Nuhoğlu’nun suçlayıcı sorularına Özmen Hatay'da cevap verdi

Nuhoğlu’nun suçlayıcı sorularına Özmen Hatay'da cevap verdi

UND Başkanı R. Engin Özmen Antakya’da düzenlediği 37. genel kurul istişare toplantısında UND Başkan adayı Çetin Nuhoğlu’nun Gaziantep’te sorduğu soruları cevapladı.

UND Başkanı R. Engin Özmen, 19 Ocak 2013’te Wow Otelde yapılacak olan 37. genel kurulu öncesi bölge üyeleri ile istişare etmek üzere Antakya Ottoman Otel’de düzenlediği toplantıda sektörün menfaatlerini ön plana alarak çalıştıklarını söyledi. UN Ro Ro konusunu bir kez daha dile getiren Özmen ile yapılan sözleşme çerçevesinde 4. 8. ve 14. maddeler dediği hükümlülüklerin gizlilik şartı içerdiğini bir kez daha yineledi. Özmen, UN Ro Ro’nun uluslararası bir fon olmasından kaynaklı olarak anlaşmanın gizlilik ilkesine dayanılarak hazırlandığını, bunun da UN Ro Ro yetkililerince istendiğini belirtti ve ikinci bir talebin ise satış gerçekleştikten sonra da 2 yıl süreli olarak gizli kalması yönünde olduğunu söyledi. 23 aydır UND başkanlığı görevini yürüten Özmen, Hatay havaalanında Antakyalı nakliyeciler tarafından büyük bir coşkuyla karşılandı.


UND Başkanı R. Engin Özmen, Tırsan Treyler Başkanı ve Aynı zamanda UND Başkan adayı Çetin Nuhoğlu’nun sorularını cevaplamadan önce, başkanlık seçimlerinin iki dönem olarak yapılabileceğini, başkan adayı olacak kişinin aday olacağını söyleme gibi bir zorunluluğunun olmadığını ve üyeler tarafından kendisine başkan olabilmesi için teklif getirildiğini vurgulayarak, Nuhoğlu'nun Gaziantep toplantısında kendisine yönelttiği soruları şu şekilde cevapladı. 1.Son 2 yılda bir kez bile KUKK toplantılarına katıldın mı?
Hayır, 2 yıldır hiçbir resmi KUKK toplantısına katılmadım. Bu beni başkanlıktan edecekse bir şey diyemem. Fakat ben 15 Ocak 2011’yılında başkanlığa geldim. 2010 yılının sonunda KUKK toplantılarının tamamı bitmişti. Bu yılın sonundaki KUKK toplantılarına da yönetim kurulundan bir sürü profesyonel görevli arkadaşımız katıldı. Tutanaklarıyla, söylediklerimizle, UND’nin görüşleriyle beraber kendimizi ifade ettik. Fikirlerimizin hayata geçmesi yönünde ısrarcı olduk. Davet edildiğimiz toplantılarda en üst seviyede temsil edildik. 2.Bulgaristan’a bir kez gidip de KUKK istedin mi?
Rifat Hisarcıklıoğlu ile yaptığımız bir toplantıda KUKK toplantısı talebini dile getirdik. Rifat Hisarcıklıoğlu’na benim bunu teyit ettirme gibi bir tavrım olmaz. Sizler bir gün sorarsanız Hisarcıklıoğlu’na Bulgaristan’da hem kontrol merkezinin oluşturulması hem de KUKK toplantısının biran önce konulması konusundaki toplantıyı hatırlıyor musunuz derseniz bir kere de bu toplantıyı yaptık onu ifade edeyim. 3.UND neden Slovenya, Ukrayna, Romanya gibi ülkelerin KUKK toplantılarında yoktu?
Slovenya’ya en çok çalışan arkadaşlarımız vardı ve toplantı hiç yapılmadı. Ukrayna toplantısına çalışma grubu ve İcra Kurulu arkadaşlarımız katıldı. Romanya toplantısına Yönetim kurulundan Necdet Yazar ve İcra Kuru arkadaşlarız katıldı.


4.Daha önce, uçak biletlerini dahi ödemezken, şimdi ne oldu da otel paralarını dahi UND’ye ödetiyorsun? Çetin Nuhoğlu aday oldu diye mi? Bu içten pazarlık değil mi?
215 oyla seçilmiş olmam bana çok sıkıntı veriyor. Ben aday olsam da olmasam da tüm üyeleri katılımıyla hedefim 900 kişinin katılacağı UND’nin çok görkemli bir genel kurulunu yapmak. Bu hem sektörün birleşmesinde gücünü göstermesi için hem de bir sivil toplum örgütü olarak İstanbul’un göbeğinde ir kişiyle bir mesaj vermek açısından önemli. Bunda bir art niyet düşünmedim. Bunla ilgili yönetim kurulu kararını da aldık. Bu çalışmaya 1,5 ay öncesinden başladık ve Çetin Bey o zaman aday değildi. Bu ilk başkandan beri yapılan bir uygulama ben ilk defa icat etmedim. 5.U.N Ro-Ro, yakıt zammı dışında zam yapmayacağını açıklamıştı. Neden 1.400 Euro’dan 2.500 – 2800 Euro’lara çıkan zamlar yaptı? Bunun sebebi neden U.N Ro-Ro’ya sorulmuyor?
Ayda en az iki kez olmak üzere UN Ro Ro Ceo’su Sedat Gümüşoğlu ve Yardımcısı Fuat Bey derneğimize davet ediliyor. Burada Ro Ro zamlarıyla ilgili toplantılar yapıyoruz. Hepsinin tutanakları mevcut. En son 1 yıl önce Sedat bey’e tüm ısrarlarımızla bu zamların canımızı yaktığını söyleyip, bu durumun baf uygulamasına geçilmesi, navlunun sabitlenmesiyle her ay petroldeki zammın yüzde oranına faturaya baf diye yaz ve bizi bu sıkıntıdan kurtar. Maliye hesaplarımızı yapamıyoruz. Bizde sektördeki ithalatçı ve ihracatçılara bu uygulanan baf uygulamasını faturalarda yansıtalım bu akaryakıt farkını alalım diye kararlar aldık. Bugün bu kararları uygulayan bir sürü nakliyeci arkadaşımız var. Adamları getirebildiğim nokta baf uygulamasına geçirmekti. Bunu da yaptık. 6.U.N Ro-Ro tekel midir değil midir? Eğer bunun cevabını biliyorsan sektörden özür dileyecek misin? Rekabet Kurumu, U.N Ro-Ro için “tekel” deyip de ceza vermedi mi?
Rekabet kurulu 841 bin TL. UN Ro Ro’ya ceza verdi. Cezanın mahiyeti yıkıcı rekabete sebebiyet vermek, hakim konumundaki şirketin bir baka şirketin yaşamasını yıkıcı rekabet gösterdiği gerekçesiyle 5/3 çoğunlukla aldığı bir karar. Öncelikle Türkiye’de birçok Ro Ro şirketi var. UN Ro Ro üzerinden bitün her şey tekelmiş gibi yönlendirirsek yanlış yaparız. Karadeniz’de Çeşme’de, Mersin’de çalışan Ro Ro’lar var. UN Ro Ro Pendik limanından Trieste limanına kalkan tek Ro Ro şirketidir. 7.U.N Ro-Ro fiyat bazlı politikalarla sektöre girişi önlüyor mu önlemiyor mu? Önlüyorsa, dolayısıyla bundan zarar görenlerin tazminat davası açma hakkı var mı yok mu? Hakları varsa neden önlüyorsun?
Herkes herkes için dava açma hakkına sahip, bu anayasal bir haktır. Bunu benim engelleme ne gücüm yeter he de öyle bir misyonum var. Herkes istediği şeklide davranma özgürlüğüne sahiptir. UN Ro Ro’nun fiyat farkının sektöre girişi engellediği konusunda Türkiye’deki nakliye sektörü yalnızca Avrupa ile kaip ve Avrupa dışında hiçbir hattımız yok. Biz tüm nakliyeciler olarak 58-60 bir araçla çalışan sektör yalnızca Avrupa’ya gidiyor ve Ro Ro olmazsa sektöre giriş olmuyor. 2 bin çıkan C2’li firmadan bahsettiğimiz bir sektör için bütün hikâyeyi Ro Ro’ya odaklamak doğru bir yöntem değil. Tabii ki yatırım yapılırken kişiler karadan mı gidersem, yoksa Ro Ro ile mi gidersem diye milliyet hesapları yaparlar.


8.UND Deniz UN Ro Ro’nun fiyat bazlı politikaları yüzünden battı mı? Batmadı mı? Rekabet kurulu “battı” diyor. Yine rekabetin korunması yasası gereği, 8 milyon 750 bin Euro zarara uğratılan UND Deniz’in zararının 3 katını tazmin etme hakkı var mı? Yok mu? Varsa ve bu yönde bir dava açılıyorsa neden geri çektiriyorsun?
UN Ro Ro yıkıcı rekabet yaptığı tespit edildiğinden dolayı rekabet kurulu tarafından 841 bin TL. cezaya maruz kaldı. Bu cezanın gerekçeli kararı henüz yazılmadı. Hangi gerekçelerle bu cezaya çarptırıldığı konusunu henüz görmedik. Dolayısıyla bir dava açılabilmesi için bu gerekçeli kararın beklenmesi gerekiyor. 10 milyon Euro’ya yakın bir zararımızın olduğu doğru. Fakat burada şunu görmemiz lazım. Bu gerekçeli karara bir bakıp gerçekten bu 8,5 milyon Euro’nun yıkıcı rekabetten zarar edildiğini mi? yoksa başka nedenlerden mi zarar edildiğini görmek lazım. Bunu gördüğünüzde de yasa 3 katına kadar tazminat davası açılabilir diyor. Bunun da haklı gerekçelerinin olması lazım. 9.Neden davanın geri çekilmesi için UND Yönetim Kurulu üyelerine istifa ederim şantajı yapıyorsun?
Hayatımın hiçbir döneminde hiç kimseye şantaj yapmadım. Hiç kimseye de yakıştırmam. 10.Ulaştırma denizcilik ve haberleşme Bakanlığı’na 6-7Aralık 2012’de gündem maddesi oluşturmadan neden gittin? Gidiş amacın neydi?
Ankara’ya yalnızca 6 Aralık günü gittik. Ankara’daki toplantıya ben, Bahattin Karakuş, Fevzi Çakmak, Şerafettin Aras, Teyfik Kutan, Erdal İlhan, İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Alper Özer, İcra Kurulu Başkan Vekili Melike Tümen ve Ankara bölge temsilcimiz Necla Albayrak ile gittik. 5,5 saat Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığında kaldık. Sonrasında Alirıza Yüceulu ve daire başkanı Nuran hanımla beraber 2,5 saat toplantı yaptık. Toplantı sonunda müsteşar yardımcısı Talat Aydın’ın makamına geçtik ve 1,5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdik. Toplantıya 9 gündem maddesi ile gittik. UBAK belge sorunu, kış lastiği uygulaması, araç yüksekliğinde oto taşıyıcıların sıkıntıları, Türk taşımacıları için çekici römork değişikliğine imkan sağlanması, yabancı araçlar için boş girip yük alma ve denetimlerin artması, C2 yetki belgeli firmaların ortak taşıma faaliyetinde bulunması, sözleşmeli taşıtların aynı cins olma zorunluluğu, asgari kapasite hesabında kamyon römorklarının durumu ve İran araçlarının Türkiye’ye transit geçeceğim diyerek dolu akaryakıt ile girip, transiti bozup Türkiye’den yük alıp dönmesi. 11.En son Gaziantep’e ne zaman geldin?
3 kez gitti. Şehit cenazesi, iftar yemeği ve bütün bölgeleri gezdiğim gibi gezdim. 12.Sektörün şu an en önemli sorunları olan şoför davaları, artan yakıt maliyetleri, fiyat bazlı rekabetten karların yabancıların aldığı payın artışı hakkında TOBB’a bir başvurun oldu mu?
UND TOBB lojistik A.Ş. diye bir şirket kuruldu. Rifat Hisarcıklıoğlu ile defalarca görüşüyoruz. Kendisi görüşmelerimizin tamamında sektör sorunlarını uluslararası arena da yabancı misyon şeflerinin, bakanları ve cumhurbaşkanlarına her konuşmasında bizden aldığı görüşleri ifade ediyor. Sektörün bu sorunlarının çözümü noktasında ise yanımızda olduğunu ifade ediyor. 13.UND neden sektörün ümidi olmaktan çıktı?
Bana göre sektörün sorunlarıyla ilgilene bir yönetim var. Sektörün tüm sorunları masaya yatırılıyor. Sektörün umudu olmasaydı bugün Mısır’a konulan Ro Ro’da en büyük katkıyı sağlayan bu yönetim kurulu üyeleridir. 14.En başarılı başkan olduğunu söylüyorsun o zaman ki UND Ro Ro kurulurken sen neredeydin?
Hiçbir zaman megalomanlık yapıp da başarılıyım demedim, demem de. UN Ro Ro 1983’de kuruldu. Ben 1982 senesinde kendi şirketim kurdum. 92 senesinde araç aldım. 93 yılında 50 bin dolar karşılığı hisseler dağıtıldığında bu parayı ödeyemeyiz dediğimiz için girmedik.


15.Son iki yıldır UND istişare kurulu, çalışma grupları, stratejik plan gibi derneğin organlarını neden toplamadın?
Son iki yıldır istişare kurulunu toplama yetkisi bende değil. İstişare kurulu başkanı Tamer Dinçşahirdir. İstediği zaman toplayabilir, kaldı ki ben Ro Ro çalışmaları boyunca 3 kez istişare kurulunu kendi inisiyatifimle topladım. 16.Birlikte basın toplantısı yapalım dedim neden kabul etmedin?
Bana birlikte toplantı yapalım teklifi basın üzerinden yapıldığından dolayı, bende basın üzerinden iki tane başkanın sektörün konularını basın aracılığı ile paylaşmasının çok doğru bir yöntem olmayacağını ifade ettim. 17.UN Ro Ro ile yapılan gizli anlaşma neden iki yıl sonra üçüncü şahıslara açıklanacak?
Satış gerçekleştikten iki yıl sonra gizliliği ortadan kalkacak ki, sözleşmenin şu anda gizliliği diye bir şey kalmadı. 18.UN Ro Ro benim açıklamalarından sonra suçunu anlayıp, avukatları ile UND üyelerine söz konusu anlaşmayı imzalamaları için gönderdi mi? göndermedi mi?
Evet gönderdim. Oya KAYA www.tasimacilar.com 22.12.2012 Saat:12:00