Muallak Hasarların Trafik Sigortası Poliçe Prim Basamağına Etkisi

Muallak Hasarların Trafik Sigortası Poliçe Prim Basamağına Etkisi

UND sigorta şirketleri tarafından mevzuata uygun hareket edilmediğinin belirlendiğini ve bu nedenle dikkat edilmesi gereken hususları açıkladı.

Uluslar arası Nakliyeciler Derneği UND tarafından yapılan açıklamada sektörde faaliyet gösteren ticari araçların trafik sigortalarında, sigorta sözleşmesi süresi içinde meydana gelen kazalara ilişkin hasar durumu muallak olmasına rağmen bazı sigorta şirketleri tarafından mevzuata uygun hareket edilmediği ve muallak hasarlı poliçelere sür pirim uygulanmak sureti ile fazla prim hesaplandığının tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesi 3. Fıkrasında “Sigorta sözleşme süresi içinde işleten için herhangi bir tazminat ödemesi yapılmaması durumunda, müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim indirimi oranı bir üst basamağa göre belirlenir. Sigorta süresi içinde meydana gelen her tazminat ödemesi için ise müteakip sigorta sözleşmesinde uygulanacak prim artırımı oranı bir alt basamağa göre belirlenir” hükmünün yer aldığı hatırlatıldı.
Mevzuata uygun hareket edilmesi amacıyla Hazine Müsteşarlığı tarafından yayımlanan 2012/16 sayılı duyuru ile konunun sigorta şirketlerine tebliğ edildiği belirtildi.

Buna göre sigorta şirketleri;

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkez kayıtlarındaki muallak hasarların ödenen hasar gibi işleme alınmaması, tazminat ödemesinin gerçekleşmesi durumunda prim basamağında düzeltme yapılarak fark priminin sigorta ettirenden tahsil edilmesi, Muallak ayrılan dosyadan hasar ödenmemesi durumunda sigorta şirketince durumun düzeltilerek kişi lehine doğan farkının 3 iş günü içerisinde sigorta ettirene iade edilmesi hükümlerine uymak zorunda olduklarının altı çizildi.

Bu kapsamda, Sigorta şirketleri tarafından düzenlenen trafik sigorta poliçelerinde, muallak hasar ödemesinin sigorta şirketi tarafından yapılıp yapılmadığına dikkat edilmesinin ödenen poliçe primleri açısından büyük önem arz ettiğinin altı çizilen açıklamada; “Yıl içinde firmaların başına gelmiş olan bir olayda/hasarda sigorta şirketi tarafından kapanmayan/kapanmamış dosyalar muallak ve ödenmiş hasar olarak işleme alınmakta ve bu nedenle hasarsızlık indirimi kademesi etkilenmekte ve sürprim uygulaması sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Oysa kapanmayan dosyalar için sigorta şirketlerinin bu uygulamayı yapma hakkı bulunmamakta ve cezai şart ile karşı karşıya kalmaktadırlar” ifadelerine yer verildi.

Açıklamada kullanıcıların düzenlenen trafik sigorta poliçelerini incelemeleri ve kapanmayan (muallâk) bir dosyanın poliçe primlerine eklendiğinin tespit edilmesi halinde sigorta şirketlerinden, yapılan ödemenin talep edilmesi yönünde azami özeni göstermeleri istendi. Söz konusu ödemenin sigorta şirketleri tarafından 3 iş günü içerisinde yapılmaması halinde ise Hazine Müsteşarlığına bir dilekçe ile bildirilmesi gerektiği vurgulandı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum