OPET’ten Yakın Tarihe Armağan

OPET’ten Yakın Tarihe Armağan

“OPET Tarihe Saygı Projesi” kapsamında, 2008 yılında hizmete açılan “Tarihe Saygı Parkı”ndaki yenileme çalışmaları tamamlandı.

Gelibolu Yarımadası’nın doğal dokusunu koruyarak, çağdaş bir görünüme kavuşmasını amaçlayan “OPET Tarihe Saygı Projesi” kapsamında, 2008 yılında hizmete açılan “Tarihe Saygı Parkı”ndaki yenileme çalışmaları tamamlandı.

Parkta gerçeğe uygun olarak yapılan iki siperde, Türk ve Anzak askerlerinin gerçek boyutlardaki heykellerini ve kullandıkları savaş malzemelerini görmek mümkün.


OPET, Gelibolu Yarımadası’nı çağdaş bir görünüme kavuşturmak ve bölgesel kalkınma sağlamak amacıyla başlattığı “Tarihe Saygı Projesi” nin yedinci yılında çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Projenin önemli bir parçası olan “Tarihe Saygı Parkı” açılışından bu yana üçüncü kez yenilendi. “Tarihe Saygı Parkı”, 16 Mart Cumartesi günü, Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, Eceabat Kaymakamı Mehmet Akçay, Eceabat Belediye Başkanı Kemal Dokuz ve OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca’nın katıldığı törenle yeniden ziyaretçilerin hizmetine açıldı.

Tarihimizin en önemli savaşlarının geçtiği bölgenin bütünsel bir simgesi olan “Tarihe Saygı Parkı”, 2500 metrekarelik bir alanda, bölgeyi ziyaret eden turistlerin ilk durağı olarak açık hava müzesi niteliği de taşıyor. Çanakkale Savaşı’nın tüm detaylarını gösterecek şekilde donatılan parkta bu yıl gerçekleştirilen yenileme çalışmaları kapsamında Atatürk’ün anılarında bahsettiği “Bomba Sırtı Vakası” bire bir boyutlarda 40 heykel figürüyle canlandırıldı. Anzak ve Türk askerlerine ait figürlerin 22 metre uzunluğundaki temsili siperlere yerleştirilmesiyle oluşturulan kompozisyon yaklaşık 9 ayda tamamlandı. Parkta yer alan 1/1000 ölçeğinde ve 30 m. Uzunluğundaki yarımada maketi de yenilenerek, şehitliklere ve anıtlara gidilecek yolları ve savaşların yaşandığı alanların birbiri ile bağlantısını kuşbakışı gösterir hale getirildi.


Törende konuşan Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna; “ Opet A.Ş. tarafından Tarihe Saygı Projesi kapsamında yenilenen Tarihe Saygı Parkı, bölgeye gelen ziyaretçilerin bilgilendirilmesi için oldukça önemlidir. Mustafa Kemal Atatürk'ün Türk askerinin karakterini göstermesi bakımından çok önemli olarak anılarında bahsettiği Bombasırtı Vakası anektodunun heykellerle canlandırılmasının, bölgeye gelen ziyaretçilerimizi derinden etkileyeceğini düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Tarihe Saygı Parkı’nın, yenileme çalışmalarını tamamlamaktan mutluluk duyduklarını belirten OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca ise şöyle konuştu: “Cumhuriyet tarihinin dönüm noktası olan Çanakkale Savaşı’nı gözler önüne seren Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale Şehitleri anısına bölgeye bir armağanımız oldu. Tarihe Saygı Parkı, Çanakkale’nin gururlu geçmişini bugüne taşıyor ve bölgenin bütünsel bir simgesi olarak, bir anlamda açık hava müzesi niteliği taşıyor."


İlk kez 17 Mart 2008 tarihinde ziyaretçilere açılan ve üç bölümden oluşan park, denizden ve karadan kolaylıkla görülebilecek bir mevkide bulunuyor. Bölgeye gelen ziyaretçiler için rehberlik görevi üstlenen parkta; Gelibolu Milli Parkı’nın dev maketi, “Bomba Sırtı Vakası” mizanseni, Çanakkale Savaşına katılan 8 komutanın büstü ve heykeltıraş Tankut Öktem tarafından projelendirilen 12 metre yüksekliğindeki Tarihe Saygı Anıt Heykeli yer alıyor.

Yenileme çalışmaları kapsamında neler yapıldı?

Dokuz ay süren Tarihe Saygı Parkı’nın yenilenme çalışmaları kapsamında, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç.Nurettin Bektaş tarafından ‘Bomba Sırtı Vakası’nı canlandıran heykel çalışması yapıldı. Gerçek boyutlarıyla, deniz tarafı Anzak, kara tarafı Türk olmak üzere siperler düzenlendi. Siperlerin içlerine gerçeğine uygun mühimmat, teçhizat ve dokümanlar ile gerçek boyutlarda yirmişer asker heykeli yerleştirildi. Siper araları, yarımada florasına göre bitkilendirildi. Alanın çevresine cam duvarlar yapıldı ve ‘Bomba Sırtı Vakası’nı anlatan bir yazı bu duvarlara yerleştirildi. Diğer tüm bilgiler de cam panolara kumlama yöntemiyle yazıldı.


Parkta yer alan Tarihe Saygı Heykeli’nin dört bir yanına heykeli anlatan kitabeler konuldu. Parkın tüm yer, duvar, döşeme, ahşap, cam gibi malzemelerinin bakım ve onarımları gerçekleştirildi. Mevcut harita- maket üzerinde bakım çalışmaları yapıldı. Maketin yüzeyi tamamen soyularak, yeniden astar çekilerek, boyandı. Zeminin kara ve denizi simgeleyen bölümleri boyandı ve tüm alana uyarı levhaları eklendi. Parkın genelinde kapsamlı bir peyzaj çalışması yapıldı.


 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.