“Nakliye sektörü nefes darlığı çekiyor”

“Nakliye sektörü nefes darlığı çekiyor”

Nakliye sektörünün şu anda nefes darlığı çektiğini ifade eden Demiryolları Taşımacılar Derneği Eski Başkanı ve Konsped Taşımacılık Genel Müdürü Mete Tırman, nakliye sektöründe yaşanan sıkıntıların düzeltilmesi gerektiğini söyledi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından resmi gazete’de yayınlanan Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut Ölçüm Toleransları Hakkında Yönetmeliğin sıkıntı yaratacağını söyleyen Demiryolları Taşımacılar Derneği eski başkanı ve Konsped Taşımacılık Genel Müdürü Mete Tırman Türkiye’de alınan kararların birçoğunun yanlış olduğunu ifade etti. Yeni yönetmeliğin düşünmeden alınmış bir karar olduğunu iddia eden Tırman, Türkiye’de alınan kararlarda iki türlü yöntem uygulandığını söyleyerek “birincisi iş bitiren yaklaşım; yani karar verdim yarın uygulamaya geçiyorum. Sektör hazır mı değil mi nasıl olsa anlarız. Ondan sonra tepkiler gelince de pardon bir dakika bir düşüneyim diyen yaklaşım. İkinci yaklaşım da acelesi yok nasıl olsa yaparız şeklinde olan yaklaşımdır” diyerek alınan kararın yanlış olduğunu bir an önce düzeltilmesi gerektiğini iddia etti.


DTD, demiryolu yasasının çıkmasını umutla bekliyor
(DTD) Demiryolu Taşımacılar Derneği’nin de demiryolu yasası çıkacağı umuduyla kurulduğunu, fakat acelesi yok sonra yaparız anlayışıyla 7 yıldır bekletildiğini ifade eden Tırman “ demiryolu yasası çıkacak diye 20 firma bir araya gelerek bu derneği kurduk. Aradan geçen her yılsonunda bu yıl olmaz ama gelecek yıla yetişir umuduyla bekledik. Bu yıl kesin bir dil kullanıldı ve çıkacak denildi. Ama bu seneyi de gelecek yıla devirdik” diyerek hala umut içinde beklediklerini ifade etti. “Proje yapılırken sektör oyuncularına da danışılmalı”
Sizce ne şekilde hareket edilmesi gerekir? Ne önerirsiniz? şeklinde yönelttiğimiz soruyu Mete Tırman şu şekilde açıkladı: “Önce düşünürsün, taşınırsın ve planlarsın neleri etkiliyorsun, nelerden etkileneceksin. Buna bakarsın ondan sonra da karar verirsin. Ama karar verdiğin anda da o sektördeki ilgili oyunculara da danışırsın. Bir fikriniz var mı? Düşünceniz nedir? Böyle olsa olur mu? demek lazım. Asıl projelendirme böyle yapılır. Ne yazık ki böyle olmuyor. Bu durum benim işimi zorlaştırıyor, idarenin kendi işini zorlaştırıyor ve bizimle hiç alakası olmayan üçüncü kişilerin de işini zorlaştırıyor. Düşündüğünü söyleyenin de söylemeyeninde fikri bu.” Mete Tırman, sınır bölgelerinde yaşanan sorunların nakliyeciyi Avrupa’ya taşımacık yapmaya ittiğini, fakat Türkiye’nin Avrupa’daki pazarının da yüzde 30’lara düştüğünü söyleyerek “Avrupa bizi şuan dış ticarette yüzde 30 iş hacmi ile besliyor” ifadesini kullandı. “Arz-Talep dengesinin de düzeltilmesi gerek”
Türkiye’de arz-talep dengesinin de bozulduğunu ifade eden Tırman, 2023 yılına yüzde 15 pay alınacağı söylenen demiryolunun, kara nakliyesinde yaşanan sıkıntılardan dolayı gelişemeyeceğini belirtti. “Karayolu ile rekabet halinde olan demiryolu, karayolu bu vaziyetteyken gelişemez” diyen Tırman arzı daraltıcı önlemler alınması gerektiğini belirterek “İnsanlara 'yatırım yaptın fakat bu beni ilgilendirmiyor. Ben seni artık istemiyorum’ demek yerine, onu özendirerek bu alandan dışarıya çekmek gerekir. İnsanların canını yakacak zorlama kararlarla bunu yapmamak lazım. Bunu iyi planlayarak en az 5-10 yılda ulaşarak yapabiliriz. Böyle bir şey yavaş yavaş arz talep dengesinde ki arzı azaltır. Onu yaşarsak bir şansımız var. Nakliye sektörü sosyal tabanı olan, sorunları olan bir sektör yani yaşanan bir iyileşme çok geniş bir kesimi ilgilendiriyor. Orada ki her kötüleşme insanların yaşamını önemli miktarda olumsuzlaştırıyor ve bu olumsuzluktan etkilenen insanların sayısı da az değil” diye konuştu. Oya KAYA www.tasimacilar.com 21.11.2012 / 14:04