Mercedes-Benz Türk 2013 yılını da rekorlarla kapattı

Mercedes-Benz Türk 2013 yılını da rekorlarla kapattı

Mercedes-Benz Türk 2013 yılı değerlendirmeli ve 2014 yılı planları ile ilgili bir konfrerans yaptı.

Sektörde 46. yılını dolduran Mercedes-Benz Türk A.Ş., 2013 yılını rekorla kapattı. 
Mercedes-Benz Türk A.Ş., 2013 yılında yaklaşık 57 milyon € yatırım yapan şirketin, 1967’de kurulduğu günden bu güne toplam yatırım tutarı 807 milyon €’ya ulaştı. 2013 yılında ürettiği 4.001 adet otobüs ve 18.394 adet kamyon ile üretim tesislerinde tarihinin en yüksek üretim rakamlarına ulaştı ve pazardaki liderliğini sürdürdü.

“2864 otobüs ihracatı.”

Otobüs ürün grubunda, şehirlerarası ve şehiriçi otobüs satışı ile toplamda 1.174 adetlik satış rakamına ulaşan Mercedes-Benz Türk, otobüs ihracat rakamını 2012 yılına oranla yüzde 28 arttırarak; başta Batı Avrupa olmak üzere 2.864 adetlik otobüs ihracatı gerçekleştirdi. Bu ra-kamlarla birlikte, şirketin bugüne kadarki toplam otobüs ihracat rakamı 30.000 adede ulaştı. 

Kamyon ürün grubunda ise; 2013 yılında 17.003 adetlik rekor satış ile pazarın başrolündeydi ve yıl içinde toplamda 2.445 adetlik kamyon ihracatı gerçekleştirdi. Şirket, kuruluşundan bu yana toplamda 30.000 adet kamyon ihraç etmiş oldu. 
Hafif ticari araçlar ürün grubunda ise; Mercedes-Benz Türk, 10.421 adetlik satışa yükseldi Mercedes-Benz Türk hafif ticari araçlar grubu da 2014 yılında satışlarını ve pazar payını art-tırmayı hedefliyor.

“Tarihinin en yüksek 2. El araç satışı”

Mercedes-Benz Türk’ün, 2009 yılında başlayan 2. El faaliyetleri kapsamında da toplamda 3.641 adetlik araç satışı gerçekleştirildi. Bu satış adedi ile şirket tarihinin en yüksek 2.El araç satışını yakalamış oldu.

Süer Sülün, konuyla ilgili: “2009 yılında tam krizin esnasında 2. El işine gireceğiz, demiştik ve girdik. 2. Elde, her geçen gün giderek büyüdük. 2009-2010 yılında, 2. Elde hedefimiz 100 milyon Euro’ydu. 2013 yılında, 2. Elde 150 milyon Euro ciro yaptık.” dedi

“Müşteri odaklı üretim”

Sattığı her iki araçtan birinin, finansman şirketi olan “Mercedes-Benz Finansman Türk A.Ş.” aracılığı ile kredilendiren Mercedes-Benz Türk, üretim merkezlerine yaptığı yatırımların dı-şında müşteri talep ve beklentileri doğrultusunda, ürünlerini geliştirmeye yönelik de yatırım-larını sürdürdü.

Bu kapsamda Mercedes-Benz Türk, 2013 yılında Aksaray Kamyon Fabrikası’nda yeni bir üretim holü inşa ederek, toplam araç montaj alanını 7.705 m²’ den 17.250 m²’ye çıkardı. Yeni yatırımla birlikte şirket, ihracat pazarlarındaki konumunu güçlendirmenin yanı sıra yurtiçi ve yurtdışı pazarlardaki müşterilerinin beklentilerine ve özel isteklerine de daha hızlı yanıt verebilecek konuma geldi.

“Çocuklar için trafik eğitim projesi”

Mercedes-Benz Türk, 2013 yılında Türkiye Eğitim Gönüllüleri Vakfıyla (TEGV) birlikte tra-fiğin en savunmasız katılımcıları olan çocuklara trafikte doğru ve dikkatli davranmalarını sağ-layacak yeni bir eğitim programını başlattı. Böylece çocukları olası tehlikelere karşı yaşlarına uygun bir yaklaşımla bilinçlendirmek ve güvenliklerini sağlamak üzere Mercedes-Benz Türk’ün ana şirketi Daimler AG tarafından 2001 yılından bu yana çeşitli ülkelerde uygulanan MobileKids Trafik Eğitim Projesi Türkiye’de de hayata geçirilmiş oldu. 

Mercedes-Benz Türk, 2014 yılında da pazar paylarını arttırıp, pazardaki konumunu güçlen-dirmeyi, yatırımlarını sürdürmeyi, bayi, çalışan, tedarikçi işbirliği ile başarılı bir yıl geçirmeyi hedefliyor. 

Doğalgaz ile çalışan otobüslerle ilgili sorulan soruya, “ Şuan da doğal gaza çalışan otobüslere geçiş olduğunu, ancak kendilerine böyle bir talep gelmedini söyleyen Süer; “Bu durumu çok yakın olarak takip ediyoruz ve gelişmelere göre, çalışmalar yapacağız. Ancak bu otobüslerin avantajları ve dezavantajları var. Yakıt maliyeti düşük olabilir; ancak doğalgaz yükleme istasyonları, benzin istasyonları kadar yaygın değil, bu durum bir dezavantajdır.” Dedi.

2014 yılı itibariyle yeni ürünlerin imalatının yapılacağını belirden Sülün, “Ürün geliştirmeleri hızla sürüyor. 2016 yılında Euro 6 serisinde bir milat olacak. 

2013 yılında 1500 civarında hafif ticari araç sattıklarını söyleyen Süer, “ 2013 yılında Citan ile ilgili çok konuştuk. 2014 yılında ne kadar konuşuruz ne işler yaparız bilinmez. 2014 plan-larımızı yaptık. 2014 yılında neler olacağını göreceğiz.” dedi.

“2. El canlanacak, ancak fiyatların artışı farkı dengeleyecek.”

2014 yılının ilk yarısının belirsizliği, araç yatırımında müşterinin tercihini 2. Ele kaydırır mı? Sorusuna cevap veren Süer: “Ekonomide ki bu belirsizlik, elbette bizim sektörümüzde de bir takım değişikliklere neden olacaktır. 0 ve 2.el araç fiyatları arasında ciddi bir korelasyon var. Birinci el, fiyatları arttıkça, ikinci el fiyatları bunu takip edecektir. Bu bir süreçtir. 2. El illa ki canlanacak ancak fiyatlar arttığında tekrar bu fark dengelenecek.” Dedi.

“Bir şey söylemek için, henüz erken.”

2014 yılı Ocak ayı ve yıl genelinde satışları değerlendiren Sülün: “Genellikle yılın ilk ayları durgun geçer. Bu yılda her yıl olduğu gibi durgun ancak 2013 yılına kıyasla 2014, Ocak ayın-da bir yavaşlama söz konusu. Ancak devamında neler olur bu konuda bir şey söylemek için henüz erken.”dedi.

 


 


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.