Nuhoğlu; “Türkiye’de ki yabancı nakliyeci sayısı her geçen gün artıyor”

Nuhoğlu; “Türkiye’de ki yabancı nakliyeci sayısı her geçen gün artıyor”

Türkiye’de nakliye işi yapan yabancı menşeli firma sayısının her geçen gün artması, Türk nakliyecisinin en büyük problemlerinden biri. Tırsan Yönetim Kurulu Başkanı Çetin Nuhoğlu bu konuya değinerek bazı sıkıntıları dile getirdi.

Avrupa’da ekonominin daralması nedeniyle birçok ülkenin nakliye firmalarının büyüyen Türkiye’den daha fazla pay almak üzere, kendini konumlandırdığını belirten Nuhoğlu, “son zamanlarda o kadar çok yabancı el Türkiye’de ki. Geçen yıl yapılan Logitrans fuarına katılan yabancıların sayısı Türk nakliyecinin sayısını geçmişti. Bütün CEO’lar ve Genel Müdürler tam kadro buradaydı” diyerek büyüyen Türkiye pazarından kar elde etmek için yabancı firmaların her türlü şansı değerlendirdiğini belirtti. Türkiye’de özellikle Batı kapılarından içeri girerek ihraç yükü alan ve yurt dışına giden yabancıların payının her geçen gün arttığının altını çizen Nuhoğlu, “Kara kapıları, yani Hamzabeyli, Kapıkule ve İpsala kapısından çıkan yabancı nakliyecinin oranı geçen sene yüzde 42 idi. Türk nakliyecisinin oranı ise aynı dönemde yüzde 58 idi. Ancak açıklanan Eylül sonu istatistiklerine göre sonuç gerçekten üzücü. Yabancıların payı hala artıyor. Türk nakliyecinin payı yüzde 56’ya düştü. Yabancıların payı ise yüzde 44’e çıktı. Yani 2 puan daha artırdılar” diyerek özellikle Hamzabeyli sınır kapısından giriş çıkış yapan yabancı nakliyecinin payının yüzde 57,30 olduğunu belirtti. 2007 yılında yüzde 22 olan yabancı nakliyeci oranının bugün yüzde 44 civarına kadar çıktığını belirten Nuhoğlu, yabancı nakliyeci sayısının Türkiye’de her geçen gün artmasıyla beraber, zaten kendi aralarında rekabette olan Türk firmalarının bir de yabancı nakliyeci ile rekabet edemeyeceğinin altını çizdi. Türk nakliyecisinin yabancı nakliyeci ile rekabet edememesinin iki nedeni olduğunu belirten Nuhoğlu bu iki nedeni şu şekilde açıklıyor: “Birinci neden Ro-Ro’nun sürekli fiyat artırmasıdır. Ro-Ro son bir senedir sürekli fiyat artırıyor. İkinci sebep ise karayolunda ki problemler gittikçe büyüyor. Diğer Avrupa ülkeleri sürekli olarak Türk nakliyecisinin Avrupa’ya girişini engelliyor, gerekli belgeleri vermiyorlar. Denetim ve kontrolleri ağarlaştırıyorlar.” “Bu artık kangren haline gelmiş bir durumdur”
Ro-Ro fiyatlarının sürekli artığını, ayrıca karayolunda da sıkıntılar yaşandığını dile getiren Nuhoğlu, “Karayollarında uygulanan haksız, tarife dışı engeller sonucu Türk nakliyecisi maalesef Batıya Türk ihracat malını taşımakta zorlanıyor ve sahip oldukları pazarı kaybediyorlar, bu artık kangren haline gelmiş bir durumdur” diyerek Uluslararası nakliyecilerin rekabetçiliğini kaybettiğini, birçok nakliyecinin sektörden ayrıldığını ve ya ayrılmak üzere olduğunu dile getirdi. Avrupa ülkelerinin Türk nakliyeciye problemler çıkarması üzerine Türk nakliyeci çareyi bu ülkelerde firma açıp yabancı plakalı araçlarla mallarını taşımakta bulmuştu. Nuhoğlu, bu konuya da değindi. Özellikle 2007-2008 yıllarında başlayan bu sürecin sonucunda Bulgaristan, Romanya gibi ülkelerde yatırımlar yapıldığını ancak yinede bunun çözüm getirmediğini ve Türk firmalarına engeller çıkarıldığını belirten Nuhoğlu, Türk firmalarının yurt dışında yaptıkları yatırımların sonucunda, Türkiye’de yabancı plakalı araçlar kapsamında payının yüzde 3’ü geçmediğini belirtti. “Şartlar yeniden oluşturulmalı”
