Nakliyeciler Sarp Sınır Kapısını Kapattı

Nakliyeciler Sarp Sınır Kapısını Kapattı

Yaşanan sıkıntılarına çözüm bulunmaması üzerine nakliyeciler sarp sınır kapısını kapattı.

Gürcistan’ın Türk TIR’larına yönelik uygulamalarını protesto eden Hopa Ticaret ve Sanayi Odası üyesi Nakliyeciler, Sarp Sınır Kapısı TIR giriş-çıkış peronlarını her iki yönde ulaşıma kapattı.

Sarp Sınır Kapısı önünde saat 12.30’da toplanan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası ile Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) üyeleri TIR’ları park ederek giriş ve çıkış peronlarını her iki yönde ulaşıma kapattı. Bu sırada bazı sürücüler ile gümrük görevlileri arasında tartışma yaşandı.

UND Yönetim Kurulu Üyesi Alişan Ender Toplaoğlu’nun da destek verdiği eylemde konuşan Hopa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Osman Akyürek, Sarp Sınır Kapısı’ndan geçerek Gürcistan üzerinden Azerbaycan, Ermenistan, Kırgızistan ve Kazakistan gibi ülkelere giden TIR’ların son birkaç aydır Gürcistan’da çeşitli zorluklarla karşılaştığını belirtti. Akyürek şunları söyledi: "Gürcü TIR şoförlerine bugüne kadar kendi topraklarımızda hiçbir sorun yaşatmadık. Ancak son aylarda Gürcistan gümrüklerinde TIR’larımızdaki ticari mallar boşaltılıyor, dağıtılıyor, sayılıyor sonra tekrar toplatılıyor. Malın paket ve çuval içerisine aynı şekilde konulması mümkün olmuyor. Alıcılar nakliyecimizden bu malı teslim almıyor. Büyük bir zararın eşiğine geldik. Gürcistan yetkilileri ile yaptığımız toplantılarda ‘denetim mekanizması işletiyoruz’ cevabı alıyoruz. Biz buna karşı değiliz. Bizde nasıl denetim varsa Gürcistan da bir devlet. Denetim elbette olsun. Yüklerimizin boşaltılıp alıcıya ulaşamaması, aylarca gümrük sahalarında bir belirsizlikle bekletilmesi ve cezalar yazılması ile karşılaşıyoruz. Türkiye’den gelen kendi TIR’larında ise aynı gümrük sahalarında hiçbir sorun çıkarılmıyor. Bunun iki anlamı var. Bizim nakliyecilerimizin önünü kapatmak, rekabeti ortadan kaldırmak ve kendilerine daha çok fırsat yaratmak. İhraç ürünlerimizin diğer ülkelerin ihraç ürünlerine karşı daha zor ulaşılır hale getirilmesi. Yerine teslim edilemez hale getirilmesi."
 

“ANKARA VE TİFLİS’TEKİ YETKİLİLER SORUNU ÇÖZMELİ" 


Gürcistan ile yaşanan sorunların kangren haline geldiğini Ankara’dan Tiflis’e bütün makamlara anlattıklarını ifade eden Akyürek sözlerine şöyle sürdürdü:“Her seferinde ‘bekleyin çözülecek’ sözleri verildi. Ancak Gürcistan gümrüklerinde sorun artarak devam ediyor. Bizim derdimiz ticaretin karşılıklı anlaşma ve usul esaslarına göre yürütülmesidir. Onları zor duruma düşürmek istemiyoruz. Ancak bu yaşadığımız sorunların devamını görmek istemiyoruz. Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir ve ben gereğinin yapılacağını düşünüyorum. Hem Ankara hem Tiflis’teki yetkililerimizden bu sorunları kalıcı bir şekilde çözmelerini istiyoruz. Türk TIR’ları parklarda sıraya alınıyor. Gürcü TIR’ları ise sıra beklemeden transit geçiyor. Türkiye’de bizim TIR parklarında hiçbir ayrım yapılmıyor. Biz de aynı şeylerin olmasını istiyoruz. Bize öncelik tanınsın istemiyoruz. Bize de eşit ve adaletli davranmalarını istiyoruz.”

Sarp Sınır Kapısı’nda başlattıkları eylemlerinin TIR’lar için süresiz olduğunu ifade eden Akyürek, Tiflis ve Ankara’dan sorularına cevap gelinceye kadar eylemin süreceğini sözlerine ekledi.

RUSYA İDDİASINA CEVAP

Türkiye ile Rusya arasında yaşanan uçak krizi sonrası Gürcistan’ın Türkiye’ye karşı uygulamalarının değiştiği yönündeki iddialarla ilgili de görüşlerini açıklayan Akyürek, “Biz sorunu Gürcistan ile yaşıyoruz. Bu sorunu bir başka ülkeye, uluslararası diplomatik sıkıntı yaratacak bir başka nedene bağlamak bizim işimiz değildir. Derdimiz sorunun karşılıklı iletişim, konuşma ve yasalar çerçevesinde çözülmesidir. Bizim derdimiz ekmek meselesi. Önümüzdeki ekmeği almaya çalışanlara, önümüze durmaya çalışanlara karşı burada eylem yapıyoruz” dedi

Grup daha sonra Hopa Gümrük sahasında bekleyişe başladı. Sarp Sınır Kapısı’nda her iki yönde uzun TIR kuyrukları oluşmaya başladı.

sarp-sinir-kapisi-eylem-(1).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(2).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(3).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(4).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(5).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(6).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(7).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(8).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(9).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(10).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(11).jpg

sarp-sinir-kapisi-eylem-(12).jpg

sarp.jpg

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.