Minibüsler engellilere uyumlu hale getirilecek

Minibüsler engellilere uyumlu hale getirilecek

Avrupa Birliği’ne uyum yasaları çerçevesinde, TBMM’den çıkan ve engellilerin yaşamlarını kolaylaştıracak düzenlemelerle ilgili yasa 7 Temmuz’da yürürlüğe girecek.

Yerel yönetimlere, kurumlara gerekli düzenlemelerin yapılabilmesi için verilen süreye rağmen bu konuda beklenen ilerleme sağlanamadı. Bu yasa, toplu taşım araçlarının da engellilerin binişine uyumlu hale getirilmesi konusunda köklü bir değişim getiriyor.


Kurt: “Otobüsleri değiştirmemiz imkansız”
AKP Kocaeli Milletvekili İlyas Şeker’in S.S.İzmit 5 Nolu Şehiriçi Minibüsçüler ve Otobüsçüler Kooperatifi’ne yaptığı ziyarette, bu yasanın getireceği değişim ele alındı. Kooperatif Başkanı Mustafa Kurt, 13 Nolu Şehiriçi Otobüsümler Kooperatifi Başkanı Hasan Öztürk’ün de hazır bulunduğu buluşmada minibüsçüler, sahip olduklarını otobüslerin 7 Temmuz’a kadar değişmesi gerektiğine dikkat çektiler. Mustafa Kurt, “Bir süre önce bu araçları değiştirdik, 250 bin TL’ye yenilerini aldık. Bu yasa ile bunları satmamız gerekecek. Oysa, üreticiler engellilere uyumlu otobüs yapmıyordu. Bu yıl yapmaya başladılar. Şimdi araçlara ayrı aparat taktırsak, 20 bin TL ödeyeceğiz. Otobüsleri değiştirsek 300-450 bin TL arası ödememiz gerekecek” dedi. Bu sorunları içeren bir dosyayı ilgili komisyona iletmesi için İlyas Şeker’e sundu. Şeker: “Değişimden kaçamazsınız”
Mustafa Kurt, kendilerinin de kamu yararına çalıştığını belirterek, KDV oranının yüzde 1’e düşürülmesi gerektiğini savundu, “Eskiden kayıt dışı hizmet veriyorduk. Şimdi, kayıtlıyız,. Her araç, ayda 1000 TL’den fazla vergi veriyor” dedi. 13 Nolu Kooperatif Başkanı Hasan Öztürk de, engelliler için Büyükşehir Belediyesi7nin ayrı bir ring seferi yapacak otobüs koymasını önerdi. AKP milletvekili İlyas Şeker, minibüsçü-otobüsçü esnafının haklı olduğunu belirtti, ancak değişimden kaçılamayacağını söyledi. Şeker, “Ben gözlüğümü çıkarttığımda yazıları okuyamıyorum. Yarın herkes engelli olabilir. Bir kaza geçirebilirler. Bir yerden düşebilir. O nedenle herkes eşittir. Vatandaşa hizmet, engelliye hizmettir. Bundan dolayı çareniz yok. Ancak, komisyon Bakanlar Kurulu uygulama tarihini biraz öteleyebilir” dedi. İlyas Şeker, ziyaretler kapsamında Kocaeli Artvinliler Derneği’ni de ziyaret etti. Av. Nuri Almaz başkanlığındaki dernek yöneticileriyle görüşen Şeker, “Ben Artvin’den gelen meyvelerle büyüdüm. Artvinliler çok neşeli; çok iyi insanlardır. Dar alanda çok iyi işler yaparlar” dedi. www.tasimacilar.com 22.05.2012/11:08