Mercedes-Benz pazardaki yerini değerlendirdi

Mercedes-Benz pazardaki yerini değerlendirdi

Ağır vasıta pazarının son iki yıldır dipte çırpındığına ve çekici satışlarının kamyon satışlarının çok gerisinde kaldığına dikkat çeken Bahadır Özbayır, 2018 yılında çekici satışlarında iyileşme yaşanmasının şart olduğunu söyledi.

6 ton pazarında yine pazar lideri olduklarını dile getiren Özbayır, Mercedes Benz Türk’ün bugüne
kadar 37 bin 144 adet kamyon ihracatı ile birinci olduğunu ve toplam üretim adedinin de 230 bin adedi
geçtiğini kaydetti. Daimler’in Türkiye’nin geleceğine çok inandığını ve dünyadaki bütün kamyon yol
testlerinin bundan böyle Türkiye’de yapılacağını belirten Özbayır, çekicilerde yeni ürünlerin olacağını, yeni kabinlerle beraber 630 beygire kadar yeni motorlarla araçların piyasaya sunulacağı müjdesini verdi.

Mercedes-Benz Türk, 2017 kamyon ve çekici pazarını ve Mercedes-Benz'in pazardaki yerini değerlendirdiği toplantı Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır ve Ürün Yönetim Müdürü Cüneyt Uslu’nun katılımıyla 20 Aralık’ta Florya Beyti Restorant’ta gerçekleştirildi.

Ağır vasıta yüzde 45’in üzerine yüzde 5 daha düştü

Mercedes-Benz Türk Kamyon Pazarlama ve Satış Müdürü Bahadır Özbayır yaptığıdeğerlendirmede 6 ton ve üstü ağır vasıta pazarının 2016 yılında yüzde 45 oranında azaldığını bu yılda yılı yüzde 5 ile kapatacaklarını söyledi. Ağır vasıta pazarının 40 binli adetlerden yarı yarıya düştüğünü ifade ederek , “Türkiye’deki 6 ton ve üzeri kamyon pazarı yılın ilk 11 ayı sonuçlarına göre 18 bin adetler civarında. Geçen yıl 6 ton ve üzeri pazar 19 bin adetlerde kapanmıştı. Bu yıl da aynı seviyede bir pazar olacak gibi görünüyor. Ülkenin başına gelmeyen kalmadı. 
Türkiye büyük bir baskı altında. İç ve dışta büyük sorunlar var. Bütün bu olumsuzluklara karşın geçen yıla göre yüzde 5 düşüş fena değil denilebilir. Ama öyle değil. Hafif ticari ve otomobil sektörünün rekor kırdığı bir yılda ağır ticari araç pazarının aynı seviyede kaldığını görüyoruz. Otobüs ve kamyon üvey evlat gibi kalıyor. Geçtiğimiz yıl ağır ticari araç pazarının bir önceki yıla oranla yüzde 45 daraldığını düşündüğümüzde ağır ticari araç pazarının diplerde kaldığını söyleyebiliriz. Ağır vasıta pazarı dipte çırpınıyor.” şeklinde konuştu.

Kamyon çekicide yeni trendler

Ekonominin ana göstergesinin ticari araç olduğunu belirten Özbayır, çekici satışlarında büyük düşüş yaşandığına dikkat çekti. Özbayır, sözlerine şöyle devam etti: “Bu yılın ilk 11 ayında 18 bin adetlerde olan 6 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarında çekicilerin 5 bin adetlerde kaldığı görülüyor. Geçen yıl çekici satışları 8 bin 500 adetlerde idi. Bu yıl satılan 5 bin çekicinin yarıya yakını da inşaat sektöründe kullanılıyor.  Geçen yıla göre çekici pazarında yüzde 40 düşüş var. Öte yandan yılın ilk 11 ayında satılan inşaat araçlarının adedi 7 binlerde. Geçen yıl inşaat araçlarının sayısı 4 bin 800 adetlerde idi. Bunlar yeni trendler. İnşaat kamyonu ise yüzde 45 artmış. İnşaatın lokomotif olduğu bir pazardan
bahsediyoruz. Pazarda yapısal bir değişiklik var. Normal şartlarda ağır ticari araç  pazarında çekicilerin oranı yüzde 50 ve üzeri olması gerekiyor. Oysa şu an Türkiye’deki 6 ton ve üzeri ağır ticari araç pazarında çekicilerin oranı yüzde 28. İnşaat kamyonlarının payı da yüzde 39’lara dayanmış durumda”