Avrupa menşeli firmaların maliyeti ile Türk firmalarının maliyetlerinin eşit olmadığının altını çizen Nuhoğlu, “Bulgar nakliyeci ile Türk nakliyecinin maliyeti aynı değil. Onlar kendi ülkesine geçiş parası ödemezken, Türk firmaları geçiş parası ödüyor. Türkiye, bu firmalara normal cezalar uygularken, onlar en ufak bir şeyde en az 3 bin Euro ceza uyguluyor” diyerek, Avrupa’nın yıldırma politikası uyguladığını ve diğer tüm Avrupa ülkeleri tarafından da desteklendiğini belirti. Türk ihracatçısının kendini korumak amacıyla bu problemlerin masaya yatırılması gerektiğini belirten Nuhoğlu, yabancı nakliyeci oranın bu denli yüksek olmasının ilerisi için çok ciddi bir tehlike oluşturduğunu ve Türk nakliyecisinin rekabet edemediğini bu nedenle de tüm rekabet şartlarının yeniden oluşması gerektiğini dile getirdi. “AB çifte standart uyguluyor”
Geçtiğimiz günlerde yayınlanan AB Türkiye ilerleme raporunda, Gümrük Birliği ile alakalı olarak yer alan: ”Güney Kıbrıs bandıralı ya da son çıkış limanı Güney Kıbrıs olan gemi ya da uçakların taşıdığı malların serbest dolaşımı sağlanmadığı sürece Türkiye bu başlıktaki AB müktesebatını tam olarak uygulayacak konumda olmayacaktır” şeklinde ki açıklamanın bir çifte standart olduğunu belirten Nuhoğlu, Güney Kıbrıs gemilerinin Türkiye’ye gelmeme nedeninin AB aldığı kararların yerine getirilmemesi olduğunu belirterek, bunu Türkiye’nin Güney Kıbrıs mallarına kota uyguladığı şeklinde anlaşıldığını ancak aynı durumun Türk TIR’larının Avrupa’ya istediği oranda girememesinde, uygulanan kotalarda da söz konusu olduğunu ve bu durumunda Gümrük Birliğine aykırı olduğunu ifade etti. Avrupa Birliği ülkelerinin özellikle ekonomik açıdan daraldığı dönemlerde, kendi lehlerine bu tip düzenlemelerde Türk tarafını veya bir başka ülkeleri her zaman mağdur ettiğini belirten Nuhoğlu, AB Türkiye ilerleme raporunda, Gümrük Birliği ile alakalı olarak yer alan maddenin bunun en güzel kanıtı olduğunu ifade etti. “Artık yeni bir Ro-Ro firması Türkiye’ye gelecektir”
Rekabet kurulu tarafından geçtiğimiz günlerde UN Ro-Ro firması ile ilgili olarak verilen karara da değinen Nuhoğlu, rekabet kurulunun UN Ro-Ro firmasının haksız rekabet uyguladığını tescillediğini belirterek şu şekilde konuştu: “Artık yeni bir Ro-Ro firması Türkiye’ye gelecektir. Çünkü rekabet kurulu demiştir ki; UN Ro-Ro hakim durumdadır ve pazara girişi engellemektedir. Kurul bu durumun çok net altını çizmiştir. Bu gün yeni bir firma Ro-Ro hizmetine başlarsa UN Ro-Ro aynı uygulamayı yapamaz. O yüzden şuan da Avrupa’da birçok yatırımcının bu yatırımı yapmayı planladığını düşünüyorum.” UND Deniz’in kullandığı tanesi 55 milyon Euro’luk iki geminin iş yokluğundan tanesinin 15 milyon Euro’ya satıldığını dile getiren Nuhoğlu, “Artık birçok firma Türkiye de Ro-Ro yatırımını düşünebilir çünkü UN Ro-Ro’nun yaptıkları çok net tescil edildi. Umarız ki bu alternatifte hayata geçerse rekabet açısından da çok önemli bir merhale aşılmış olur” şeklinde konuştu. www.tasimacilar.com 20.10.2012 Saat:20:40