Okullar açıldı ama UKOME’nin ağzını bıçak açmadı!

Okullar açıldı ama UKOME’nin ağzını bıçak açmadı!

Okulların açılmasına kısa bir süre kaldı ancak servis ücretlerine yapılacak zam oranı hala muallakta. Çocuklarını okula servisle gönderecek veliler ve servis işletmecileri zam oranlarının açıklanmasını bekliyor.

Okula yeni başlayan 66 aylık öğrencilerin uyum sağlaması için uygulanan okul öncesi eğitim başladı. İlköğretim ve liseler ise 17 Eylül pazartesi günü ders başı yapacak. Ancak 2012-2013 yılı servis ücretlerinin ne olacağı konusunda henüz bir açıklama yapılmadı. Çocuklarını okula servisle gönderecek veliler gibi servisçiler de konunun bir an evvel aydınlanmasını bekliyor. İstanbul Taşımacılar Birliği Derneği( İSTAB)’nin Okullardan Sorumlu Başkan Yardımcısı ve İlkem Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Ali Bayraktaroğlu konu ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Ağustos ayında yapılan UKOME toplantısında bir fiyat teklifinde bulunduklarını dile getiren Bayraktaroğlu, okulların açılmasına az bir zaman kala servis ücretlerinin hala netleşmediğini ve UKOME’den çıkacak kararı beklediklerini dile getirdi. “Asparagas zam teklifinde bulunmayız!”
Zam oranlarıyla ilgili teknik kısmını her yıl tartışılmasına gerek olmadığının altını çizen Ali Bayraktaroğlu, “Gider kalemlerimiz belli ve bir sonraki sene bunlar değişmeyecek. Bu nedenle teknik olarak görüşülecek şey belli. Elimizde 13 çeşit gider kalemi var. Bir aracın yıl içerisinde ki trafik sigortası, kasko sigortası, araç muayeneleri, amortisman, lastikler, yakıt giderleri… Kısacası tüm gider kalemleri hesaplanır. Biz hiçbir zaman asparagas zam teklifinde bulunmayız. Her şey teknik altyapıya dayanır” diyerek, bu yıl ki zam tekliflerinin yüzde 10 olacağını ancak İstanbul Ticaret Odası Etüt ve Planlama Şubesi tarafından yapılan teknik çalışmalar sonucu net zam oranının yüzde 9 olması ile ilgili bir görüş gelmesi üzerine teklifin bir puan indirilerek yüzde 9’a çekildiğini belirtti.


“Her şey stabil kalsa zam teklifinde bulunmayız”
Bayraktaroğlu, toplu ulaşımdaki gibi güzergâh hizmeti yapmadıklarının altını çizerek, “Kapı kapı hizmet veriyoruz ve bu nedenle de gerçekten ciddi bir işletme ve yatırım maliyetimiz var. Yatırım ve işletme maliyetlerinin artmasından dolayı bir zam talebimiz var. Yoksa her şey stabil kalmış olsa zaten böyle bir zam talebimiz olmayacak” dedi. Zam yine son güne kaldı
Geçen yıl öğrenci servislerine yapılan zam oranı okulların açılmasına bir gün kala açıklanmıştı. Bu yılda okulların açılmasına bir hafta kalmasına rağmen hala yapılacak zam oranının netleşmemesi yine son güne mi bırakılacak düşüncesi yarattı. Bayraktaroğlu konu ile ilgili olarak 4+4+4 sistemine göre okula yeni başlayan 66 aylık öğrencilerin uyum sağlaması için uygulanan okul öncesi eğitimin başladığını hatırlatarak velilerin mutlak suretle servis ücretleri ile ilgili bir açıklama beklediğinin altını çizdi. Ancak yapılacak zam oranının netleşmesini bekleyenler yalnızca veliler değil. Öğrenci servisi işletmecileri de konunun aydınlanmasını bekliyor. Bir bilinmezliğin yaşandığını belirten Bayraktaroğlu, “İşleten tarafında kendi müşteri sayısını görüp ona göre bir araç ve işletme yatırımı yapması gerekiyor. Ancak zam oranları kesinleşmediği sürece ne velilerin çocuklarını servise verip vermeyeceği ile ilgili bir reaksiyon geliyor, ne de servis işletmecileri bir araç yatırımı yapabiliyor” şeklinde konuştu. 4+4+4 sistemi servislerde yoğunluk yarattı
İstanbul’da yaklaşık olarak 12 bin aracın öğrenci servisi hizmeti verdiğini dile getiren Bayraktaroğlu, bu yıl uygulanmaya başlanan 4+4+4 sistemi ile normalde bir sonra ki yıl okula başlaması gereken çocukların bu yıl okula başlayacağını ve bu nedenle de taşınacak öğrenci sayısının artarak ciddi bir yoğunluk oluşturacağını belirtti. Bayraktaroğlu, hal böyle olunca da servis işletmecilerinin araç yatırımı yapmak istediğini ancak zam oranlarının muallâkta olması nedeniyle taşınacak öğrenci sayısının netleşmemesinin yatırım yapılmasına da mani olduğunu sözlerine ekledi.


Bayraktaroğlu; “ zam oranları 1 ay evvel açıklanmalıydı”
Zam oranlarının okulların açılacağı son hafta değil Ağustos ayı içerisinde açıklanması gerektiğini belirten Bayraktaroğlu, Ağustos ayı UKOME toplantısında zamlarla ilgili karar verileceğini ancak daha sonra alt komisyonun görüşmesi üzere konunun ertelendiğini dile getirerek, 3 yıldır zam oranlarının Ağustos ayı içerisinde açıklanmasını talep ettiklerini ancak ısrarla açıklamanın son güne bırakıldığını vurguladı. Öğrenci velilerinin fiyat bilgisi istediğini belirten Bayraktaroğlu, velilere geçen seneki fiyatların üzerine bu yıl beklenen zam doğrultusunda yaklaşık değerlerin ilave edilerek bilgi verilmeye çalışıldığını belirterek, “0-3 km uzaklığındaki yerlerin ücretleri geçen yıl 140 TL idi. Bu yıl yapılan yüzde 9’luk teklif sonucu en kısa mesafe fiyatının yaklaşık 152 lira civarında olması bekleniyor. Velilere de bu şekilde tahmini rakamlar sunuyoruz. Ancak bunlar net fiyatlar değil, zam oranı kesinleştiğinde fiyatlarda netlik kazanacak” dedi. “Özel okulların kendilerine özel servis fiyatları olmaz!”
UKOME tarafından belirlenen fiyatların devlet okulları ve özel okulları kapsadığını belirten Bayraktaroğlu,”Özel okullar kendilerine münhasır fiyatlar oluşturamazlar. Fakat UKOME tarifesini insanlar sadece açıklanan fiyat tarifesi zannediyor. Hâlbuki o fiyatların altında UKOME kararlarını pekiştiren bir takım kararlar madde madde sıralanır. Bu maddelerin bir tanesinde ilave hizmetler, rehber personel ve gezi hizmetleri bu fiyatlara dâhil değildir diyor. Ancak veliler sadece kilometre fiyatlarının olduğu tablodan haberdar oluyor. 0-3 kilometre mesafe de çocuğunu servise veren bir veli 140 lira beklerken, 175 lira servis ücretini görünce haklı olarak tepi gösteriyor. Bu nedenle veliler mutlaka UKOME’yi arayıp bunu öğrensin” diyerek bu yıl UKOME kararında ayrıntıların da belirlenmesi gerektiğini dile getiriyor. Nurcan Güneş-Oya KAYA www.tasimacilar.com 10.09.2012 Saat:22:28