ODD Ocak-Eylül ayı otomotiv pazarı değerlendirmesi

ODD Ocak-Eylül ayı otomotiv pazarı değerlendirmesi

ODD, 2013 yılının ilk dokuz aylık verilerini açıkladı. Buna göre; Türkiye Otomotiv pazarı Ocak-Ekim döneminde otomobil ve Hafif Ticari Araç pazarında toplam yüzde 10.48 oranında artarak 586 bin 345 adede yükseldi.

Ocak-Eylül döneminde yüzde 10 oranında artış sağlandı

Lakin Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin yapmış olduğu bu açıklama Ocak-Eylül 2013 döneminin toplam pazar değerini verirken sadece otomobil pazarındaki artış yüzde 19,16’lık oranla 452 bin 354 adede ulaşırken, Hafif Ticari araç pazarındaki istatistikler ise düşüş yönünde eğilim göstererek pazarı yüzde 11,6 oranında azaltıp hafif ticari araç pazarını bir önceki yıla göre 133 bin 991 adet seviyelerine indirgedi.

Otomotiv pazarında Eylül ayı

Ay bazında otomotiv pazarındaki duruma baktığımızda ise 2013 yılı Eylül ayında toplam pazar 67 bin 963 adet olarak gerçekleşti. Bu adetler geçtiğimiz yılın aynı ayı ile kıyasladığımızda yüzde 2,39 oranında bir azalış saptandığını gösteriyor. Eylül ayında otomobildeki artış her zamanki gibi devam ederken, hafif ticari araç pazarında ise azalış olduğu saptandı. Buna göre; 2013 Eylül ayında otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,22 artarak 52 bin 925 adet olarak gerçekleşti. Hafif ticari araç pazarı ise Eylül 2012 ayına göre yüzde 25,81 oranında azalarak 15 bin 38 adede geriledi.

ODD’den 2013 yılı 1’inci ve 2’inci yarıyıl değerlendirmesi

Otomotiv Distribütörleri Derneği (ODD) 2013 yılının ilk 9 ayında yaşana bu durumu, ilk yarıyıl için “Ekonomi gündemini kredi kuruluşlarının not artırımları, TCMB’nin faiz indirimleri oluşturmuştur. Düşük faiz ortamı otomobil pazarını olumlu etkilemiştir. Düşük büyüme süreci ise ticari araç pazarını olumsuz etkilemeye devam etmektedir.” İkinci yarıyıl için ise; “Amerikan Merkez Bankası FED’in varlık alımlarının azaltacağı beklentisi. FED açıklamaları sonrasında gelişmekte olan ülkelerden sermaye çıkışları, Kur ve faizdeki seviye ve hareketliliğin artması, Görece yüksek faiz ortamı, Haziran ayında başlayan güven endekslerindeki düşüş etkili olmaktadır” şeklinde özetliyor. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.