otogarlarına yönelik yapılacak çalışmalar içinde ilki oluşturan Alibeyköy cep otogarı, şehirlerarası çalışan bazı otobüsçülerce tartışılsa da bölgedeki yoğun trafiği rahatlatmak adına da önem teşkil ediyor. Temel amacı İstanbul trafiğini rahatlatmak olan İstanbul Büyükşehir Belediyesinin kentsel dönüşüm planları içinde yer alan cep otogarlarının ilk ayağı Alibeyköy’de neredeyse tamamlanmak üzere.

“Esenler otogarı gibi bir sistem düşünmedik”

Alibeyköy cep otogarının ‘Cep Otogarları’ konseptinin bir ürünü olduğunu belirten İSPARK Genel Müdürü Mehmet Çevik, hiçbir zaman Esenler otogarı gibi büyük çaplı bir otogar konsepti düşünmediklerinin altını çizerek proje içinde sosyal tesisler ve hizmet alanlarının yer alacağını belirtti.

Alanın yeterliliği ile ilgili endişelerin ileri ki aşamada ortadan kalkacağını söyleyen Çevik, “Otobüslerin şehir içi ulaşımda yoğunluk oluşturması yerine, aktarma istasyonlarında yolcularını indirip, toplu ulaşım ve ortak servislerle dağıtımının yapılması İstanbul trafiğine büyük katkılar sağlayacaktır. Büyükşehir Belediye Başkanımız buna işaret ederek, Cep Otogarları işinin, trafik ve parklanma konusunda yıllardır elde ettiği tecrübesini artık Mısır, Arnavutluk, Pakistan gibi dış ülkelerle paylaşan İSPARK'a verilmesinin uygun olduğuna karar vermiştir” dedi.


Otogar ihale usulü ile kiralanacak

İhalenin ertelenmesine yönelik de açıklama yapan Mehmet Çevik, “Alibeyköy Cep Otogarı yazıhane (banko) ihalesinin ileri bir tarihe ertelenme sebebi, müştemilatlarla ilgili belirli revizyonlara gidilmesi gerekliliğinden ötürüdür” diyerek sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Alibeyköy Cep Otogarı yazıhaneleri ihale usulüyle verilecek. Bu konuda kanunlar açıktır. Kira bedelleri elbette işletme maliyetleriyle doğru orantılı. Bununla birlikte, sektörün taleplerini de dikkate alarak, kira fiyatlarını minimum seviyede tutmaya çalıştık. Kira bedellerini ileriki bir tarihte ilgililere duyuracağız.”

“Sektör bileşenlerinin de görüşleri alındı”

Projenin ilk gününden itibaren sektör temsilcileri ile görüşmelerine devam ettiklerinin altını çizen Çevik, sektör temsilcilerinin bilgi birikimlerinden faydalandıklarını ifade etti ve “Projenin ilk gününden itibaren, sektördeki sivil toplum kuruluşlarıyla olan görüşme trafiğimizi maksimum seviyeye taşıdık. Sektörün, 1930'lu yıllardan bugüne kadar getirdiği bir bilgi birikimi var. İSPARK olarak, sektörün yıllar boyunca karşılaşmış olduğu olumlu ya da olumsuz bütün tecrübelerden istifade etme yoluna gittik, sektör temsilcilerinden gelen taleplere kayıtsız kalmadık” şeklinde konuştu.

‘Bağımsız firmalarla da görüştük’

Sadece sivil toplum kuruşlarıyla değil, bağımsız firmalarla da görüşmeler yaptıklarını söyleyen Çevik, bütün firmaların tek tek görüşlerinin elbette ki mümkün olmadığını, ancak hiçbir firma temsilcisi ya da sektörün sivil toplum örgütünü geri çevirmediklerinin altını çizdi.

İSPARK otogar projesiyle gündemde

İSPARK’ın misyonundan farklı bir kimliğe bürünmesine de açıklık getiren Çevik, bilimsel çalışmalarda duran araçların hareket eden araçlardan daha fazla trafik problemi yarattığını ifade ederek cümlesini şu şekilde tamamladı: “ Bu durum İSPARK'ı sadece araçların parklanmasıyla ilgili bir kurum olmaktan çıkarıp, İstanbul'da ulaşımla ilgili konuların en önemli taraflarından birisi haline getiriyor. Yani Cep Otogarları konsepti de İSPARK'ın tamamen dışında bir iş değil.

Alev ARSLAN

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.