OSD 2013 yılı Ocak-Ağustos Otomotiv pazarı verilerini açıkladı

OSD 2013 yılı Ocak-Ağustos Otomotiv pazarı verilerini açıkladı

Otomotiv Sanayi Derneği(OSD) tarafından hazırlanan 8 aylık değerlendirme raporuna göre 2013 yılında otomotiv pazarı Üretim, İhracat ve iç pazar açısından artış gösterdi.

2013 yılı Ocak-Ağustos dönemindeki toplam üretim bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5, otomobil üretimi ise yüzde 16 oranında artarak toplam üretim 727 bin ve otomobil üretimi ise 398 bin adede yükseldi.

Otomobil ihracatında yüzde 16 artış yaşanıyor

İhracat açısından Ocak-Ağustos dönemi bir önceki yıla göre, toplam otomotiv sanayi ihracatında yüzde 14 artarak 541 bin adet, otomobil ihracatı ise yüzde 16 oranında artarak 308 bin adet olarak gerçekleşti. 2013 yılı Ocak - Ağustos döneminde toplam pazar ise; 2012 yılı aynı dönemine göre yüzde 12 oranında artarak 543 bin adet oldu. Aynı dönemde otomobil pazarındaki artış ise yüzde 21 düzeyinde gerçekleşti ve Pazar 399 bin adede yükseldi.

2013 yılının ilk 8 ayına baktığımızda ise hafif ticari araç pazarının 2012 yılının ilk 8 ayı ile kıyaslandığında yüzde 9 oranında azaldığı ve pazarın 119 bin adet düzeylerinde seyrettiği görülüyor.

Kamyonda düşüş yaşanırken, Otobüste artış görülüyor

2013 yılında ağır ticari araç pazarına ilk 8 ayda genel olarak baktığımızda yüzde 1 oranında artışla pazarın 25 bin adede yükseldiği OSD tarafından belirtiliyor. 2013 yılı Ocak – Ağustos döneminde kamyon pazarına baktığımızda ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9 oranında azatlığı ve 19 bin adet düzeyine gerilediği belirtiliyor.

Otobüs pazarında ise kent içi yolcu taşımacılığındaki talebin artmasıyla birlikte ilk 8 aylık dönemde yüzde 121 oranında artarak 3 bin 261 adede yükseldiği veriler arasında yer alıyor.

2013 yılı Ocak –Ağustos döneminde üretime baktığımızda minibüste yüzde 40, Otobüste, yüzde 35, midibüste yüzde 30 ve küçük kamyonda yüzde 37 oranında yaşanan artışa rağmen, büyük kamyonda yüzde 11 oranında da azalma olduğu veriler arasında yer alıyor.

Hafif Ticari Araçta ve Kamyonda gerileme yaşanıyor

Otomotiv Sanayii’nin üretim, ihracat ve pazar açısından artış göstermesinin sektör açısından umut verici olduğunu belirten Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Başkanı Kudret Önen, yılın 8 aylık döneminde sektörün gösterdiği performansın yılsonuna kadar da devam edeceğini öngördüklerini ifade etti.

Sanayi üretimi ve İhracattaki rekabet gücü bakımından önemli olan Hafif Ticari araçlar ve ağır ticari araç konumunda olan Kamyonda ise ekonominin yavaşlamasından dolayı talep gerilemesi yaşandığını belirten Kudret Önen “Özellikle ÖTV ile birlikte K2 Belgesi bedellerinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi iç pazar talebindeki durgunluğun artarak devam etmesine sebep oldu. Hafif ticari araç pazarının geçtiğimiz yıla göre yüzde 9 oranında azalması, Türkiye ekonomisinin yılın ikinci çeyreğinde yakaladığı büyüme rakamlarına rağmen üreticileri endişelendiriyor” şeklinde açıklama yaptı. 


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.