Mercedes-Benz 2.El 2014'ü değerlendirdi

Mercedes-Benz 2.El 2014'ü değerlendirdi

Mercedes-Benz Türk 2. El Faaliyetleri Genel Müdürü Osman Nuri Aksoy ve ekibi, 2014 yılını değerlendirdi. Ayrıca 2015 ilk çeyreği hakkında bilgi verdiler.

 

Mercedes-Benz Türk’ün 2. El faaliyetleri kapsamında TruckStore, BusStore ve Used1 markaları, pazar bilinirliğini arttırmak, potansiyel alıcı ve satıcılara ulaşmak hedefleriyle aktivitelerini ve yüksek bir dinamizm içinde yürüttüğü özel projelerini sürdürmeye devam ediyor. Bu faaliyetler Türkiye’nin dört bir yanında düzenlenen sektörel fuar katılımları, bölgesel müşteri organizasyonları, radyo spotları, gazete & dergi ilan ve haber çalışmaları ve müşterilerin kapı kapı ziyaret edildiği roadshow aktivitelerini de kapsayan geniş bir iletişim yelpazesini kapsıyor. 

Used1 & EL2 Hafif Ticari

“Takas oranımız artıyor,yüzde 56 büyüdük”

2014 yılını 1200 satışla toplam hacme bakıldığında 2600’ün üzerinde kapattıklarını anlatan Mercedes Benz Used1 & EL2 Kısım Müdürü Faruk Özer “Bu seneye gelirsek rakamlar daha sevindirici oldu, ilk üç ayı geçen sene ile kıyasladığımızda yüzde 56 büyüme gerçekleştirdik. Takas oranımız artıyor, buda müşterilerin genel tercihini bizden yana kullandığının göstergesi, takasa gelen araçların kaç tanesi Mercedes kaçı diğer marka diye gözlemleme şansımız oluyor. Mercedes marka araç satıyoruz bu bizim müşterimiz, üzmediğimiz sürece gitmiyor ama başka markadan alıp Mercedes verdiğimizde ailemize yeni bireyler katıyoruz” dedi.

“Bayiler satışın can damarı”

Hafif ticari bağlamında 32 lokasyonda faaliyet gösterdiklerini, satış noktası konseptinde çalışan 10 lokasyonları olduğunu söyleyen Faruk Özer ”Hadımköy’de bu işi yapıyoruz fakat bayilerimizle daha çok büyüyebiliriz. Geçen sene satışların yüzde 80’i bayiler kanalıyla gerçekleştirilirken, 2015 ilk çeyreğe baktığımızda bu oranın yüzde 90’a ulaştığını görüyoruz” diyerek bayilerin önemini vurguladı.

faruk-ozer.jpg

“Güven önceliğimiz,yüksek fiyatla mutlu ediyoruz”

Güven meselesinin pazar oranların yükselmesinde önemli etken olduğunun altını çizen Mercedes Benz Used1 & EL2 Kısım Müdürü Faruk Özer sorgulamadan araç aldıklarını söyleyerek devam etti. ”Erzurum’daki bir müşterimiz görmeden Antalya’daki aracı satın alabiliyor, oluşan sorunları biz en kısa sürede mutlaka çözüme ulaştırabiliyoruz. Personel servisleri pazarında istekler hızlı olabiliyor, günde 4 servis çeken müşterilerimiz var bundan dolayı kendisinin zaman kaybetmemesi gerektiğini iletiyor. Yeni aracını beğenip, kendi aracının fiyatını belirleyerek aynı gün içinde aracını alıp işine devam eden bir portföyle çalışıyoruz. Onları memnun ediyoruz kendileri de bizimle mutlu olduklarını ifade ediyorlar. Mercedes olarak kendilerine en yüksek fiyatı veriyoruz bundan ötürü dışarıya giden müşterilerimiz olmuyor.”

 “Daha çok yolumuz var”

Çalıştığımız kısımda oran olarak bakıldığında yüzde 80’inin tek tekçi müşteri geri kalan yüzde 20’nin ise filo olduğunu söyleyen Özer “Genel pastaya baktığımızda Sprinter ve Vito öne çıkıyor, pazarın büyüklüğü 80 bin civarına tekabül ediyor tüm modelleri ele alırsak 200 bin civarına ulaşıyor. Biz bu büyük pazarda yokuz, 80 bini baz alırsak kabaca 2-2.5 katı ikinci el araç satılıyordur, sonuç olarak bu pazarda gideceğimiz yol çok fazla” diyerek pazarda daha yeni olduklarını söyledi. 

“Bireysel servisçi müşterimiz daha fazla”

Mercedes Benz Hafif Ticaride iki ana grup müşteri portföyünün olduğunu bildiren Faruk Özer ” Biri bireyselci diğeri ise filo müşterileri. Tek tekçi olarak lanse ettiğimiz müşteri tipi daha fazla, bireysel çalışanda turizm şirketi de olabilir, şehir içi personel veya şehirler arası turizm yapan bir müşteri olabilir. Bunun dışında servis taşımacılığında büyük oyuncularla yakın çalışıyoruz, turizmde Antalya bölgesinde firmalarla dirsek teması içerisindeyiz” dedi.

“Personel taşımacıları bizi tercih ediyor”

Turizmden ziyade kendilerine personel taşımacılarının daha fazla geldiğini anlatan Mercedes Benz Used1 & EL2 Kısım Müdürü Faruk Özer bunun sebebini şöyle açıklıyor: “Sprinter orijinal araç olarak yani değişime uğramayan araçları tercih ediyorlar, bu araç Almanya’dan standart olarak gelir koltukları takılır ve satışa sunulur. Servis sektöründe pazar lideri olduğumuz için ağırlık olarak o kısımla çalışıyoruz. Turizmde açık panelvan olarak değişik kombinasyonlarda bulunduğu için servis şirketleri kadar rağbet göstermiyorlar fakat büyük turizm firmaları bizim müşterilerimiz arasında yerini alıyor. Net bir rakam veremesem de turizmin payı pastada küçük, bu alanda faaliyet gösteren birkaç bayiimiz mevcut. Turizmcilerin araçları çok fazla kilometre yaptığından her sene araç değiştirirken geçen sene kaça aldım, bu sene ne kadar yol yaparım ve farkı ne olacak derdindeler. Hesapları tutarsa hiç beklemeden değiştiriyorlar, Antalya bölgesinde bu şekilde yoğun çalıştığımız müşterilerimiz var. İstanbul’a baktığımızda tek tekçi sayısı fazla, ana firmalar güneyde yer alıyor.” 

TruckStore 2.El Kamyon

“23 kat büyüdük,genel pastada ikinci sıradayız”

Türkiye’de oluşturmaya çalıştığımız standartlar Truck Store adı altında 2.ele başka bir yaklaşım getirdiğimize inanıyorum diyen Mercedes Benz Türk TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu sözlerine şöyle devam etti. “Truck Store global bir marka 15 ülkede faaliyet gösteriyor, Türkiye’de 2009 yılında faaliyete geçtik. Başladığımız yıl 100 adet araç sattık, şimdiye baktığımızda 2014 kapanışından bahsediyorum 23 kat büyümüşüz ve toplam hacme baktığımızda 5000 adetlik bir alım-satım sayısına ulaştık.

2014 yılında bir önceki seneye göre yüzde 30 düzeyinde büyüme sağladık hatta 2015 ilk çeyrek bilgisini de paylaşayım geçen senenin ilk çeyreğine göre bu sene yüzde 41 artış gösterdik. En azından tanınma bağlamında Türük Store söyleminden Truck Store düzeyine gelebildik. Almanya’dan sonra hem adet hem de ciro bağlamında ikinci sıraya oturmuş durumdayız, arkamızdan İspanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkeler geliyor. 200 milyon Euro cironun 100 milyonluk kısmını biz gerçekleştirdik, çekiciden treylere tüm marka, her yaş ve modelde alım satım yapıyoruz. Sigortası, kaskosu, finansmanı ve satış sonrası hizmetleriyle eksik halkaları tamamlıyoruz ki müşterilerimiz ihtiyaçları doğrultusunda tek noktada tam hizmet alabilmesi için çalışıyoruz.”

tolga-bilgisu.jpg

“Hız faktörü başarımızın sırrı”

Başarılarının sırrını oluşturan en büyük unsurun 2.elde hız faktörü olduğundan bahseden Tolga Bilgisu “Biz 2 saatte satış işlemini tamamlayıp aracı teslim ediyoruz. Müşteriyi süreçlerle oyalamadan işlemini bitirmek gerek ve bunu bütün Mercedes-Benz bayileri ile yapıyoruz. Telefonda işleri halletmek yerine sahada temasla yerinde ihtiyaçları dinleyerek daha verimli bir ticaret anlayışı içerisindeyiz, ülke genelinde 12 acente ile sürekli iletişim halinde kalıyoruz” dedi.

