Michelin, yeşil lastikleri ile  doğaya olan borcumuzu ödüyor

Michelin, yeşil lastikleri ile doğaya olan borcumuzu ödüyor

Michelin, enerji tasarrufu sağlayan lastikleri ile 20 yılda 15 milyar litreden fazla yakıt, ağır vasıta lastiklerinde 3 ömür teknolojisi ile binlerce ton kauçuk tasarrufu sağladı.

Michelin, 1992 yılında, karbon karasının silika ile değiştirilmesi sayesinde, “yeşil lastikler” olarak bilinen düşük yakıt tüketimi sağlayan birinci nesil lastiklerini piyasaya sürdü. Michelin, yeşil lastikler ile 20 yılda 15 milyar litrelik yakıt tasarrufu ve karbondioksit salınımında 38 milyon tondan fazla azalma sağlayarak çevreye katkıda bulundu. Ağır vasıta lastiklerinde ise yeni diş açılarak ömrünü uzatan 3 ömür teknolojisi ile de sınırlı hammadde olan kauçukta da binlerce ton tasarruf sağladı.


Michelin’in çevreye karşı duyarlılığı, kauçuğun toplanmasından kullanım ömrü sonunda geri kazanımına kadar her alanda kendini gösteriyor. Yeni bir lastik satın alımına kıyasla yüzde 70 ila 80 daha az kauçuk kullanılmasını sağlayan 3 ömür uygulaması, doğal kaynakları korurken, lastik ömrünün uzaması ve kaplamanın geliştirilmesi ile geri kazanılması gereken hurda lastik sayısını da önemli ölçüde azaltıyor. “Çevreci marka anlayışı”
Yakıt tüketiminin yüzde 20’sinin lastikten kaynaklandığını belirten Michelin Pazarlama Direktörü Sertan Akçagöz, “Michelin, üretim tesislerin ve ürünlerin çevreye zararlı etkilerini azaltırken, hammadde seçiminden ömrünü tamamlamış lastiklerin geri kazanım ve yeniden kullanılmasına kadar, her süreci daha çevreci üretim daha çevreci marka anlayışıyla sürdürüyor. Lastik üretimi sırasında hammaddenin işlenmesi ve dağıtılması da dahil olmak üzere toplam karbon ayak izi, toplam yaşam döngüsünün yüzde 6-yüzde10’una denk gelir. Michelin bu yüzdeyi daha da azaltmaya kararlıdır.Michelin Energy Saver lastikleri ile de yakıt tüketimini azaltarak çevreye salınan karbondioksit oranında da ciddi düşüşler sağlıyor. Böylece sadece üretirken değil, tüketirken de lastiğin çevreye olan etkilerini en aza indirmiş oluyoruz. Michelin, 2011 yılında enerji girdisine 610 milyon Euro harcarken, 2015 yılına kadar karbondioksit emisyonlarını da azaltarak 200 milyon Euro’luk enerji tasarrufu hedefliyoruz” dedi.


Kullanılmış lastiğin geri kazanılması
Michelin lastikleri uzun ömürlü olsalar da, kaçınılmaz bir şekilde faydalı hayatları sona erer. Bu noktada ikincil hammadde haline gelirler. Yerel kanunların izin verdiği ülkelerde, Michelin ve diğer üreticiler, ülke çapında sürdürülebilir lastik değerlendirme kanalları oluşturarak, birçok ülkede ve 1 Temmuz 2006’dan itibaren Avrupa Birliği’nde yasaklanmış olan lastiklerin çevreye atılmasını tamamen engellemeye çalışmaktadır. Lastikler, yeni malzemeler veya enerji olarak yüzde 100 geri-dönüştürülebilirler. Batı Avrupa’da, geri-dönüşüm oranı 2001 yılında yüzde 65 iken, 2005 yılında yaklaşık yüzde 90’a yükselmiştir ve kullanılmış lastiklerin değerlendirilme alanları giderek artmaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar kullanılmış lastikler ile ne yapacağını bilmeyen bazı ülkeler, bugün “ömrünü tamamlamış” lastikleri değerlendiren şirketlerden gelen talebi karşılamakta zorlanmaktadır. www.tasimacilar.com 22.05.2012/11:20