Michelin, Lastik Etiketleme Uygulamasına geçiyor

Michelin, Lastik Etiketleme Uygulamasına geçiyor

Avrupa ülkeleri 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren lastik performansının geliştirilmesi amacıyla lastik performans ve güvenlik kriterlerini gösteren etiket uygulamasına geçiyor.

Michelin de, kullanıcılar için lastikler hakkında doğru ve gerçekçi bilgilerin yer alacağı etiket uygulamasına geçerken, öte yandan iyi bir lastik için önemli olan kullanım ömrü, kuru zeminde frenleme mesafesi kriterlerinin de etiket uygulaması kapsamına alınması gerektiğini savunuyor. Yeni AB düzenlemesi ile, satışı gerçekleştirilen her lastiğin yuvarlanma direncinin, dış gürültü seviyesininin ve ıslak zeminde fren mesafesininin (ıslak zeminde yol tutuşu) belirtildiği standart bir etiket bulundurulması zorunlu hale geliyor. Düzenleme; lastiğin performansı hakkında sürücülere objektif bilgi sağlamayı ve lastik performansının geliştirilmesini hedefliyor.


“Amaç kullanıcıları lastikleri hakkında bilinçlendirmek”
Michelin Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, lastikte etiketleme uygulamasını önemsediklerini belirterek, kullanıcıları lastikleri hakkında bilinçlendirmek ve bütün lastiklerin aynı olmadığını kullanıcıya göstermek için bu uygulamayı desteklediklerini söyledi. Sertan Akçagöz, “Lastiklerde bir sınıflandırma olacağı için, lastikte etiketleme uygulaması tüketicileri bilgilendirmesi açısından faydalı olacak. Burada lastik üreticilerine daha düşük yuvarlanma direncine sahip lastik üretmek için büyük görevler düşüyor. Michelin, bunu hiçbir zorunluluk yokken ve daha yeşil lastik konsepti oluşmamışken, 1992 yılında ‘’Energy Saver’’ lastikleri ile düşük yuvarlanma dirençli lastikleri üretti. Michelin olarak, lastikte etiketleme uygulamasını son derece önemsiyor ve tüketicileri, lastikleri hakkında bilinçlendirmesi ve bütün lastiklerin aynı olmadığını göstermesi açısından destekliyoruz. Bunun yanı sıra Michelin, performans bütünlüğü sağlayabilecek en kaliteli ve pazara referans olabilecek lastikleri üretmek için milyonlarca Euro’luk AR-GE yatırımlarına devam ediyor. Michelin bu performans kriterlerinin yanı sıra lastiğin kullanım ömrü ve kuru zeminde fren mesafesi kriterlerininde etiketleme uygulamasında bulunması için çalışmaları devam ediyor’’ dedi. “Lastik performansında bütün kriterler ele alınmalı”
Mevcut lastiklerin kullanım ömürlerinin iki kat uzunluğa kadar veya bir tam yıllık kullanım süresine kadar değişiklik gösterebildiğine değinen Akçagöz, bu nedenle iyi ve kaliteli bir lastiğin kullanım ömrü kriterinin de önem taşıdığını ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü: “Avrupa ülkelerinde 1 Kasım 2012 tarihinden itibaren geçerli olacak bu kanun, lastiğin 3 önemli performans kriteri olan ‘yuvarlanma direnci, ıslak zeminde fren mesafesi ve dış gürültü seviyesi’ ile ilgili tüketicilere ışık tutacaktır. Bunun dışında kalan lastik ömrü, dayanıklılık, kuru zeminde fren mesafesi gibi önemli kriterler ise bu etiketleme sisteminde bulunmamaktadır. Lastiğin toplam performansı, bütün bu kriterlerin ortalaması olarak değerlendirilebilir. Sadece sessiz ama yakıt tüketimi yüksek olan bir lastik iyi bir lastik olarak adlandırılamayacağı gibi, ıslak zeminde fren mesafesi kısa olan ama kuru zeminde fren mesafesi uzun olan bir lastik de “güvenli” bir lastik olarak adlandırılamayacaktır. Michelin lastikleri, bu performans dengesinde en kaliteli ve pazara referans olabilecek lastikleri ürettiği için kullanıcılar tarafından tercih edilen bir marka olmuştur” dedi. www.tasimacilar.com 06.07.2012/17:57