Mersin Uluslararası Limanı'ndan rekor rakam

Mersin Uluslararası Limanı'ndan rekor rakam

Mersin Uluslararası Limanı (MIP), yılın ilk dokuz ayında 1 milyon 236 bin TEU konteyner elleçleyerek yeni bir rekora imza attı.

MIP böylece, Türkiye’nin en büyük konteyner limanı olarak birinci sıraya yükseldi.  MIP Genel Müdürü Johan Van Daele, bu başarıda 2016 yılında hizmete sunulan EMH 1 Terminali'nin büyük rol oynadığını, önümüzdeki beş yıl içinde 450 milyon dolarlık yatırımın da limana kazandırılacağını ifade etti. Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği (MIP), yılın ilk 9 ayında büyük bir başarıya imza atarak, konteyner işlem hacmiyle Türkiye'nin en büyük konteyner limanı olarak birinci sıraya yerleşti.

MIP Genel Müdürü Johan Van Daele elde edilen başarı ile ilgili olarak şunları söyledi: ‘’Mersin Limanı'nda ilk 9 ayda bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artışla 1 milyon 236 bin TEU konteyner elleçlendi. Bu, MIP tarihinde aynı zamanda yeni bir rekordur. Kaydedilen başarıda 2016 yılında hizmete sunduğumuz EMH 1 Terminali büyük rol oynadı. Önümüzdeki beş yıl içinde profesyonel hizmetimizi daha da geliştirmek ve bölgedeki liman kullanıcılarının beklentilerini en üst standartlarda karşılayabilmek için 450 milyon dolar yatırım yapmayı planlıyoruz. Türkiye’nin potansiyeline ve hinterlandın gelişimine duyduğumuz güvenle yeni yatırımlarımıza aralıksız devam ediyoruz. MIP’in bölge deniz taşımacılığının merkezi konumunu koruması için,  liman tesislerini global ölçekte inşa edilen 20 bin TEU ve üstü kapasiteli gemilere hizmet verebilecek seviyeye yükseltmek üzere hazırlıklarımıza başladık.”

MIP GENEL MÜDÜRÜ JOHAN VAN DAELE 

mip-genel-muduru.jpg

Bu yıl operasyonel verimliliği arttırmak amacıyla 1 adet rıhtım vinci, 5 adet saha vinci, 3 adet reach stacker ve 3 adet boş konteyner istif makinesi yatırımı yaparak operasyona kazandırdıklarını belirten Van Daele, “Ekipman yatırımlarımız yanında genişleme yatırımlarımız da devam ediyor. 2016 yılının Ağustos ayında hizmete sunulan EMH Terminali'nin 1. aşamasıyla kapasitemiz 1,8 milyon TEU'dan 2,6 milyon TEU'ya çıktı. MIP, bu sayede 15 metre drafta (su derinliği) sahip mega gemileri ağırlayabiliyor” diye konuştu.

MIP’in, Doğu Akdeniz'in lider limanı olma konumunu korumak ve daha da güçlendirmek için çalıştıklarını dile getiren Van Daele, “MIP olarak bu hızlı gelişimin paralelinde dünya ligindeki rekabet gücümüzü artıracak, ihracatçı ve ithalatçılarımıza zaman ve maliyet avantajı sağlayacak inovatif projeler geliştirmeye devam ediyoruz. Bu anlamda en önemli gelişmelerden biri, ithalat ve ihracatta bekleme sürelerini kısaltacak Gümrük Entegrasyonu’nun sağlanması oldu. Pilot liman seçilerek ilk kez MIP'te hayata geçirilen ‘Konteyner ve Liman Takip Sistemi’ sayesinde Gümrük İdaresi Sistemi ile MIP Terminali İşletim Sistemi entegre edildi. Böylece gümrük denetimlerinin etkinliği arttı, limana gelen-giden konteynerlerin, liman içi hareketleri dahil olmak üzere etkin bir şekilde izlenmesi ve sağlıklı istatistik üretilmesi mümkün hale geldi. Bunun yanı sıra ihracattaki muayene süreçlerinin kısaltılması amacıyla yaptığımız “Konteyner Tarama” yatırımının da operasyona son derece olumlu yansımaları oldu’’ dedi.

Mersin Limanı’nın, dünya ticaretinin rekabetçi pazarında önemli bir oyuncu olduğunun altını çizen Van Daele, önümüzdeki dönemlerdeki hedeflerine ilişkin de şu bilgileri verdi: “Tüm paydaşlarımızın desteğiyle limana en doğru yatırımları yapmayı amaçlıyoruz. Stratejik konumumuzun avantajını limanımız, bölgemiz ve hinterlandımız için kalıcı bir varlığa dönüştürmek yatırımlarla mümkündür ve sürekli gelişmekte olan bir pazarda yatırım kesinlikle gereklidir. Ancak bu sayede Mersin'in, ‘Doğu Akdeniz'in önde gelen limanı’ olma hedefine ulaşmasını sağlayabiliriz.”

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.