Metro Holding’den Suudi Arabistan’a 20 milyon dolarlık tesis

Metro Holding’den Suudi Arabistan’a 20 milyon dolarlık tesis

Metro Holding iştiraki MEPET (Metro Petrol A.Ş)Türkiye’deki yatırımlarının ardından şimdi de Suudi Arabistan da 20 milyon dolarlık bir yatırıma imza attı.

Türkiye karayollarında 26 ayrı lokasyonda bulunan 80’in üzerinde tesisi ve 26 akaryakıt istasyonu ile 2012 yılında 30 milyon kişiye hizmet veren MEPET, Suudi Arabistan da gerçekleştireceği 20 milyon dolarlık yatım tanıtımını Metro Holding Ceo’su ve MEPET Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ertan Çakır, MEPET Genel Müdürü Kazım Afşar, MEPET Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Balkış ve Metro Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Umut Kahraman’ın katılımı ile Beşiktaş’taki Four Seasons Bosphorus Otel’de düzenlediği toplantıda gerçekleştirdi.

Metro Turizm Petrol Ürünleri San. ve Tic. Ltd. Şti. unvanıyla 1999 yılında faaliyete başlayan MEPET 2010 yılında Mepet Metro Petrol ve Tesisleri San. Tic. A.Ş. adıyla isim değişikliği yaptıktan sonra 2011 yılında hisseleri halka arz edildi.


20 yıl sürecek hizmet 20 milyon dolar’a mal oldu

Medine Emirliği’ne bağlı “Medine’yi Geliştirme Kurumu” tarafından oluşturulan tesis ihalesine katılan MEPET, Suudi “Badr AL-Avaliye EST.” şirketinin yüzde 50’şer ortaklığında oluşturulan şirketler birliği ile ihaleyi kazanarak 22.5 yıl Suudi Arabistan’da özellikle hacı ve umre adaylarına Mekke-Medine güzergahında hizmet edecek.

Bir yıl içinde ortalama 3.2 milyon binek araç ve 128 bin otobüs ile yaklaşık 18 milyon kişiye hizmet verilmesi planlanan projede yeme-içme, alışveriş, dinlenme, ibadet, konaklama, araç bakım ve yakıt ikmal gibi hizmetler verilecek. Proje hem Hac ve Umre ziyaretlerinde Mekke Medine şehirleri arasında seyahat eden hacı adaylarının hem de yıl boyunca bu otoyolu kullanacakların ihtiyacı olan tüm hizmetleri içinde bulunduracak. 2,5 inşaat süresi verilen ihaleyi MEPET, 1,5 yıl gibi kısa bir sürede tamamlamayı hedefliyor.

Ortadoğu ve Balkanlar Metro’nun hedefleri içinde yer alıyor

Yatırım maliyetlerini 6,5 yılda amorte etmeyi hedeflediklerini söyleyen Metro Holding CEO’su ve MEPET Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ertan Çakır “Mekke-Medine otoyolu üzerindeki büyük ihtiyaç sebebi ile hayata geçirdiğimiz proje, kapasite ve kalitesiyle ilk olacak” diyerek karlılığın ikinci planda olduğunu ifade etti.

Hedefleri içinde Sadece Suudi Arabistan’ın yer almadığının altını çizen Çakır, Ortadoğu ve Balkanlarda da hem otobüs, hem de yol kenarı tesisi olarak metro bayrağını dalgalandırmak istediklerini belirterek” Proje ile birlikte Metro Holding olarak, Suudi Arabistan başta olmak üzere Ortadoğu ve yakın coğrafyada ki ülkelerde, karayolu yolcu taşımacılığı, kargo taşımacılığı, otobüs yolcu terminal işletmeciliği, otelcilik, yol tesis işletmeciliği ve gıda perakendeciliği başta olmak üzere önümüze çıkan fırsatları değerlendirmeye ve yatırım yapmaya devam edeceğiz” dedi.

Metro Holding olarak Türk markasının Suudi Arabistan’da olmasından dolayı gururlandıklarını belirten Çakır, “Suudi Arabistan’da da Saudi Metro olarak markamız oluşacak” diyerek Metro’nun tecrübe ve bilgi birikimini tüm dünyada yayacaklarını ayrıca Bulgaristan Almanya, Romanya, Arnavutluğunda metro holding’in marka oluşumunda iyi bir Pazar teşkil edebileceğini söyledi. Benzer bir proje için İran’dan da teklif geldiğini söyleyen Çakır Tebriz ve Tahran arasında tesis istendiğini fakat İran hükümetiyle anlaşamadıklarından projenin gerçekleşmediğini sözlerine ekledi.

Tesisler Mekke-Medine gidiş geliş yönünde olacak

Mekke-Medine karayolunun ortasında yolun iki yönüne konumlanacak tesisle ilgili de bilgi veren MEPET Genel Müdürü Kazım Afşar ise “2 tesisin her birinde; 8 fastfood, 4 ana restoran, 1 market, 1 hediyelik eşya mağazası, 4 arabaya servis noktası, 36 odalı otel, 1600 kişinin aynı anda ibadet edebileceği cami, ağır vasıta ve binek araçlar olmak üzere 2 akaryakıt istasyonu ve bakım üniteleri, yönetim ofisleri ve lojmanlar yer alacak” şeklinde konuştu.

Suudi Arabistan’da hayata geçecek tesis ile yurtdışı hayalini gerçeğe dönüştüren MEPET’in hedefi sektördeki birinciliği koruyarak 2013 yılında Türkiye’de 35 milyon kişiyi ağırlamak ve yatırımlara devam etmek olduğunu belirten Afşar, Türkiye’nin en büyük 500 şirketi içinde yer aldıklarının altını çizerek “2012 yılı sonu itibari ile 317milyon TL ciroya ulaştı. 2013 yılı ciro hedefimiz ise 400 milyon TL’yi aşmak” dedi. 


 


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum