Ocak-Ağustos Dönemi Otomotiv Sanayi Dış Ticaret Raporu Açıklandı

Ocak-Ağustos Dönemi Otomotiv Sanayi Dış Ticaret Raporu Açıklandı

UİB ve OAİB verilerine göre otomotiv sanayi ürünlerini içeren Ocak-Ağustos 2013 döneminde toplam ihracat, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında artarak 13,9 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Aynı zamanda bu dönemi kapsayan zamanda ana sanayi ihracatı da 7,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleşerek bir önceki yıla göre yüzde 10 oranında artış gösterdiği, aksam ve parça ihracatının ise aynı şekilde yüzde 9 oranında artarak 5,9 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği de veriler arasında yer alıyor.

Ocak-Ağustos 2013 döneminde Midibüs, Minibüs ihracatının 2012 yılı aynı dönemine göre yüzde 18, arttığı gözlemlenirken Otobüs ihracatının ise yüzde 3 azaldığı gözlerden kaçmıyor. Otomobil, kamyon ve kamyon ihracatında da artış kaydedildiği Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ve Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri (OAİB) verilerinde belirtiliyor.


OİB sektör sıralamasında 1. Sırada yer alıyor

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre ise; Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliğinin yılın ilk 8 ayında gerçekleşen 13,7 milyar dolar değerindeki ihracatı ile sektör sıralamasında birinci olduğu belirtiliyor. Aynı dönemde Türkiye ihracatı 1,3 düzeyinde artarken Otomotiv Endüstrisi İhracatçılar Birliği’nin ihracatı ise yüzde 9,9 oranında arttığı saptandı.

Ocak-Temmuz dönemi Dış Ticaret Açığı yüzde 18

TÜİK verilerine göre ise, 2013 yılının ilk 7 yılı ele alındığında 9 bin 693 milyon dolar olan ithalata karşılık, 9 bin 949 ihracat gerçekleştirilmiş. Bu dönemdeki ihracat fazlası ise 256 milyon dolar düzeyinde olduğu verilerde gözüküyor. Ocak-Temmuz 2013 döneminde Türkiye’nin toplam ihracatı bir önceki yıla göre yüzde 1, ithalatı ise yüzde 8 oranında artış gösterdi. Dış ticaret açığında ise artış yüzde 18 oranında gerçekleşti. Ocak-Temmuz 2013 döneminde taşıt araçları ihracatı 9 bin 715 milyon dolar olurken, ithalat ise 9 bin 525 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Geçtiğimiz senenin aynı döneminde ise 985 milyon dolar dış ticaret fazlası bu yıl, 190 milyon dolara geriledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.