Murat Balkaya; ;''Hopa'ya ihracatı kolaylaştıracak kurumların kurulması gerek''

Murat Balkaya; ;''Hopa'ya ihracatı kolaylaştıracak kurumların kurulması gerek''

Gümrükleme ve Uluslararası taşımacılık sektöründe hizmet veren Sarp Group sahibi Murat Balkaya, Sarp Group hakkında bilgi vererek Hopa'ya ihracatı kolaylaştıracak kurumların kurulması gerektiğini belirtti.

Gümrükleme ve Uluslararası taşımacılık sektöründe hizmet veren Sarp Group sahibi Murat Balkaya, firmalarının Türkiye'nin tüm gümrüklerinde ve yurt dışında gümrükleme hizmetini kendi bünyesinde verebilen tek Türk lojistik şirketi olduğunu ifade etti.

İnşaat sektöründe yapılan kanun değişiklikleri ile Yapı Denetim Şirketleri kurulduğunu ifade eden Balkaya, "Biz ilimizdeki Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş iki firmadan biriyiz" diyerek ayrıca İkra Lojistik A.Ş.nin Karadeniz temsilciliğini yürüttüklerini belirtti.

Yılda tahmini olarak bir milyarın üzerinde ihracat yapan Hopa'nın halen Trabzon, Rize ve Ankara’ya ihtiyaç duyduğunu ifade eden Balkaya,

"İhracat için gerekli izin belgeleri ve onayları almamız gereken kurumların büyük bir bölümü ya Rize’de ya Trabzon’da ya da Ankara’da yer alıyor. Onların bir bölümünün kesinlikle Hopa’ya kurulması gerekiyor. Ayrıca Hopa'ya dış ticaret müsteşarlığı bürosunun da kurulması gerekiyor" diyerek Hopa'dan yapılan ticarette Ankara'dan onay beklenmesinin zaman kaybına neden olduğunu belirtti ve "İhracat ile ilgili bütün kuruluşların Hopa ya gelmesi gerekmektedir, başka türlü ihracatın hızlanmasını sağlayamayız" ifadesinde bulundu.

Sarp Sınır Kapısı'nın işleyişinde bir takım aksaklıkların olduğunun altını çizen Balkaya, Gürcistan kesiminde işlerin daha hızlı ilerlediğini belirterek, "Gümrüğü çizen mimar Sarp’ı görmeden, projeyi Ankara’da çizmiş. Gümrükteki işleyişte büyük sıkıntılar var. Gürcistan’da gümrük işleyişi başka, Türkiye’de başka. Gümrüğün yenilenmesi lazım. Gümrükte denetim şart. Personel yetersizliği de mevcut. Sınıra giren bir kamyonun çıkışı uzun sürüyor. Bu da kuyrukları oluşturuyor. Açıkça söylemek gerekirse Gürcü tarafından işler daha hızlı yürüyor. Bizimde aynı sistemi kurmamız gerekiyor. Bizim zihniyetin değişmesi lazım. Modernleştirmemiz" diyerek görüşünü ifade etti.

Hayati AKBAŞ 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.