“Garanti sistemini ilk olarak başka marka araçta uyguladık”

Ticari araçlarda garantinin TruckStore’ın bir ilk olduğunu söyleyen Mercedes Benz Türk TruckStore Kısım Müdürü Tolga Bilgisu “İki tür garanti sistemimiz var. TruckStore dediğimiz 6 yaşına kadar olan araçlara 1 yıl sınırsız aktarım organları ile garanti veriyoruz altın, gümüş ve bronz kategorilerimiz var. Her marka için geçerli, hatta sistemi ilk uyguladığımız anda denk geldi başka bir marka araca uyguladık. Diğeri ise uzatılmış garanti adı altında 1 yıl uzatmalı olarak Mercedes-Benz araçlara verdiğimiz garantidir. İkinci el bizim için bir hayal değil hedefti” dedi.

Bus Store 2.El Otobüsler

“Ciroda Almanya’dan daha büyüğüz”

2014 yılında BusStore’in hem alım hem de satım bölümünde büyüme gösterdiğini anlatan Mercedes Benz Türk BusStore Kısım Müdürü Haluk Burçin Akı ” Satış kısmında 555 tane işlem hacmi görünüyor, alım ve satımı bir araya getirdiğinizde 1200 adetlik bir rakam söz konusu. Satış ve ciro olarak Almanya’nın ardından ikinci sırada yer alıyoruz hatta ciroda Almanya’dan daha fazla büyüklüğe sahibiz. 200 milyon Euro’nun 60 milyonluk kısmı Bus Store’dan sağlandı” diyerek memnuniyetini ifade etti.

haluk-aki.jpg

Bus Store’nin bilinirlik düzeyi kendilerini çok memnun ettiğini ve bugün otobüs sektörü içinde faaliyet gösteren her alanda tanındıklarının altını çizen Akı ” Bunun sağlanmasında merkez kadro kadar Mercedes-Benz bayilerinin de etkisi çok büyük. Son iki senedir müşteri memnuniyetinin üzerinde durarak araştırmalarımızı derinleştirdik" dedi.

“İkinci el hayatımızın parçası oldu”

İkinci el faaliyetleri hayatımızın bir parçası oldu diyen Mercedes Benz 2.El Faaliyetleri Genel Müdürü Osman Nuri Aksoy ”Olmaz dediğimiz şey artık çok net şekilde altı çizilen hedef haline geldi. Bu işe başlarken hedefimiz ikinci el ticareti yapmak değil sıfır araç satarak destek olmaktı, şu an ikinci elin gelişimine tanıklık ediyoruz. Nasıl başarılı olduk sorusuna ise güven ve hız konusunda müşterilerin beklentilerine cevap vererek yanıt veriyoruz. Hız konusunda inanın her gün  kurumsal yapının içinde daha hızlı nasıl olabiliriz diye çalışıyoruz ve 2 saate bir aracın tüm işlemlerini yaparak müşteriye teslim ediyoruz. Piyasada ikinci el kamyon ve otobüs alanlar bizden alışveriş yapmasa bile mutlaka bizden soruşturarak alım satım yapıyor bunun altını çiziyorum” diyerek bu işin üzerinde çok çalışarak geliştirmeye devam ettikleri mesajını verdi.

osman-nuri-aksoy.jpg

Son olarak genel değerlendirme yapan Osman Nuri Aksoy “Satışta ilk çeyrekte 1341 sayısına ulaştıklarını söyleyerek “İşlem hacmi olarak 3000 civarına yaklaştık. Yılın ilk çeyreğinde yüzde 50’nin üzerinde bir büyümemiz var, böyle giderse 2014’ün çok üzerinde bir rakam ile kapatacağız. Bu sene hareketli başladı, alım satım haricindeki yan hizmetlerimizde de bu hareketlilik devamlılığını sürdürecek.”dedi.

Umut Çelik / tasimacilar.com

mb-toplu.jpg

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.