Mercedes-Benz Finansal Hizmetler 1 yılda ‘1 Milyar Euro’yu aştı

Mercedes-Benz Finansal Hizmetler 1 yılda ‘1 Milyar Euro’yu aştı

Mercedes-Benz Finansal Hizmetler; müşterilerinin gereksinimlerine en uygun finansal çözümlerle, Mercedes markalı araçlara kolaylıkla sahip olmayı ve Mercedes-Benz Türk’ün tüm segmentlerdeki satışlarına destek vermeyi hedefliyor.

Mercedes-Benz Türk Finansal hizmetler düzenlediği bir basın toplantısında 2011 yılı ve 2012’nin ilk yarısında ulaşmış olduğu 1 milyar Euro’luk portföy büyüklüğünü değerlendirdi. Maçka Hilton Parksa’da gerçekleştirilen toplantı Mercedes-Benz Finansal Hizmetler Türkiye(MBFH) Genel Müdürü Tolga Oktay, Satış ve Pazarlama Direktörü Tayfun Öneş ile Pazarlama ve Otomobil Satış Müdürü Meltem Gürsoy’un katılımıyla gerçekleşti.


Mercedes Benz Finansal Hizmetler olarak şirket hakkında genel bilgilerin verildiği sohbet havasında geçen toplantıda Finansal hizmetlerin 1 yılda 2,4 milyar TL’yi aşan portföyünden bahsedildi. Mercedes-Benz müşterilerine tüketici finansmanı, finansal kiralama, Mercedes-Benz Sigorta Aracılık Hizmetleri ve 2012 Mart ayında devreye giren Daimler Fleet Services A.Ş. ile uzun dönem araç kiralama hizmeti konularında faaliyet gösteren Mercedes-Benz Finansman Türk A.Ş., müşteri portföyüne uygun krediyi müşterinin rahatlıkla ödeyebileceği koşullarla sunuyor. “ Biz markaya özel bir finansman şirketiyiz. Sadece Mercedes markalı ürünlere kredi veriyoruz” diyerek söze başlayan MBFH Genel Müdürü Tolga Oktay Mercedes’in satışlarına paralel olarak büyüdüğünü belirtti. Oktay,“ 2011’de 700 milyon Euro kredi kullandırdık. 2012 Mayıs itibariyle de 300 civarında krediyi binekte sağladık. 1-1,5 sene önce neredeyse 500 milyon Euro’daydık. Bu süre zarfında yüzde 100’lük bir büyümeyi başardık” dedi.


“Portföy büyüklüğü 1 milyar Euro’yu geçti
11 senelik bir şirket olan Mercedes Benz Finansal Hizmetler, 40 ülkede finansal işletme sistemi veriyor. Finansal Hizmetlerin Asya, Avrupa ve Amerika bölgesi ayrıldığını söyleyen Oktay, “Daimlerde Türkiye Avrupa bölgesine bağlı. Avrupa bölgesinde bu 11 senede aşağı yukarı 4 milyar Euro gibi bir krediyi Türkiye’de Mercedes kullanıcılarına sağladık. Buda aşağı yukarı 70-80 bin araca denk geliyor. Şu anki bilanço üzerindeki verdiğimiz kredilerin kalan bakiyesi büyüklüğümüz 1 milyar Euro’yu geçti” şeklinde konuştu. “Finansal tüketici şirketleri arasında açık bir farkla birinciyiz” diyen Oktay, tek markaya hizmet veren Türkiye’deki en büyük finansman tüketici şirketlerinden biri olduklarını ifade etti. Oktay, “Tüketici finansman şirketlerinde çok markaya hizmet verilmesine rağmen biz tek markaya hizmet vererek 1. sıraya oturduk. Bütün finans şirketlerine baktığımız zaman da onların arasında bile otomotiv portföyünde 4. sıraya geldik. Bizim şu andaki portföyümüzün yüzde 80’i kamyon, hafif ticari ve otobüsten oluşuyor. Bunlarda en büyük payı yüzde 45 ile kamyon alıyor” ifadesini kullandı. “Türkiye’deki vadeler 36 ayı geçmiyor”
“Her iki kamyondan birini biz finanse ediyoruz” diyen MBFH Satış ve Pazarlama Direktörü Tayfun Öneş ise, finansal hizmetlerin satışa çok ciddi bir destek sağladığını belirtti. Öneş “Müşteri açısından önemli olan o kamyona ulaşılabilirlik. Kamyonun, ürünün, satışın ve finansmanın kalitesi bir paket içinde yer alıyor. Müşteri zaten bunu ayrı olarak görmüyor. kamyon pazarına baktığınızda bütün üretici veya distribütör şirketlerinin çoğunun markaya özel finansman şirketleri var. Türkiye’de genel de 36 aylık vadeler daha yaygın. Bu yurtdışında daha uzun” dedi. Genellikle ağır vasıta müşterilerinin aldığı iş bazında ödeme kolaylığı sağlanmasını isteyen Öneş “Mesela kamyon örneğinde yatırımcı yaptığı işle ödensin istiyor. Yani cebimde param hazır olsun gidip ben bunu alayım yerine, aldığı bir işle kamyonların parasını ödemeye çalışıyor. Dolayısıyla finansman orada devreye giriyor. Yani her 10 araçtan 9’u, hatta yüzde 95’i kredili satılıyor. Bizde ödeyeceği krediyi veya kredi taksitini yaptığı işten aldığı meblağla ödediğinde yatırıma daha rahat giriyor. Otobüste ise satılan her 10 araçtan 7’sini finanse ediyoruz.” şeklinde konuştu.


“Kredi süresi boyunca firmayla ortak oluyoruz”
Müşterilerini belli bir portföy üzerinden seçtiklerini söyleyen Öneş müşterileri ve işleri konusunda oldukça detaylı bilgiye sahip olduklarını da sözlerine ekledi. Öneş Sözlerini şu şekilde sürdürdü:“ Müşterilerimizin daha öncesinde borçları var mı, piyasadaki reytingine, ticari araçlarla ilgili olarak şu andaki bilançosunu inceliyoruz. Mesele bir otobüs hangi hatta ne kadar para getireceğini, bilet fiyatlarının ne olduğunu banka’dan çok daha detaylı biliyoruz. Bunlara çok hâkim olduğumuz için müşterimizi ve yaptığı işi çok iyi tanıyoruz. Aslında biz finansal piyasadan daha fazla otomotiv piyasasının içindeyiz. Mevsimsel müşterilerimiz var ve o müşterimiz hangi ayda hangi ürünü daha fazla kazandığını bildiğimiz için taksitleri ona göre ayarlayabiliyoruz. Sıkıntılı olduğu aylarda taksitleri düşük tutabiliyoruz. Kışın alıyorsa ödemesiz dönem ya da düşük ödemeli dönem sağlıyoruz. Ödeme sıkıntısı olduğunda çareler arayarak kişiye özel finansman sağlıyoruz. Biz her kişiye, her işletmeye özel ürün ve ödeme planı yaratabiliyoruz. Yani kredi süresi boyunca firmayla ortak oluyoruz.” Oya KAYA www.tasimacilar.com 21.06.2012 / 17:15