Ortadoğu nakliyecisi Avrupa’da Pazar arayışına girdi

Ortadoğu nakliyecisi Avrupa’da Pazar arayışına girdi

Suriye’de yaşanan sıkıntılar Uluslararası taşıma yapan bölge nakliyecisini farklı pazarlara itiyor. Bunlardan biri de Suriye üzerinden Ortadoğu’ya taşıma yapan Cem-Ay Uluslararası Nakliyat.

Suriye sınır kapılarının kapanması bölge taşımacı yapanları oldukça sıkıntıya soktu. Uluslararası taşıma yapan firmalar hayatta kalabilmek için farklı Pazar arayışına girdi. Taşımalarda yaşadıkları sıkıntıları ve hayatta kalma mücadelelerini anlatan Cem-Ay Uluslar arası Nakliyat Firma ortakları Ali Ay ve aynı zamanda UND Yönetim Kurulu Üyesi olan Mustafa Yılmaz sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini söyledi. “Can ve Mal güvenliğimiz tehdit altında”
Avrupa’ya taşımacılık yapmaya başlayan Cem-Ay Uluslar arası Nakliyat firma ortağı Mustafa Yılmaz Suriye’ye çıkışlı sınır kapılarında yaşanan sıkıntılardan dolayı hat değiştirdiklerini söyleyerek Avrupa ülkelerine ve Türki Cumhuriyetlerine taşıma yaptıklarını belirtti. Zor şartlar altında kapıya kadar taşıma yaptıklarını söyleyen Firma Ortağı Ali Ay ise, İç savaşın Hataylı nakliyeciyi oldukça olumsuz yönde etkilediğini vurgulayarak “Ürdün, Dubai, katar, Suudi Arabistan taşımalarının tamamı o bölgeden geçiyordu. Ve bu savaşın başlamasıyla bütün o bölgelere taşımacılık yapanların taşımasını vurdu. Burada yapılacak tek çare bu savaşın bitirilmesi. Suriye’deki ortamın düzeltilmesi” dedi.


Suriye’deki iç savaşın 7 aracının kaybolmasına, 9 aracının yakılmasına ve 37 araçlarının da kurşunlanmasına yol açtığını belirten firma yetkilileri şoförlerinin de can ve mal güvenliği açısından bölgeye girmek istemediklerini söyledi. “Coğrafyasını bilmediğimiz ülkelere taşımacılık yapıyoruz”
Suriye’de yaşanan sıkıntılardan dolayı coğrafyasını bilmedikleri Fransa, Almanya ve Türki Cumhuriyetlerinde Pazar arayışı içine girdiklerini belirten Ay, Avrupa’ya yaptıkları taşmalarda zarara uğradıklarını da ifade etti. Can güvenliklerinin olmamasından dolayı Ortadoğu hattında şoför sıkıntısı yaşadıklarını da ifade eden Mustafa Yılmaz ve Ali Ay sorunun sadece bunla bitmediğini aynı zamanda ek maliyetlerin oluştuğunu söyleyerek “O bölgede Pazar sahibi olmak için düşük fiyatla taşıma yapmaya başladık. Mevcut navlunlar bu sefer aşağıya çekildi. Yani biz kendi içimizde riskleri 3’e böldük. Araçlarımızın bir kısmını Türkî cumhuriyetlerine, bir kısmını Avrupa’ya, bir kısmını da orta doğuya gönderiyorum” şeklinde ifade etti. Taşımalarımızın yüzde 50’si Ro Ro’ya kaydı
İskenderun üzerinden kalkan Ro Ro gemileriyle Ortadoğu’ya taşıma yaptıklarını belirten firma yetkilileri, Suriye üzerinden yaklaşık 17 günde giden araçların Ro Ro taşımasıyla 45-50 günde gittiğini ifade ederek bu durumun ayrıca zaman kaybı yarattığını sözlerine ekledi. Bütün işlerin deniz nakliyesine kaydığını belirten Ali Ay ise gemlerin 4 bin dolarla taşıma yaptıklarını belirterek “Şu an gemi bizden 4 bin dolar alıyor. Bin dolarını devlet karşılıyor. 3 bin dolarını biz karşılıyoruz. Ama zaman kaybı sorun yaratıyor” şeklinde konuştu. Suriye üzerinden iç savaş öncesi Suudi Arabistan ve Körfez ülkelerine günde 100 araçla transit taşıması yaptıklarını ifade eden Mustafa Yılmaz” Biz şu anda taşımalarımızın yaklaşık yüzde 50’sini Ro Ro seferleriyle yapıyoruz. Yaptığım hesaplamalara göre Suudi Arabistan ve körfez ülkelerine yapılan taşımalarımızda yüzde 50 oranında bir Pazar kaybımız var” diyerek taşımaların deniz yoluna kaydığını iddia etti. Oya KAYA www.tasimacilar.com 12.11.2012 / 14:48