‘Nakliyecinin sorunu deli dumrul hikayesine dönüştü’

‘Nakliyecinin sorunu deli dumrul hikayesine dönüştü’

Nakliyecinin bitmek bilmeyen sorunu her geçen gün çığ gibi büyüyor. 2023 yılı ihracat hedeflerinin şimdiden belirlendiği günümüzde nakliyecilere yaşatılan sıkıntı sadece Avrupa’da değil, aynı zamanda Türkiye’de kendini gösteriyor.

Macaristan-Avusturya treninin kaldırmasıyla Türk İhraç malı taşıyan araçları Ro-La trenine binmeye zorlayan Avusturya, yükselen maliyet ve 8 saatlik tren yolculuğu için 4 güne varan beklemeler yüzünden Almanya ve ardı ülkelere yapılan ihracatları da tehdit altına aldı.

Nakliyeci isyan bayrağını çekti

23 Nisan günü Avusturya üzerinden geçebilmek için Slovenya’nın Maribor kentinde 4 gündür tren bekleyen Türk nakliyecisi yapılan haksızlığa dayanamayarak isyan bayrağını çekti.

Konuya yönelik açıklama yapan Tan Lojistik Genel Müdürü Caner Tan “23 Nisan günü Avusturya üzerinden geçebilmek için Slovenya’nın Maribor kentinde 4 gündür tren bekleyen sürücülerimiz haksızlığa karşı isyan ederek, yaptıkları eylemle seslerini duyurmaya çalıştı” diyerek AB ülkelerine ait araçların trene dahi binmeden karayolu ile transit geçtiğini Türk plakalı araçların ise zorunlu kılınan taşımacılık modu ile karşı karşıya kaldıklarını, rezervasyonları olmalarına rağmen trene alınmayıp bekletilmeye zorlandıklarını ifade etti.

“İnsaf be..! Bu kadar da olmaz ya..!” diyerek eleştirisini dile getiren Tan, sorunun kısa sürede çözülmesi amacıyla Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklarında devreye girmesi gerektiğini, aksi taktirde Avusturya üzerinden yapılan taşımalarda nakliyecilerin iş yapamaz duruma geleceklerini belirtti.


Nakliyeci, hem Türkiye’de hem de Avrupa’da zorlanıyor

Avrupa birliği normuna uygun çevreye duyarlı araçlarla taşımacılık yapıldığını söyleyen Caner Tan, araçların normlarına bakıldığında ise yüzde 10’u Euro 4, yüzde 20’si Euro 5 ve yüzde 30’u Euro3 normuna uygun olduğunu, bu avantaja rağmen sıkıntının gün geçtikçe arttığını söyledi.

Uluslararası çalışan nakliyecinin sadece yurtdışında sıkıntı yaşamadığını aynı sorunları Türkiye’deki gümrüklerde de yaşadıklarını aktaran Tan, Halkalı Gümrüğünde yaşadıkları sıkıntılara da değinerek “burası TCDD tarafından işletilmektedir. Gümrüğe giren her araçtan da 15 TL park parası ve 15 TL kantar ücreti alınmaktadır. Aynı gün araçların işlemleri yapılamaz ve ertesi güne kalınırsa, ödenen ücret 45 TL’ye çıkıyor. O gün de yapılmaz ise bir 15 TL daha artıyor. Adeta deli dumrul vergisi gibi; giriş 30 TL, ondan sonraki her gün için 15’er TL. Cumartesi günü saat 12:00’de sıraya giren bir TIR, 8 saatte ancak gümrüklü sahaya ulaşabiliyor..! İşlemlerini tamamlayamaz ise, çıkışı Pazartesi gününe kalıyor..! Hele birde TIR’ın beyannamesi kırmızı ise, Cumartesi günü onun işlemlerinin tamamlanması hepten zor. Çünkü yetişmiyor, işlem mesaisi bitiyor. Mesai bitmese bile gece o işlemi yapacak fiziki mekanlar yok” dedi ve gümrüğe girişte oluşan TIR kuyruklarına da bir çözüm bulunması gerektiğini ifade etti.


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.