Filolar yaşlandı, ciddi yenilenmeye ihtiyaç var

Türkiye’de filolarda Euro 6 değişiminin yapılmadığına işaret eden Özbayır, Euro 6 araçların, yakıt tüketimi, bakım giderleri ve çevresel avantajları olduğunu dile getirdi. “018 yılında çekici lehine pazarın gelişmesinin şart olduğunu dile getiren Özbayır, “İlk işaretlerini de görüyoruz. İnşaat işi de devam edecektir. Seçim öncesinde kamu yatırımları devam eder. İnşaat aynı gider üstüne çekici artar ise pazarın büyümesi beklenir. Türkiye’nin kalıcı ve iddialı tahminler yapmak çok zor.”
dedi.

Trendleri tutmakta ustayız


Mercedes-Benz Türk olarak 6 ton ve üzeri pazarda yine lideri olduklarını belirten Bahadır Özbayır, Türkiye’de çekici pazarının oluşumunda Mercedes’in çok kilit bir rolü olduğunu savundu. Axor ile bir dönüşümün öncüsü olduğunu kaydeden Özbayır, “Müşteri beklentileri oluşmadan onu bilmek, ona göre ürün sunmak, bugüne kadarki başarımızın temelinde bu vardı. Trendleri tutmakta ustayız” dedi.

Daimler Türkiye’nin geleceğine güveniyor

“Mercedes-Benz Türk olarak şu ana kadar Türkiye’de 1 milyar eurodan fazla  yatırım yaptık. Aksaray Kamyon Fabrikamızdaki üretimi adedimizi 17 binden 34 bin adede çıkartıyoruz. 34 bin adetlik kapasite için 113 milyon euro yatırım yaptık. 
Bunlar Daimler’in Türkiye’ye olan güvenini ortaya koyuyor. 2018 yılı itibarıyla Mercedes-Benz uzun yol kamyonlarının tüm araç yol testi onayları Aksaray’da yapılacak” diyen Özbayır, Mercedes’in Türkiye’de taşın altına elini kolunu, bedenini koyan bir şirket olduğunu vurguladı.

Bahadır Özbayır, Türkiye ile Avrupa ve almanya arasında sürtüşmelerin yaşanmasına karşın Türkiye’nin geleceğine inandıklarını kaydetti. Özbayır şöyle  devam etti: “Türkiye’nin çok önemli bir üretim ve satış üssü olduğuna inanıyoruz.
Dünyanın üç yerinde Mercedes’in fabrikası var. Bu üç ayağından biri Türkiye. Daimler kapasiteyi arttırırken, Türkiye’yi seçiyor. Bütün konjonktüre rağmen.” 37 bin kamyon ihraç ettik Mercedes Benz Türk’ün bugüne kadar 37 bin 144 adet kamyon ihracatı ile birinci olduklarını belirten Özbayır, toplam üretim adedin de 230 bini geçtiğini kaydetti.  Özbayır, Aksaray’da 630 beygire kadar ve daha büyük kabinli çekiciler üretileceğini söyledi.

Mercedes’in tüm kamyon yol testlerinin artık Türkiye’de yapılacağını söyleyen Özbayır, Türkiye’nin birçok ülkenin içerisinden seçildiğine vurgu yaptı. Türkiye’de 800 bin adet kamyon parkının olduğundan bahseden Özbayır, bunun 600 bin adedinin faal olduğunu söyledi. Türkiye’nin araç parkının 10-11 yaşında olduğunu Avrupa’da ise bunun 7 olduğunu belirten Özbayır, Türkiye’nin yaşlı bir filoya sahip olduğunu ve yenilenmesi gerektiğini dile getirdi.
“Ardahan-Adana arasında bir çizgi çekin. Oluşan üçgen Türkiye’de araç satışlarının  üçte birini oluşturuyor” diyen Özbayır, şu anda bu bölgenin satışlardaki payının yüzde 5’e düştüğünü, güney komşu ülkelerle ilgili pozitif gelişmeler yaşanmadan Türkiye pazarının büyüyemeyeceğini söyledi.

Daimler’in yeni stratejisi: CASE

Daimler’in yeni stratejisi CASE (Connected/bağlanabilirlik, Autonomous/otonom, Shared-Services/Paylaşımlı, Electric Drive/Elektrikli Sürüş) ile gelecekte Mercedes- Benz kamyonlarının donanımlarını şimdiden belirledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.